bigstockphoto.com
StoryEditor

Tieto 3 veci nezanedbaj, ak chceš cestovať bezpečne

PR článok18.08.2023., 00:00h

Koniec letnej sezóny neznamená koniec cestovania. Mnohí sa tešia práve na toto obdobie, keď vonku už nie je tak horúco a mnohé známe destinácie nie sú preplnené turistami. Dovolenka v tomto období tak môže byť pokojnejšia a pohodlnejšia, ale stále platí, že je potrebné dbať na bezpečnosť. Tieto 3 zásady by si pri cestovaní určite mal dodržať.

Lajkuj Brainee.sk na

Zisti si všetko dôležité o oblasti, do ktorej plánuješ vycestovať

Keď sa chystáš do krajín, ktoré sú výrazne odlišné od západnej kultúry, je veľmi dôležité preštudovať si miestne zvyklosti. To, čo je u nás normálne, môže byť v iných kultúrach neprijateľné. Ide najmä o obliekanie, stolovanie alebo zdvorilostné prejavy. Tiež je dobré si zistiť, ktoré oblasti sú na mieste, ktoré chceš navštíviť, považované za bezpečné a ktoré za nebezpečné. S tým ti asi najlepšie poradia miestni, napríklad pracovníci v hoteli alebo prenajímateľ ubytovania.

Ak sa síce nechystáš nikam ďaleko, ale cestuješ vlastným autom, určite si preštuduj, čo by mala obsahovať povinná výbava v štáte, v ktorom sa budeš pohybovať, tiež si pozri Tiež si nezabudni skontrolovať územnú platnosť povinného zmluvného poistenia. Na škodu nebude, ak si pozrieť dopravné predpisy danej krajiny a zistíš si napríklad povolené rýchlosti na diaľniciach, v obciach, kde sa platí mýto a pod..

Pri narábaní s peniazmi buď opatrný

Najlepšie je nemať pri sebe veľký obnos v hotovosti. Pohodlné a bezpečné je čo najviac platiť kartou. Ak si z bankomatu predsa len budeš vyberať peniaze, určite tak nerob v noci a na mieste, kde skoro nikto nie je. Najvhodnejší čas na výber hotovosti je cez deň a niekde, kde je veľa ľudí. Tak minimalizuješ šancu, že sa na teba zameria niekto, kto by ťa chcel prepadnúť. Pamätaj na to, že výbery sú väčšinou spoplatnené a nemusí to byť najmenšia suma. Preto sa oplatí vopred zistiť, v akom bankomate je najnižší, prípadne žiadny poplatok. Ak pri sebe z nejakého dôvodu chceš mať väčšiu hotovosť, v žiadnom prípade to nedávaj okato najavo a snaž sa nepútať na seba pozornosť.

Dbaj na tieto maličkosti, ale stále potrebné veci

Bez ohľadu na to, ako ďaleko za hranicami Slovenska sa budeš nachádzať, vždy daj svojej rodine alebo kamarátom vedieť, kde si a čo sa chystáš robiť. Pamätaj na to, že pri kontakte s cudzími ľuďmi je potrebné byť obozretný, najmä keď ti budú ponúkať odvoz alebo ťa zavolajú na miesto, ktoré nepoznáš.

TIP: Pred vycestovaním do zahraničia sa zaregistruj na stránke Ministerstva zahraničných vecí. Využiješ tak službu Registrácia pred cestou do zahraničia, na základe ktorej ti ministerstvo bude vedieť poskytnúť všetky dôležité informácie o aktuálnej situácii v štáte, v ktorom sa budeš nachádzať.

U svojho operátora sa vopred informuj o tom, ako ti budú účtované odchádzajúce hovory, smsky a tiež spotreba dát. V prípade potreby si zaplať nejaký dátový balíček, neoplatí sa spoliehať na verejnú wi-fi. Tá z hľadiska ochrany dát nie je veľmi bezpečná a keď sa počas pripojenia na verejnú internetovú sieť prihlásiš napríklad do účtu na sociálnej sieti, tvoje heslo môže ľahko niekto odhaliť.

Nezabudni na cestovné poistenie.  Kryje najmä liečebné náklady pri náhlom ochorení alebo úraze, ale môžeš si v rámci neho uzatvoriť aj rôzne pripoistenia. Jedným z nich je doplnkové poistenie batožiny, ktoré kryje stratu, krádež alebo poškodenie osobných vecí, dokladov a tiež platobných kariet. Ak sa počas pobytu v zahraničí plánuješ venovať športovej aktivite, ktorá je považovaná za rizikovú, nezabudni na pripoistenie športu. Tiež odporúčame mať uzatvorené aj pripoistenie zodpovednosti za škodu. Ak niekomu neúmyselne poškodíš majetok alebo spôsobíš ujmu na zdraví, preplatí ju tvoja poisťovňa. V rámci cestovného poistenia si môžeš pripoistiť napríklad aj storno zaplatených služieb či technickú asistenciu k vozidlu.

Poistenie do zahraničia si ľahko a pohodlne môžeš uzatvoriť kompletne cez internet. Využi kalkulačku pre porovnanie cien cestovného poistenia online od Netfinancie.sk, ktorá ti porovná ponuky od viacerých poisťovní a vďaka tomu určite nájdeš takú cestovnú poistku, ktorá kryje všetky riziká, ktoré potrebuješ. Cestovné poistenie pritom vôbec nestojí veľa a v prípade zranenia, choroby či iných komplikácií ti môže práve naopak ušetriť nemalé peniaze.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 13:22