Dal by si takmer 400 eur za jeden ananás?X/Onlyinjapantv, Ilovestarfruit, Imiftikharuddin/
StoryEditor

Dal by si takmer 400 eur za jeden ananás? Na trhu s luxusným ovocím sú ceny ešte šťavnatejšie

Michal Čiernik21.05.2024., 11:00h

Predstav si, že máš 400 eur, ktoré môžeš minúť na luxusný kulinársky zážitok. Môžeš si dopriať plechovku prémiového kaviáru, fľašu alebo dve veľmi kvalitného vína alebo viacchodové jedlo v špičkovej reštaurácii. Namiesto toho si však kúpiš jeden ananás. Na špeciálnych aukciách za najdrahšie ovocie na svete prihadzujú aj tisíce.

Lajkuj Brainee.sk na

Ananás Rubyglow, vyšľachtený, aby mal výraznú červenú farbu a extra sladkosť, stojí 395,99 dolárov (364 eur). Vyšľachtila ho americká spoločnosť Del Monte a svoju prvú obmedzenú úrodu prvýkrát predávala v Číne začiatkom tohto roka. Pre veľký úspech začala ananásy predávať aj v Spojených Štátoch za astronomickú cenu.

image

Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet

Toto ikonické ovocie vytvorili v Kostarike po 16 rokoch výskumu. Pestujú ho v prostredí tropického dažďového pralesa, aby sa zabezpečila najčerstvejšia možná chuť s najvyššou kvalitou. Hybridné ovocie s originálnou a dekoratívnou červenou šupkou s klasickou žltou dužinou bolo vytvorené pomocou tradičných techník kríženia.

Spoločnosť Melissa‘s Produce, ktorá ananás predáva, opisuje Rubyglow na svojej webovej stránke ako „vzácny klenot“ a „vrchol luxusného ovocia“ a dodáva, že „pre gurmánov je to nezabudnuteľný darček“.

image

.

X/Kabbfox29/

Podľa Roberta Schuellera, riaditeľa pre styk s verejnosťou v Melissa‘s Produce, spoločnosť začala s 50 ananásmi. Doteraz predala v priebehu mesiaca približne polovicu, a to aj do reštaurácií v Las Vegas a južnej Kalifornii, ktoré podľa neho používajú ovocie len na vystavovanie. „Je to len pre veľmi malý, veľmi špecifický trh. Toto nie je pre každého,“ povedal pre CNN Schuller.

Japonské luxusné ovocia

Ak sa ti zdá 370 eur za jeden ananás veľa. Z ceny za najdrahšie ovocie na svete sa ti zatočí hlava. Ide o japonský melón Yubari, ktorý sa v roku 2019 predal na jednej aukcii v prepočte za 41-tisíc eur.

Na bežnom trhu sa však tieto melóny predávajú za 280 eur za tie v najvyššej kvalite a s obsahom cukru 13 percent a viac. Ich šialená cena závisí hlavne od toho, že sa pestujú iba na jednom jedinom mieste na svete, v oblasti Yubari na ostrove Hokkaido. A vzhľadom na skutočnosť, že melóny sa musia skonzumovať pomerne skoro po dozretí, je veľmi ťažké ich nájsť mimo Japonska.

Z Japonska pochádza aj najdrahšie hrozno na svete. Odroda stolového hrozna Ruby Roman sa pestuje iba v prefektúre Ishikawa a iba v skleníkoch špecifických registrovaných farmách. V roku 2023 sa dokonalý strapec tohto hrozna z váhou jedného kilogramu predal za 1,6 milióna japonských jenov, čo je približne 9500 eur.

image

.

X/Ilovestarfruit/

Takýto ideálny strapec musí ale spĺňať tie najprísnejšie kritéria. Každá bobuľka musí vážiť viac ako 30 gramov, musia byť rovnako veľké a s farbou podľa stanoveného vzorkovníka. Celý strapec pri tom musí vážiť viac ako 700 gramov. Minulý rok bolo však len päť z 22 844 odoslaných strapcov certifikovaných ako prémiových. Pre bežných smrteľníkov sa ale hrozno nižšej kvality predáva v priemere do sto eur za strapec. Dostupné sú však aj samotné bobuľky, ktorých cena sa pohybuje v prepočte od troch do desiatich eur.

V podobnej cenovej hladine sa pohybujú aj najdrahšie jahody na svete. Japonská odroda Sembikiya Queen má hodnotu 80 eur za 12 jahôd v balení. Neuveriteľne sladké, karmínovo červené po celom povrchu, s dokonale tvarovaným listom na vrchu si môžeš vychutnať iba v Japonsku a le v obmedzenom čase.

Tieto jahody sa pestujú v špeciálnych vyvýšených záhonoch a plody neprichádzajú do kontaktu s pôdou. Japonskí pestovatelia majú zavedený systém, kedy jahody automaticky dostávajú hnojivá a vodu podľa množstva slnečného žiarenia, čím vznikajú dokonalé plody.

ANKETA
Ochutnal by si ananás za 400 eur?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 22:19