Psychologické triky, ktoré ti pomôžu zvládnuť určitých ľudí.Brainee X Canva/
StoryEditor

Ako prinútiť ľudí, aby ťa počúvali či mali radi? Psychológovia odhalili jednoduché triky, ktoré ti v tom pomôžu

Nikola Michalkova14.06.2023., 09:00h

Psychológia je pomerne komplikovaná veda - čím viac poznáme naše mozgy, tým viac vieme, že je toho ešte veľa čo prebádať.

Lajkuj Brainee.sk na

Interakcie medzi ľuďmi sú niekedy naozaj náročné, o čom by určite vedeli porozprávať najmä introverti, ktorí spoločnosť až tak nevyhľadávajú. Niekedy sa ale každý z nás stretol s niekým, kto bol na nás jednoducho až "príliš". 

Nechaj ľudí rozprávať 

Keď sa na portáli Reddit objavila otázka, aké sú psychologické triky na zvládanie ľudí, objavilo sa množstvo odpovedí. Jednou z nich bol tip, aby si ľudí jednoducho nechal rozprávať. „Ak chceš, aby ťa ľudia mali radi, dovoľ im rozprávať o nich a nehádaj sa s nimi. Ľudia milujú rozprávať o svojich životoch aj v prípade, keď to nikoho nezaujíma. Dať niekomu šancu rozprávať, kým počúvaš, podvedome ťa začnú mať radi,“ napísal používateľ portálu. Preto ak chceš, aby ťa ľudia mali radi, ponúkni svoje ucho a počúvaj. 

Ďalší trik ti pomôže najmä v prípade, ak nevieš, čo povedať. Určite sa ti stalo, že sa s niekým rozprávaš a zrazu nevieš, čo mu odpovedať. „Zopakuj dve alebo tri posledné slová vo vete, ktorú niekto povedal a zvyčajne tú myšlienku rozvinú. Toto môže pomôcť pri konverzáciách, keď nevieš, čo presne povedať, ale chceš sa o osobe dozvedieť viac,“ napísal ďalší používateľ.

Tento trik ti možno pomôže, ak sa stretneš s niekým, kto si servítku pred ústa nedáva a ich komunikácia môže byť urážajúca. Preto ak ti niekto povie niečo neslušné, podľa používateľa portálu je vhodný spôsob hrať sa na „hlúpeho“ a spýtať sa, čo tým myslí. „Robím to stále. Hrať sa na hlúpeho je užitočná taktika, ako prinútiť ľudí vysvetliť svoje polovičné myšlienky, aby si videl, ako dobre chápu to, o čom hovoria.“

image

Chceš byť na rande sebavedomejší? Štyri rady psychologičky, ktoré z teba urobia najzaujímavejšiu osobu v miestnosti

Aj argumenty môžu byť náročné

Kto by mal rád hádky. Pravdepodobne nikto. A najmä ak sa stretneš s niekým, kto ťa ani nepustí k slovu a celú hádku má slovo len druhá strana. Preto ak narazíš na niekoho, kto ťa nepustí k slovu a vyústi to do prekrikovania, jednoducho dotyčnému povedz, že chceš dve minúty rozprávať bez prerušenia, a ten istý čas bude mať k dispozícii aj on. „Riaditeľ 37 spoločností bol extrémne unavený z počúvania jedného človeka, ktorý sa s ním prekrikoval. Napokon mu povedal, že na chvíľu prestane hovoriť a nechá hovoriť jeho a má mu dať vedieť, kedy skončí, aby mohol hovoriť on. Keď mu dal túto možnosť, muž už nemal žiadne ďalšie pripomienky,“ píše používateľ Redditu. 

Ak si s niekým na stretnutí a má naozaj povahu kedykoľvek vstúpiť do konfrontácie, sadni si vedľa neho. Človek vedľa teba sa bude cítiť nekomfortne, pretože sa väčšinou nepúšťajú do ľudí, ktorí sú až moc blízko. A ak sa niekto rád baví na tvoj účet a jeho vtipy sú naozaj prehnané, skús ich to nechať zopakovať dva alebo trikrát, akoby si nepočul. „Zbaví to komentár štipľavosti a zvýrazní človeka ako blbca pred ostatnými. Zvyčajne ale prestanú po prvom raze, keď to majú zopakovať.“

Keď ti niekto náhodou nevenuje dostatok pozornosti, skús mu povedať, že máš len dve minúty. „Tento falošný časový nátlak ich dokáže prinútiť venovať ti pozornosť,“ napísal ďalší používateľ. 

image

Reštaurácia

Alex Haney/Unsplash

Aj v manželstve existujú triky

Ženy bývajú niekedy nerozhodné a aj muži to majú s nimi náročné. A určite poznáš prípad, keď sa diskutuje o výbere reštaurácie. „Namiesto toho, aby som sa mojej ženy opýtal, kam chce ísť jesť, požiadam ju, aby hádala, kde ju vezmem. A podľa jej odpovede ju tam zoberiem, lebo je veľmi nerozhodná,“ radí používateľ Redditu. 

Stručné odpovede či pozornosť

Ak sa niekoho opýtaš otázku a on ti na ňu odpovie úplne stručne, nie je to úplne príjemné. Ak tento problém chceš vyriešiť, môžeš vyskúšať ďalší tip: „Ak zostaneš ticho a udržíš očný kontakt, zvyčajne budú pokračovať v rozprávaní.“

V prípade, že si chceš overiť, či ťa niekto pri stretnutí uprene pozoruje, môžeš vyskúšať trik so zívaním. Ak si zívnu tiež, s veľkou pravdepodobnosťou ťa veľmi podrobne sledujú. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 00:31