Joaquin Phoenix ako JokerWarner Bros.
StoryEditor

Pre teba filmový zážitok, pre hercov trauma na celý život. Pozri sa, komu známe úlohy spôsobili psychické problémy

Nikola Michalkova15.04.2023., 14:00h

S mentálnym zdravím sa nežartuje. Je rovnako dôležité ako to fyzické. A so psychickými problémami bojujú aj slávni herci či herečky.

Lajkuj Brainee.sk na

Pravdou je, že psychické problémy má mnoho ľudí a istým spôsobom je to v spoločnosti tabu téma, o ktorej sa už, našťastie, vedie čoraz viac diskusií. Problémy s mentálnym zdravím majú aj slávni herci a herečky, o ktorých by sme to niekedy ani nepovedali.

Niektoré role vo filme im síce priniesli popularitu, ale niektorým z nich spôsobili naozaj psychické problémy. Pozri sa, ktoré celebrity z hereckého sveta získali rolu ich života, ale nie všetko zlato sa blyští. 

image

Milovaná Ellen a Nobelova cena mieru pre Cosbyho. Z týchto známych osobnosti sa vykľuli darebáci

Nicole Kidman

Herečka sa preslávila vo viacerých filmoch, ale najväčšie psychické problémy jej spôsobil thriller s názvom The Undoing. Z minisérie sa stal síce medzinárodný hit a získal si množstvo fanúšikov, ale na herečke zanechal problémy nielen s fyzickým, ale aj psychickým zdravím.

„Vo filme sa to stalo tak, že som cítila, že v mojej osobnosti bol akýsi nepokoj, bola som nesvoja a pod tlakom toho, kým som,“ vyjadrila sa herečka v podcaste WTF, ktorý moderuje Marc Maron, uvádza sa na portáli Mama Mia.

image

Nicole Kidman v The Undoing

Sarah-tai Black/Twitter

„V skutočnosti som ochorela a myslím si, že je to veľká vec, ktorá sa hercom stáva. Na týždeň som bola mimo, pretože váš imunitný systém nepozná rozdiel medzi herectvom a realitou,“ pokračovala. Okrem toho zdôraznila práve ten fakt, že je pre ňu niekedy skutočne náročné rozlíšiť herectvo od reality. Čiže byť hercom v určitých situáciách naozaj nie je prechádzka ružovou záhradou. 

„Nenaučila som sa techniku, ktorá by môjmu mozgu a telu povedala, že toto je len hranie. Nenaučila som sa, ako to vyčistiť,“ hovorí. 

Anne Hathaway

Známa herečka, ktorú každý pozná aj z filmu Stážista, si svoje psychické problémy odniesla z filmu „Les Misérables“. Za postavu Fantine v tomto filme dokonca získala Oscara v roku 2012. Ak sa ale pozrieme za opony úspešnej hereckej úlohy, videli by sme aj tie menej príjemné stránky. 

Herečka práve pre spomínanú úlohu schudla jedenásť kilogramov a musela dodržiavať prísnu diétu, ktorá pozostávala z dvoch porcií sušenej ovsenej kaše denne. „Za dva týždne som až nezdravo schudla,“ povedala v roku 2019 pre portál People.

„O výžive som nevedela nič. Zaťažovala som svoje telo a môj mozog to chvíľu znášal. V tom období som sa cítila veľmi úzkostlivo a stratená. Chudnutie nebolo dlhodobo dobré pre moje zdravie a trvalo naozaj dlho, kým som sa z toho dostala. Navyše som bola kvôli tomu stále chorá.“

image

Anne Hathaway v Les Misérables

Wensday/Twitter

Okrem chudnutia si pre rolu musela ostrihať aj vlasy, čo podľa jej slov bol zážitok, ktorý ju ovplyvnil aj po tom, čo z natáčania odišla. „Bola som v stave fyzickej a emocionálnej deprivácie. Keď som sa vrátila domov, nedokázala som reagovať na chaos sveta bez toho, aby som nebola preťažená. Trvalo mi niekoľko týždňov, kým som sa opäť cítila sama sebou,“ povedala.

Shelley Duvall

Herečka sa preslávila aj vďaka hororovému filmu The Shining, pričom tu nemusí byť ani veľkým prekvapením, že pre herečku to bola úplne najťažšia rola, akú v živote musela hrať. Postava Wendy Torrance jej ovplyvnila mentálne zdravie natoľko, že dokonca zvažovala, že z filmu odíde. „Od mája do októbra som bola naozaj chorá, pretože stres z tejto úlohy bol veľmi veľký. Režisér Stanley Kubrick na mňa tlačil a tlačil tak, ako nikto predtým,“ vysvetlila. 

Práve stres bol príčinou jej psychického zrútenia sa priamo na pľaci. To je len dôkazom, že natáčanie nemusí byť vždy len zábavou, ale je to miesto, kde sa zažíva nátlak a stres. „Spomínam si, že som pri nakrúcaní dostala naozaj silný záchvat úzkosti, a myslím si, že práve to je uvedené aj v dokumente The Making of The Shining,“ povedala pre portál ComingSoon. 

image

Shelley Duvall v The Shining

Jen/Twitter

„Ako väčšina ľudí vie, natáčanie bolo pre mňa veľmi náročné a dostala som sa do bodu, keď som to už nemohla vydržať. Potrebovala som prestávku, ale tá by stála peniaze a ľudia potrebovali, aby sa natáčalo, takže som sa trochu zrútila,“ vysvetľovala.

„Myslím si, že to bolo len desať minút, ale potrebovala som sa dať dokopy. Natáčali sme dlhé dni, niekedy až 15 až 16 hodín, a to má na vás strašný dopad.“ Jej psychické problémy pokračovali a v roku 2016 sa objavila v epizóde show Dr. Phil, kde otvorene rozprávala o jej zlom zdravotnom stave. 

Margot Robbie

Preslávila sa vo viacerých filmoch, poznať ju môžeš napríklad zo Suicide Squad. Najväčší dopad na jej psychické zdravie ale mala rola vo filme I, Tonya, kde stvárnila hlavnú postavu krasokorčuliarky. Je úplne iné, keď herečka stvárňuje skutočnú osobnosť, ktorá sa s tým skutočne stretla.

Na základe informácií portálu The Hollywood Reporter, sa Robbie vyjadrila, že bolo pre ňu „emocionálne traumatizujúce vžiť sa do myslenia niekoho, kto bol v násilníckom vzťahu.“

image

Margot Robbie v I, Tonya

Pics Of Margot/Twitter

Samotná herečka priznala, že v jednom momente si myslela, že rozhovor s jej hereckým kolegom Sebastianom Stanom, ktorý vo filme stvárnil jej manžela, bol skutočný. „Stratila som rozum. Naozaj som si myslela, že sme títo ľudia, a už sme boli mimo natáčania, bežali sme po ulici, kričali sme na seba a kamery bežali za nami. Myslím, že som kričala niečo o tom, že musím ísť do nemocnice, pretože mám zlomenú ruku,“ povedala. 

V skutočnosti to tak vôbec nebolo. „Bola som tak zaujatá tým momentom. Sebastian sa ma pýtal, kam idem. Išiel za mnou, ja som pokračovala v strhávaní scény. Otočila som sa a udrela som ho do hlavy,“ opísala. 

Leonardo DiCaprio

Pre známeho herca sa najviac traumatizujúcim filmom stal Shutter Island. Nazval ho „jedným z najintenzívnejších filmových zážitkom, aké som kedy zažil, najmä vtedy, keď sme skúmali, čomu museli čeliť duševne chorí v časoch, keď sa psychiatrické liečebne nazývali blázincami,“ vysvetľoval. Informácie priniesol portál BuzzFeed.

image

Leonardo DiCaprio v Shutter Island

Christine/Twitter

„Vrátilo ma to späť k jedinému prípadu, kedy som si pamätal svoje sny, lebo si ich väčšinou nepamätám. Keď som používal nikotínové náplasti, snívali sa mi krvavé nočné mory o masových vraždách, budil som sa uprostred noci a musel som si náplasti dať dole. Myslím, že som mal vo filme aj takéto momenty,“ povedal. 

Lady Gaga

Speváčka sa preslávila najmä svojou rolou vo filme Zrodila sa hviezda, ale v role, ktorú mala vo filme House of Gucci, zostala deväť mesiacov. Do postavy preniesla svoju vlastnú traumatickú históriu, čo sa jej pravdepodobne nevyplatilo, pretože sa jej vlastné zážitky začali prelínať s tými jej postavy. „Rozpadala som sa tak, ako sa rozpadala Patrizia,“ povedala. 

O jej psychické zdravie sa bál aj režisér Riddley Scott, ktorý sa obával, že si „spôsobuje traumu“. Gaga na to reagovala: „Už som si ju spôsobila. Už som si tým aj tak prešla.“ 

image

Lady Gaga v House of Gucci

Variety/Twitter

Priznala sa, že na konci natáčania musela mať pri sebe psychiatrickú pomoc, pretože to pre ňu bolo bezpečnejšie, keďže hovorila, že „si so sebou domov priniesla temnotu, pretože Patriziin život bol temný.“

Miley Cyrus

Myslím si, že väčšina si prešla érou Hanny Montany, ktorá žila dvojaký život. Práve tento fakt sa na samotnej speváčke podpísal najviac a show jej dala do života „krízu identity“. Preto sa dvojaký život nikomu nikdy neodporúča.

„Bola som postavou v show tak často, ako som bola sama sebou. Koncept seriálu bol taký, že keď ste touto postavou, keď máte alter ego, ste cenní. Máte milióny fanúšikov, ste najväčšia hviezda na svete. A potom bol koncept taký, že keď som vyzerala ako ja, keď som zložila parochňu, nikoho som nezaujímala, nebola som hviezda,“ hovorila Miley.

image

Miley Cyrus v seriáli Hannah Montana

Venusmilksheep/Twitter

Okrem toho sa vyjadrila aj k tomu, že kostýmy a líčenie si vyžiadali svoju daň a spôsobili jej aj určitú telesnú dysmorfiu (duševná porucha, pri ktorej človek trávi veľa času starostlivosťou o nedostatky vzhľadu, pozn. red.) „Som krehké dievčatko, ktoré hralo 16-ročné dievča v parochni a s tonou make-upu,“ hovorí. Takisto sa vyjadrila, že ju toľko rokov nútili byť niekým, kým nebola, a „robili ju peknou“, že keď sa seriál skončil, nevedela, kým je. 

image

Joaquin Phoenix vo filme Joker

Lily/Twitter

Joaquin Phoenix

Slávny Joker, ktorý vo filme predviedol úžasné umenie herectva, za túto rolu zaplatil svojou váhou. Na to, aby vyzeral vychudnutý a mohol stvárniť postavu Arthura Flecka musel schudnúť 23 kilogramov. Sám sa vyjadril, že toto sústredenie sa na váhu mu spôsobilo poruchy myslenia.

„Po dosiahnutí cieľovej hmotnosti sa všetko zmení. Je ťažké sa každý deň zobudiť a byť posadnutý svojou váhou. A naozaj si vypestujete niečo ako poruchu.“ Okrem toho sa vyjadril, že strata takejto váhy „ovplyvňuje vašu psychiku. Začnete z toho blázniť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:29