Lietadlo spoločnosti RyanairTASR/DPA/Thomas Banneyer
StoryEditor

Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov

ČTK27.02.2024., 10:30h

Írska letecká spoločnosť Ryanair zvažuje desaťpercentné zdraženie leteniek, núti ju k tomu nedostatok lietadiel.

Lajkuj Brainee.sk na

Povedal to šéf podniku Michael O ‘Leary, podľa ktorého firma tiež zvažuje, že kvôli oneskoreným dodávkam lietadiel od spoločnosti Boeing cez leto niektoré spoje obmedzí. Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe.

O‘Leary povedal, že Ryanair do konca júna dostane ešte menej nových boeingov, ako sa domnieval. Ak sa to potvrdí, potom budú aerolinky zrejme nútené obmedziť prevádzku v najrušnejšej časti roka, keď mnohí ľudia mieria na dovolenku.

image

Si unavený z tohto upršaného počasia? Zisťovali sme, kam sa dá teraz letieť za slnkom z Bratislavy za pár eur

Ryanair sa tak stal prvým leteckým dopravcom v Európe, ktorý upozorňuje na možné problémy v leteckej doprave v dôsledku krízy v americkej spoločnosti Boeing. Tá čelí zvýšenej kontrole zo strany regulačných úradov a okrem iného má zakázané zvýšiť výrobu lietadiel 737 MAX.

Problémový incident s dverami

Príčinou je incident, pri ktorom lietadlu 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines tento rok v januári za letu odpadol panel, ktorý v trupe zaslepuje priestor pre ďalší núdzový východ. Ryanair mal do konca apríla dostať 57 lietadiel Boeing MAX 8200, ale Boeing dopravcovi pred vyše týždňom oznámil, že do konca júna mu dodá približne 50 lietadiel, povedal O‘Leary. To by sa teraz ale ešte mohlo zmeniť.

„My skutočne nevieme, koľko lietadiel od Boeingu dostaneme,” povedal O ‘Leary na tlačovej konferencii. „Sme si istí, že sa dostaneme na 30 až 40. Primerane potom očakávame, že to bude medzi 40 a 45. A oveľa menej sme si teraz istí, že sa dostaneme na 45 až 50,” dodal.

image

Lietadlo spoločnosti Ryanair

TASR/DPA/Thomas Banneyer

Boeing agentúre Reuters potvrdil, že niektorým aerolinkám oznámil, že dodávky lietadiel môžu byť oneskorené. Boeing sa snaží, aby lietadlá pred odovzdaním zákazníkom spĺňali všetky regulačné normy.

Niektoré lety zrejme nebudú 

„Hlboko ľutujeme tie dopady, ktoré to má na nášho váženého zákazníka, na spoločnosť Ryanair,” uviedol Boeing. „Pracujeme na tom, aby sme ich problémy vyriešili, a prijímame opatrenia ku komplexnému plánu na posilnenie kvality a výkonnosti pri dodávkach lietadiel 737.”

Meškanie dodávok znamená, že Ryanair možno bude musieť odobrať niektoré lety zo svojho letového poriadku na letné mesiace, povedal O ‘Leary. Tým sa zníži kapacita. Až doteraz sa očakávalo, že cestovanie lietadlom bude cez leto rekordné. „Ak ich dostaneme len 40, do konca marca budeme musieť oznámiť v letovom poriadku niektoré drobné škrty,” dodal O ‘Leary.

image

S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete

To znamená, že vo finančnom roku, ktorý sa začína v apríli, Ryanair zrejme prepraví len asi 200 miliónov cestujúcich. Doteraz počítal s počtom 205 miliónov cestujúcich. Ďalšie obmedzenie kapacity by mohlo spôsobiť, že Ryanair bude menej konkurencieschopný voči svojim nízkonákladovým rivalom, ako je britský easyJet. Ryanair je známy nízkymi cenami leteniek do mnohých dovolenkových destinácií, ako je španielska Malaga alebo talianska Sicília.

Kritika Boeingu

O‘Leary firmu Boeing zároveň ostro kritizoval za jej komunikáciu s Ryanairom po januárovom incidente v spoločnosti Alaska Airlines. „V Seattli majú bordel,” nebral si servítky O ‘Leary. Blízko Seattlu v americkom štáte Washington má Boeing veľké montážne závody, kde vyrába dopravné lietadlá, vrátane 737.

Šéf Ryanairu zopakoval, že Boeing by mal pristúpiť k zmene vo vedení. „Stále nám dávajú optimistické, nesplnené sľuby. A potom o týždeň alebo o dva týždne neskôr... sa ukáže, že realita je horšia,” povedal šéf Ryanairu. Jeho komentáre prichádzajú len niekoľko dní po prvom otrase vo vedení Boeingu v dôsledku nehody stroja MAX 9. Vedúceho programu 737 Eda Clarka, ktorý sa tejto práci venuje 18 rokov, Boeing nahradil Katie Ringgoldovú, ktorá mala na starosti vybavovanie dodávok týchto lietadiel.

image

Lietadlo spoločnosti Ryanair

Reuters/Ints Kalnins

Akcie spoločnosti Ryanair vzrástli za posledné dva roky asi o 25 percent, čo z nej robí najúspešnejšiu leteckú spoločnosť v Európe. Odvetvie leteckej dopravy ťaží z cestovného boomu po obmedzeniach, ktoré si v rokoch 2020 až 2022 vynútila pandémia choroby covid-19.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:34