TASR/AP Photo/Nati Harnik
StoryEditor

Koronavírus je na ústupe. Bill Gates je však presvedčený, že prichádza ďalšia pandémia

kam09.03.2022., 09:00h
Vyzerá, že budúcnosť nie je taká jasná, ako si si myslel, keď si dnes ráno otvoril oči.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si si hovoril, že rok 2022 bude konečne „tvoj”? Ešte nie je ani polovica marca, no celý svet je už vyčerpaný z ďalších globálnych problémov. K dobrej nálade svojim vyjadrením rozhodne neprispel ani multimiliardár Bill Gates.

Ako totiž informoval portál Futurism, aj keď je koronavírus na ústupe, spoluzakladateľ Microsoftu tvrdí, že na ceste je už ďalšia pandémia. Práve preto by sme sa na ňu mali v dostatočnom predstihu pripraviť. 

Blíži sa ďalšia pandémia

Gates vystúpil vo februári na nemeckej výročnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove a povedal novinárom, že riziko závažných ochorení a stavov spôsobených covidom-19 sa „dramaticky znížilo“, no budúca pandémia je už na obzore.

Bill Gates TASR/AP Photo/Evan Vucci

„Budeme mať ďalšiu pandémiu,“ povedal Gates pre CNBC vo videu z konferencie. „Nabudúce to bude iný patogén.“ Gates prostredníctvom nadácie Bill & Melinda Gates Foundation spolupracoval s britským Wellcome Trust a daroval 300 miliónov dolárov Koalícii pre inovácie v pripravenosti na epidémiu.

Cieľom je dodať vakcíny do krajín s nízkymi a strednými príjmami, ale Gates hovorí, že je príliš neskoro na to, aby sa dosiahol cieľ Svetovej zdravotníckej organizácie zaočkovať 70 percent svetovej populácie do polovice roku 2022. Je však nutné dodať, že od splneného cieľa nie sme až tak ďaleko, aspoň jednu dávku vakcíny už dostalo 61,9 percenta sveta.

​Gates je však presvedčený, že v budúcnosti sa musíme oveľa rýchlejšie pripraviť na pandémie a zaviesť nové vakcíny za šesť mesiacov namiesto stanovovania cieľov na dvojročné obdobie. „Náklady na pripravenosť na ďalšiu pandémiu nie sú také veľké. Nie je to ako zmena klímy,“ povedal Gates pre CNBC

Áno, je desivé predstavovať si ďalšiu pandémiu v časoch, kedy poriadne neustala ani tá posledná, no Gatesove tvrdenia podporuje priamo história ľudstva. Choroby prichádzajú a odchádzajú, ako napríklad pandémia chrípky v roku 1918, a postupom času si vytvárajú a prispôsobujú svoje varianty.

Bill Gates TASR/AFP/Nicholas Kamm

Center konšpiračných teórií

Ako píše Futurism, môže sa zdať trochu zvláštne, že spoluzakladateľ počítačovej spoločnosti a certifikovaný nerd je ten, kto presadzuje zdravotnú starostlivosť po celom svete, ale Gates bol vždy komplikovaná postava. Okrem nedávneho rozvodu s Melindou, ktorý zahŕňal obvinenia z nevery, má Gates tiež väzby na odsúdeného sexuálneho delikventa Jeffreyho Epsteina a je predmetom nespočetného množstva konšpiračných teórií o covide.

Niektoré z týchto konšpirácií spomenul v blogovom príspevku propagujúcom jeho pripravovanú knihu How to Prevent the Next Pandemic. „V knihe uvádzam konkrétne kroky, ktoré môžeme podniknúť, aby sme nielen zastavili budúce pandémie, ale zároveň poskytli lepšiu zdravotnú starostlivosť pre každého na celom svete,“ napísal Gates v príspevku.

„Načrtávam... aké to bolo stať sa predmetom konšpiračných teórií.“ Je trochu znepokojujúce, že svetová pripravenosť na pandémiu padá na menej než dokonalého miliardárskeho technologického zakladateľa, ale hej, niekto to urobiť musí.

Zdá sa, že súčasná americká administratíva nemá v úmysle predchádzať ďalšej pandémii. Okrem toho ani nemôže prinútiť každého, aby si dal pichnúť vakcíny, ktoré sú v súčasnosti dostupné. Gatesove zásahy a iniciatíva sú rozhodne lepšie ako nič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:15