irissca - stock.adobe.com
StoryEditor

Čo by ste mali vedieť o vitamíne D a jeho vplyve na imunitný systém?

PR článok20.06.2023., 00:00h

O imunite sa v posledných rokoch v odbornej i laickej verejnosti hovorilo ešte viac než obvykle a často bola dokonca témou číslo jeden v našich každodenných debatách.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj po pandémii je obranyschopnosť nášho organizmu naďalej dôležitou témou. Dennodenne sme v práci, škole či pri presunoch hromadnou dopravou konfrontovaní s vírusmi a baktériami, ktoré môžu mať neblahý vplyv na našu telesnú i mentálnu pohodu. Nič nie je stopercentné, no stojí za to sa čo najlepšie chrániť pred prechladnutiami či chorobami. Preto je dobré vedieť, kde v tomto celom spočíva úloha vitamínu D.

Slnečný vitamín

Vitamín D je svojím spôsobom výnimočný. A to tým, akým spôsobom ho vieme ´dostať´, resp. prijať do svojho tela. Vieme to totiž docieliť viacerými spôsobmi. O vitamíne D sa hovorí aj ako o slnečnom, pretože sa dá prijímať aj vďaka pobytu na slnku. Prirodzene sa vyskytuje v slnečnom svetle, avšak záleží aj na tom, v akom ročnom období sa slníte a pod akým uhlom dopadajú slnečné lúče.

V praxi to teda znamená, že aj keď môže byť v decembri slnečno, tak prínos je v tomto prípade takmer žiadny oproti slneniu sa v letných mesiacoch. Samozrejme, určite netvrdíme, aby ste v lete trávili hodiny na slnku pre zlepšenie svojej imunity. Stačí bežný pobyt v krátkom rukáve pri prechádzke, pri dlhšom slnení samozrejme nezabúdajte na opaľovacie krémy. Faktom však je, že počasie nijako neovplyvníme. Môžeme však ovplyvniť to, čo jeme, a akým spôsobom dopĺňame svoju stravu.

Zo stravy i výživových doplnkov

Zdravý svet spočíva z pohľadu každého z nás aj v tom, ako sa stravujeme. Nie je žiadnou prevratnou novinkou, že naše zdravie sa odvíja aj od stravy, a to sa týka aj imunity. Opäť nepovieme nič prevratné, keď skonštatujeme, že vyváženou stravou s dostatkom vitamínov, môžeme zvýšiť našu šancu obrániť sa pred chorobami. A od tohto sa odvíja veľa – sami poznáte, aké nepríjemné je, ak vás neustále trápia rôzne prechladnutia či virózy.

Späť k vitamínu D. Tento dôležitý vitamín má vplyv na našu imunitu a môže prispieť k našej schopnosti brániť sa pred vyššie spomenutými chorobami. Okrem slnka sa dá získať aj prirodzenou formou zo stravy či prostredníctvom výživových doplnkov, ktoré si môžete vybrať z ponuky e-shopu Zdravý svet.

Ako si doplniť vitamín D?

Čo sa týka stravy, tak vitamín D sa nachádza napríklad v tučnejších rybách, mlieku, masle či vajciach. Samozrejme, strava by mala byť rôznorodá, reálne ani nie je možné a zdravé jesť neustále len potraviny s vysokým obsahom vitamínu D. Preto existujú výživové doplnky, ktorými môžete vitamín D3 suplementovať do svojho organizmu. Tieto výživové doplnky môžete prijímať aj v lipozomálnej forme. Lipozomálny vitamín D je ešte lepšie vstrebateľný a môže priniesť ešte vyššiu šancu na zlepšenie imunity. V prípade výživových doplnkov však odporúčame konzultáciu s vaším lekárom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 02:03