Európa brojí proti nadmernému turizmu.X/V_of_europe/
StoryEditor

Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú

Michal Čiernik25.04.2024., 10:00h

Nadmerný turizmus vytvára tlak na zdravotníctvo, odpadové hospodárstvo, zásobovanie vodou a bývanie na úkor obyvateľov. Tí sa rozhodli voči tomu postaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako sa Európa blíži k vrcholnej letnej sezóne, vyhľadávané turistické destinácie čoraz viac pociťujú napätie.

Ale teraz nejde len o obťažujúce správanie a rušenie nočného pokoja. Rastúca návštevnosť vytvára tlak na zdravotníctvo, odpadové hospodárstvo, zásobovanie vodou a bývanie na úkor domácich obyvateľov, uvádza Euronews.

image

Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom

Zvýšená výstavba hotelov a bytov ohrozuje historické miesta, biodiverzitu a prírodné zdroje. Miestni obyvatelia preto skúšajú rôzne metódy, ako turistov odlákať. Od výstražných nápisov, až po protesty a hladovky prinútili niektoré miestne orgány, aby prehodnotili vzťah medzi turistami a obyvateľmi.

Španielska bytová kríza

Jedným z najpálčivejších dopadov nadmerného turizmu v Španielsku je v súčasnosti nedostatok bývania a prudko stúpajúce ceny nájomného pre obyvateľov.

Miestni obyvatelia Málagy vyjadrili svoju frustráciu tým, že polepili centrum španielskeho mesta transparentami a nastriekali urážlivými grafitmi, ktoré návštevníkom hovoria, čo si o nich obyvatelia skutočne myslia.

Túto iniciatívu odštartoval majiteľ baru Dani Drunko. V rozhovore pre miestne noviny vysvetlil, že kampaň začal po tom, čo ho „vykopli“ z domu, v ktorom žil desať rokov. Tvrdil, že prenajímateľ odmietol rokovať o prenájme či dokonca mu nehnuteľnosť predať, pretože ju chcel zmeniť na krátkodobý prenájom pre turistov.

Podobne drastickú situáciu zažívajú aj Kanárske ostrovy. Aktivisti tvrdia, že viac ako 10 miliónov zahraničných návštevníkov, ktorí každoročne dovolenkujú na súostroví, tam ničí život. Miestni obyvatelia údajne spia v autách a jaskyniach kvôli stúpajúcim cenám domov. Správa od Ecologists in Action varovala, že takmer 34 percent miestneho obyvateľstva – takmer 800-tisíc ľudí – je ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Hladovka na Kanárskych ostrovoch

Vybudovanie ubytovania a služieb pre záplavy dovolenkárov na Kanárskych ostrovoch tiež vytvára tlak na využívanie pôdy, nakladanie s odpadmi, zásobovanie vodou a biodiverzitu.

Aktivistická skupina na Tenerife preto naplánovala hladovku kvôli výstavbe dvoch nových hotelov. Úrady síce na chvíľu zastavili práce na hoteloch La Tejita a Cuna del Alma v Puertito de Adeje na Tenerife pre porušenie životného prostredia, no výstavba sa nedávno znovu obnovila.

Demonštranti na Tenerife uviedli, že chcú, aby ostrov zaviedol limit na príchod turistov. „Úrady musia okamžite zastaviť tento skorumpovaný a deštruktívny model, ktorý vyčerpáva zdroje ostrova,“ povedal agentúre Reuters Antonio Bullon, jeden z lídrov protestov.

Vyľudňovanie Benátok

Ďalšou destináciou, ktorá už dlho zápasí s neudržateľným počtom turistov, sú Benátky. Opäť platí, že najškodlivejším efektom je teraz stále sa zvyšujúce rozšírenie krátkodobých prenájmov – od minulého roka je v meste viac turistických lôžok ako obyvateľov.

 „Každý deň sa k nám dostávajú ľudia s veľmi vážnymi problémami s bývaním: bezdomovci (často so zamestnaním), invalidi, ktorí bývajú na vysokých poschodiach bez výťahu, ľudia žijúci vo vlhkých a schátraných domoch, ktoré sú dokonca štátom vyhlásené za nehygienické. zdravotný systém,“ hovorí podľa Euronews Susanna Polloni z benátskej Solidarity Network for Housing.

image

Mesto na boj proti turistom zaviedlo päť eurovú turistickú daň, ktorá má podľa nich jednak zmierniť počet návštevníkov a vyzbierané peniaze chce použiť na služby, ktoré pomôžu obyvateľom mesta vrátane údržby, upratovania a znižovania životných nákladov.

Unspalsh/Elisha-terada/

Mesto na boj proti turistom zaviedlo päť eurovú turistickú daň, ktorá má podľa nich jednak zmierniť počet návštevníkov a vyzbierané peniaze chce použiť na služby, ktoré pomôžu obyvateľom mesta vrátane údržby, upratovania a znižovania životných nákladov.

Obyvatelia si však myslia presný opak a považujú tento krok za nedostačujúci. „Je to ďalší pokrok smerom k Benátkam, ktoré nechceme, „mestu múzeí“, krokom k normalizácii tohto obrazu, ktorý je o to nebezpečnejší, čím viac vstupuje do medzinárodnej povedomia,“ hovorí Polloni.

„Toto opatrenie pomôže urobiť tento obraz ešte konkrétnejší. Mesto bez obyvateľov, vzhľadom na to, že turistická monokultúra teraz požiera všetko potrebné pre život mesta: bývanie, chránené zamestnanie, verejné služby, susedské obchody a remeslá,“ dodala.

Plot v Rakúsku

Úchvatná kulisa mesta Hallstatt v rakúskych horách sa považuje za inšpiráciu pre Disney‘s Frozen. Z tohto dôvodu sa do tejto destinácie každoročne schádza viac ako milión turistov, pričom mnohí si chcú urobiť selfie pri slávnom výhľade.

Minulý rok boli obyvatelia mesta tak frustrovaní, že postavili plot, aby zabránili návštevníkom fotografovať.

Neskôr však musel byť odstránený kvôli odporu na sociálnych sieťach. Miestni dúfali, že bariéra zabráni ľuďom zhromažďovať sa na jednom mieste na selfie a rušiť obyvateľov prílišným hlukom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 07:14