Shoji Morimoto v Tokyu spustil naozaj nezvyčajnú službu. Prenajíma samého seba, aby doslova vôbec nič nerobil.Cultination/Twitter
StoryEditor

Prenajíma samého seba, aby doslova nič nerobil. Ľudia mu platia, aby s nimi navštevoval miesta, kde nechú ísť sami

Nikola Michalkova10.06.2023., 17:00h

Muž žijúci v Tokyu nerobí vôbec nič. Ponúka ale možnosť „prenajať“ si ho. Ľudia jeho službu využívajú a sprevádza ich na miesta, kde nechcú ísť sami.

Lajkuj Brainee.sk na

Vieš si predstaviť, že by si nemal klasické zamestnanie, ale venoval by si svoj čas ostatným ľuďom, ktorých by si sprevádzal a nerobil pri tom vôbec nič? Shoji Morimoto je mladý muž pochádzajúci z Tokya, ktorý spustil nezvyčajnú službu prenájmu samého seba.

Trávi s klientmi svoj čas

Shoji Morimoto v Tokyu spustil naozaj nezvyčajnú službu. Prenajíma samého seba, aby doslova vôbec nič nerobil. „Do-nothing guy je požičovňa, v ktorej požičiavam samého seba. Keď dostanem ponuku, jednoducho tam budem a nebudem robiť nič iné, ako dávať jednoduché odpovede, jesť a piť. Nezačnem rozhovor, pokiaľ ma klient neosloví prvý,“ opísal Shoji, uvádza sa na portáli BBC.

image

Muž v Írsku zarába 121-tisíc eur za ničnerobenie. Počas pracovnej doby stíha aj dvojhodinovú prechádzku

Cieľom celej služby bolo pre Shoja zistiť, či je „nič nerobiaci človek“ hodnotný, alebo nie. Inšpiroval ho k tomu jeho vzor, ktorý sa venoval rovnakým veciam, aby začal túto službu. „Vo všeobecnosti som nedokázal dobre pracovať v skupine s inými ľuďmi,“ povedal. Predtým, ako celú službu začal poskytovať, sledoval ľudí na ulici, ktorí chodili okolo neho. „Myslel som si, že sa dokážu prispôsobiť spoločnosti, ale teraz mám pocit, že aj keď ľudia vyzerajú navonok normálne, možno niečím trpia alebo majú v živote konflikt. Myslím, že individuálna osamelosť súvisí s dôvodom, prečo si ma najímajú, ale nie je to nikdy jediný dôvod. Videl som množstvo ponúk, ktoré vychádzali z komplikovaných medziľudských vzťahov,“ povedal. 

O svojich klientoch nechce vedieť vôbec nič, nepýta sa žiadne osobné otázky ani nič podobné nezisťuje. Jednoducho robí ľuďom, ktorí si jeho službu zaplatia, spoločnosť. Jedno sedenie stojí 85 dolárov, čo je viac ako 78 eur. Cena nie je konečná, keďže klienti platia aj za cestovné náklady, a takisto aj za ostatné výdavky na miestach, kam pôjdu. Urobil si kariéru z ničnerobenia, ale v podstate ho dosť zamestnáva. Denne máva jedno až tri stretnutia. 

Robí im spoločnosť na miestach, kde nechcú ísť sami

Väčšinou si ho „prenajímajú“ ľudia, ktorí nechcú ísť na určité miesta sami alebo dokonca ak nechcú vidieť vlastný podnik úplne prázdny. „Dôvod, prečo som si ho najala je ten, že sme nedávno otvorili našu kaviareň a zatiaľ sme nemali veľa zákazníkov, a sme smutní, že v kaviarni nikto nie je,“ hovorí majiteľka kaviarne. 

„Chcela som, aby ma sprevádzal do známeho obchodu s koláčmi, pretože do Tokya nechodím tak často,“ hovorí ďalšia klientka. „Chcela som, aby ma sprevádzal do reštaurácie, kde sa podáva slávny obed Okosama.“

image

Väčšinou si ho „prenajímajú“ ľudia, ktorí nechcú ísť na určité miesta osamote alebo dokonca ak nechcú vidieť vlastný podnik úplne prázdny.

Cultination/Twitter

Množstvo klientov chce len spoločnosť na miesta či do podnikov, ktoré nechcú navštíviť úplne sami a potrebujú niekoho, s kým tam môžu ísť. Samozrejme, stretáva sa aj s inými prípadmi. „Tiež mám veľa ponúk od klientov, ktorí majú niečo ťažké, o čo sa chcú podeliť s rodinou či priateľmi a chcú, aby si to vypočula aj tretia osoba,“ hovorí Shoji. 

Zažil aj silný prípad

Počas svojej kariéry nič nerobiaceho muža, zažil skutočne silný a dojímavý prípad. Jedna klientka práve zažívala naozaj náročné obdobie, pretože jej partner spáchal samovraždu. Celý čas mala so sebou bielu šiltovku, ktorú jej zosnulý partner nosieval. „Nechala ma nosiť túto čiapku a rozprávala o svojich spomienkach, a chcela sa z toho dostať. Bol to dosť ťažký príbeh, s ktorým sa príliš nechcela deliť so svojou rodinou či priateľmi,“ opísal. 

Kontaktujú ho muži aj ženy s rôznymi požiadavkami, ale väčšinou majú jednu vec spoločnú – potrebujú osobu, ktorá by pri nich bola bez akýchkoľvek záväzkov.

Predsudky

Je prirodzené, že existujú rôzne názory a mnohí ľudia si jeho klientov predstavujú ako úplne osamelých či bez priateľov.„Neznamená to, že nemám žiadnych priateľov, s ktorými by som mohla ísť von, ale v závislosti od miesta a času by som sa zdráhala požiadať ich, aby išli von,“ vyjadrila sa klientka. 

Niektorí klienti si ho najímajú aj preto, aby nemuseli vždy všetko vysvetľovať svojim priateľom. Príkladom je aj Kotomi Ishihara, ktorá hovorí: „Mala som narodeniny a chcela som, aby ma sprevádzal na ostrov Enošima, ktorý som chcela navštíviť. Cítim sa osamelá, keď idem sama, a mám citlivú pokožku na slnečné žiarenie a nechcem, aby mali moji priatelia z toho obavy. Ale myslela som si, že s ním by som sa mohla prechádzať bez týchto pocitov. Preto som si ho najala.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:23