NFT Bored ApeProfimedia
StoryEditor

NFT Bored Ape sa chcelo vyšvihnúť opäť na vrchol, no event skončil fiaskom. Najmenej 15 ľudí na akcii takmer osleplo

Miroslav Kamody09.11.2023., 09:00h

NFT trend upadá, a táto akcia sa ukázala, že jeho návrat na vrchol je už zrejme pasé.

Lajkuj Brainee.sk na

Najmenej 15 návštevníkov ApeFestu Yuga Labs, oslavy zázrakov NFT klubu Bored Ape Yacht Club, mohlo utrpieť vážne poranenia oka. Bloomberg uvádza, že viacerí ľudia, ktorí sa minulý víkend zúčastnili na podujatí NFT v Hong Kongu, tvrdia, že mali problémy so zrakom, o ktorých sa domnievajú, že pramenia z osvetlenia javiska.

Niektorí z účastníkov tvrdia, že im lekári následne diagnostikovali fotokeratitídu (známa aj ako „zváračské oko“) spôsobenú vystavením ultrafialovým lúčom. „Zobudil som sa uprostred noci po ApeFeste s takou bolesťou v očiach, že som musel ísť do nemocnice,“ napísal používateľ Crypto June na platforme X.

image

Fiasko roka? Svet elektronických kryptomien padá. Miliardové NFT úplne stratili hodnotu

Spálili si oči

„Doktor mi povedal, že to bolo kvôli UV z javiskových svetiel,“ dodal. Medzitým ďalší účastník napísal: „Všetkým mojim priateľom, ktorí teraz trpia: choďte si skontrolovať oči. Pravdepodobne ste si doslova spálili oči UV žiarením ako ja, čo si vyžaduje lieky, očné kvapky, ochranu očí, antibiotiká a odbornú starostlivosť. Neignorujte toto zdravotné riziko. Bez náležitej liečby môže spôsobiť dlhotrvajúce poškodenie zraku a iné vážne poškodenie.“

Následne dodal, že ak by čo najskôr nevyhľadal lekársku pomoc, zrejme by utrpel dlhodobé poškodenie očí. Spoločnosť Yuga Labs, ktorá celé podujatie organizovala, reagovala len stručne na platforme X. Tam potvrdila, že si je „vedomá problémov súvisiacich s očami, ktoré postihli niektorých účastníkov ApeFestu“, pričom tvrdí, že „proaktívne oslovuje jednotlivcov, aby sa pokúsili nájsť potenciálne hlavné príčiny“.

Vlna kritiky

Spoločnosť bagatelizovala počet ľudí, ktorí nahlásili problémy, a dodala: „Na základe našich odhadov sa domnievame, že tieto príznaky malo oveľa menej ako 1 percento účastníkov a pracujúcich na podujatí.“ NFT spoločnosť odporučila účastníkom, ktorí majú príznaky, aby „pre každý prípad vyhľadali lekársku pomoc“.

Len málokto je s reakciou Yuga Labs spokojný, a preto sa pod ich príspevkom strhla vlna kritiky. Podobný incident sa pritom stal aj v roku 2017, kedy mnohí návštevníci HypeBeast párty hlásili poškodenie očí. DJ, ktorý na podujatí hral, neskôr oznámil, že dodávateľ osvetlenia použil žiarovky Philips, ktoré vyžarujú UV-C, často používané ako dezinfekčný prostriedok.

Pád NFT trendu

Ide tak o ďalší klinec do rakvy pre NFT Bored Ape, ktoré po gigantickom ošiali stratili takmer všetku svoju hodnotu. Asi najlepšie to je vidieť na Justinovi Bieberovi, ktorý trendu NFT podľahol v januári tohto roka. Za kryptomenu Ethereum si kúpil Bored Ape Yacht Club.

Stála ho 500 etherov, čo v tom čase zodpovedalo sume 1,3 milióna dolárov. Dnes má jeho investícia hodnotu 67-tisíc dolárov. Viac sme sa strmému pádu NFT trendu venovali v tomto článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 01:35