Potápači pod vodou našli náhrobný kameň.The Washington Times/Twitter
StoryEditor

Potápači našli karanténnu nemocnicu a stovky rokov starý cintorín. Objavy môžu odhaliť, čo sa stalo v dávnej pevnosti

Nikola Michalkova04.05.2023., 11:00h

Odborníci v novom objave pod vodou vidia potenciál na rozprávanie príbehov, čo sa dialo v pevnosti Fort Jefferson.

Lajkuj Brainee.sk na

Úžasný objav sa našiel na ponorenom ostrove neďaleko Garden Key. Miesto pochádza z 19. storočia a potápači ho našli úplne neporušené. 

Výskum bol náročný

Svet pod vodou ukrýva mnoho krás a tajomstiev, ktoré sa ľudstvu ešte nepodarilo odhaliť. K tým odhaleným sa nedávno pridal objav archeológov, ktorí pod vodou našli prvý hrob. Odborníci si myslia, že sa tam môže nachádzať viac pochovaných osôb, keďže sa tam nachádzala karanténna nemocnica. Tento významný nález sa podaril po tom, čo odborníci preskúmali viac ako 100 kilometrov floridského národného parku Dry Tortugas, píše sa na portáli Unilad.

image

Objavili stratené mesto na dne oceánu. Netešme sa však, odborníci varujú, že je v ohrození

Celý výskum bol náročný, predsa len preskúmať tak veľkú plochu zaberie nielen čas, ale vyžaduje si aj množstvo trpezlivosti a síl. Hľadanie ale vyvrcholilo, keď potápači našli prvý nález. Pri výskume pomáhali tímy z Centra pre ponorené zdroje parku, z Juhovýchodného archeologického centra, a taktiež aj absolvent univerzity v Miami. 

Bývalá nemocnica

V súčasnosti sa predpokladá, že nemocnica slúžila na liečbu vojakov. Tí mali trpieť žltou zimnicou, ktorú prenášajú komáre. Okrem tejto choroby sa ale predpokladá, že trpeli aj inými infekčnými chorobami. Väčšina personálu bola umiestnená v neďalekej pevnosti slúžiacej ako vojenské väzenie počas občianskej vojny a neskôr v 90. rokoch 19. storočia. 

Cintorín, ktorý našli spolu s nemocnicou, identifikovali ako cintorín Fort Jefferson Post a výskum pokračuje aj naďalej. Potápači totiž na archeologickom nálezisku objavili prvý náhrobný kameň. Kamenná doska, ktorú objavil potápač, obsahovala vytesané meno John Greer a dátum 5. november 1861. Podrobnosti o smrti tohto muža sú nejasné, odborníkom sa podarilo zistiť, že Greer bol pravdepodobne robotníkom na vojenskej základni. Náhrobný kameň bol pritom vyrobený zo sivej bridlice, čiže rovnakého materiálu, z akého bolo postavené prvé poschodie pevnosti Fort Jefferson. Prepokladá sa, že hrobov sa tam nachádza viac, preto sa miesto ešte prehľadáva. 

image

Na náhrobnom kameni je uvedené meno John Greer.

Hotgossipnewz/Twitter

Objav pomáha rozprávať príbeh

Námorný archeológ a vedúci projektu vykopávok Josh Marano tvrdí, že objav pomôže vyrozprávať širší príbeh o pevnosti Fort Jefferson a rovnako tak aj o ľuďoch, ktorí žili a pracovali za jej múrmi. „Tento zaujímavý nález poukazuje na potenciál nevypovedaných príbehov v národnom parku Dry Tortugas, a to nad aj pod vodou,“ uviedol v tlačovej správe o novoobjavenej nemocnici a cintoríne.

„Hoci sa väčšina histórie pevnosti Fort Jefferson zameriava na samotné opevnenie a niektorých neslávne známych väzňov, aktívne pracujeme na rozprávaní príbehov zotročených ľudí, žien, detí a civilných robotníkov,“ uzatvára. 

Slávny väzeň

Jeden z najslávnejších väzňov, bol doktor Samuel Mudd, ktorý bol uväznený za účasť na atentáte na prezidenta Abrahama Lincolna, píše sa na portáli Dry Tortugas. Vo väzení v tom čase bolo držaných viac ako 2 500 väzňov. Napokon bola pevnosť využívaná ako karanténna nemocnica od roku 1888 do 1900. Miesto sa následne v roku 1992 vyhlásilo za národný park. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:47