5 jedál, ktoré by ste na Maldivách rozhodne mali ochutnať
Maashuni
Ak sa chystáte na Maldivy, určite nevynechajte ich typické národné jedlo Maashuni. Je to zmes strúhaného kokosu, tuniaka, cibule a čili. Podáva sa s ryžou alebo typickými plackami roshi, ktoré sa pripravujú z pšeničnej múky, vody a štipky soli.
Kombinácia slaného tuniaka, sladkého kokosu a pálivého čili vytvára jedinečnú pikantno osviežujúcu chuť. Je to rýchla, ale výživná pochúťka, ktorú si miestni radi dávajú hlavne na raňajky.
Garudhiya
Tradičná maldivská rybia polievka, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov rýb, kokosového mlieka, cibule, cesnaku a korenia. Polievka sa varí dlhšie, aby sa chute všetkých ingrediencií poriadne prepojili. Nájdete v nej ryžu, ale môžete si ju dať aj s roshi plackami.
Garudhiya má bohatú, krémovú chuť s výrazným kokosovým podtónom. Je to veľmi aromatická polievka, ktorá vás zahreje, ale zároveň nezaťaží trávenie. Je bohato korenená, takže vo vás vyvolá pocit pohodlia, no zároveň vám po nej vďaka kokosovému mlieku nebude ťažko, keďže všetky ingrediencie vyváži a prepája.
Fihunu Mas
Ide o grilovanú alebo pečenú rybu. Najčastejšie sa na toto jedlo používa tuniak, no nie je to podmienkou. Ryba sa najprv marinuje v zmesi cibule, cesnaku, limetkovej šťavy a korenia a potom griluje alebo pečie na otvorenom ohni.
Na rošte sa ryba umiestni priamo na mriežku nad otvoreným ohňom alebo uhlíkmi, čo jej dodáva charakteristickú údenú chuť a chrumkavý povrch. Môže sa však pripravovať aj nakrájaná na paličke. V tomto prípade sa pomaly otáča nad plameňom, čo zabezpečí, aby bola rovnomerne prepečená.
Podáva sa s rôznymi omáčkami, napríklad s limetkovou alebo pikantnou čili omáčkou.
Kulhi Boakiba
Miestny druh rybieho kari, ktoré sa takisto pripravuje z rôznych druhov rýb, kokosového mlieka, cibule, cesnaku, kurkumy a iných korenín. Ryba sa najprv orestuje a potom sa dusí v kokosovom mlieku s koreninami.
Kulhi Boakiba je veľmi pikantné a aromatické jedlo. Má bohatú chuť kokosového mlieka a výrazného korenia.
Rihaakuru
Je to rybia pasta, ktorú miestni vyrábajú zo sušeného a pomletého tuniaka. Ide o veľmi koncentrovanú a silnú zmes, preto sa používa ako prísada do jedál, napríklad na dochutenie Maashuni.
Rihaakuru je aj obľúbeným suvenírom, keďže si vďaka nemu môžu návštevníci pripomenúť autentické chute Maldív aj doma.
Hedhikaa – maldivské chuťovky, ktoré takisto nevynechajte
Hedhikaa sú malé jednohubky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou maldivskej kuchyne. Slovo hedhikaa sa dá voľne preložiť ako „malé jedlá“ a zahŕňa širokú škálu slaných aj sladkých chuťoviek.
Maldivčania ich často podávajú pri špeciálnych príležitostiach, ako sú svadby, oslavy alebo náboženské sviatky.
Aké sú typické hedhikaa?
- Slané hedhikaa sú napríklad rybie guľky a knedličky. Tie sú obľúbené pre svoju šťavnatosť a pikantnú chuť. Môžu byť plnené rôznymi druhmi rýb, korením a bylinkami.
Populárne sú aj pikantné rybie koláčiky s cibuľou a čili papričkami. Majú chrumkavý povrch a šťavnatý stred.
Okrem rýb sa ako hedhikaa často používa aj zelenina, napríklad baklažán, cuketa alebo mrkva. Tá sa obalí v cestíčku a vypraží dozlatista.
- Ako sladké hedhikaa sú typické kokosové guľky. Sladké guľky sú vyrobené z nastrúhaného kokosu, kondenzovaného mlieka a cukru.
Okrem sladkých hedhikaa sú veľmi obľúbené aj pudingové dezerty, ktoré sa často podávajú s kokosovým mliekom alebo ovocím. Svieže ovocné šaláty sú ideálnym zakončením každého jedla. Na Maldivách sa na ich prípravu najviac používa mango, papája, ananás a iné tropické ovocie.