Pozri si najlepšie platené profesieBrainee X Canva, Kal Visuals/Canva, Unsplash
StoryEditor

Zapletač konských vrkočov či chodenie na chodúľoch. V týchto divných zamestnaniach zarobíš majland

Nikola Michalkova17.06.2023., 12:00h

V článku si prečítaš, aké sú najlepšie profesie v zahraničí, pričom na Slovensku sa niektoré z nich možno ani nevyskytujú.

Lajkuj Brainee.sk na

V zahraničí sú niektoré z profesií, ktoré v zozname nájdeš, úplne bežné a ľuďom dokážu zarobiť pekné peniaze. Na Slovensku ale podaktoré nie sú rozšírené, prípadne ich tak ľahko nenájdeš. Preto ti prinášame najlepšie platené práce, ktoré vykonávajú ľudia v zahraničí.

Právni kameramani, etickí hackeri

Človek za kamerou je bežná vec, ktorú poznáme každý z nás. Ale pojem právni kameramani nie je taký častý. „Ak ste sledovali seriály ako Tiger King alebo Making a Murderer, hrali sa tam videá z výpovedí a za kamerou stál niekto, kto dostával 60 až 125 dolárov za hodinu (54,87 až 114,32 eur). Natáčanie výpovedí je v právnickej oblasti veľmi bežnou praxou a je veľmi ľahké dostať sa na túto pozíciu,“ opísali používateľ Redditu, píše sa na portáli Yahoo.

Etickí hackeri sa vyskytujú aj na Slovensku, hoci táto práca nie je taká populárna ako schopnosti hackerov, ktorí ti dokážu ukradnúť osobné údaje. V podstate tento hacker využíva svoje počítačové schopnosti, ale sedí väčšinou na tej strane, ktorá ľuďom pomáha a nie okráda o údaje a podobne. „Práca v oblasti počítačovej bezpečnosti je zábavná, zaujímavá a mimoriadne lukratívna,“ hovorí používateľ. Pozícia býva veľmi dobre platená, pričom suma býva skutočne vysoká.

image

Právni kameramani sú dobre platení.

Kal Visuals/Unsplash

Profesionálni geodeti, zapletač vrkočov pre kone

Ak si pojem geodet ešte nepočul, ide o človeka, ktorý sa zameriava na meranie pozemkov a využívanie týchto informácií na plánovanie a efektívnu správu pozemkov, morí či iných stavieb. V zahraničí sa ľudia s týmto zameraním stretávajú, hoci pomaly klesá záujem. „Vzhľadom na starnúcu populáciu geodetov a na to, že nikto presne nevie, čo robia, je plat po získaní licencie 90 tisíc až 100 tisíc dolárov ročne,“ opisuje ďalší používateľ. V eurách sa tieto sumy pohybujú okolo vyše 80 tisíc až vyše 90 tisíc. 

Zapletanie vrkočov koňom je pozícia, ktorá sa pravdepodobne u nás nezaradzuje medzi platené. V zahraničí je ale niekto normálne platený za to, že zapletá hrivu koňom na rôzne súťaže. „Zapletanie koní na poľovnícke výstavy. Už je to nejaký čas, čo som to robil, ale na najlepších výstavách som dostával okolo 100 až 150 dolárov za koňa. V dobrý deň som mohol robiť aj desať koní,“ opisuje používateľ. Ak by sme to prerátali v eurách, zarobil by maximálne 137,19 eur. 

Dôstojník obchodného námorníctva či chodenie na chodúľoch

Medzi najlepšie platené práce patrí aj pozícia dôstojníka obchodného námorníctva. Okrem pekného zárobku zamestnanec nemá žiadne výdavky a pol roka trávi na dovolenke. A nemôžeme nespomenúť aj benefit cestovania za prácou na rôzne miesta. Samozrejme, tu môže byť nevýhoda najmä v budovaní vzťahov, čo je ťažké, keď je väčšinu času na cestách. 

Netypická práca – chodenie na chodúľoch. A hoci to znie vtipne, v zahraničí za túto aktivitu platia na prekvapenie veľmi dobre. Používateľ povedal, že za túto činnosť mu platia 450 dolárov na hodinu, čo je viac ako 400 eur. 

image

Chodenie na chodúľoch sa tiež radí medzi najlepšie platené práce.

Brainee X Canva/

Ďalšou dobre zarábajúcou prácou je v oblasti zdravotníckych technikov. „Som špecializovaný ultrazvukový technik a zarábam 120 tisíc dolárov ročne. Mám len vysokoškolské vzdelanie.“ V eurách sa zárobok pohybuje vo výške viac ako 100 tisíc eur. 

Rekreačné alebo lekárske konope

V zahraničí sa na tejto pozícii dá tiež zarobiť celkom dobre. „Ak pracujete v štáte s rekreačným alebo lekársky konope, pracovné miesta v tejto oblasti môžu byť veľmi lukratívne. V súčasnosti pracujem v tejto oblasti v Michigane. Rozvrh si môžem urobiť sám, zvyčajne pracujem tri až päť dní v týždni a pracovné prostredie býva veľmi uvoľnené,“ opisuje používateľ Redditu. 

Počul si niekedy o podvodných zváračoch? Ak nie, v zahraničí to patrí medzi pracovné miesta, ktoré dokážu zarobiť celkom dobre. „Pracoval som v New Orleans krátko po hurikáne Katrina a v bare som stretol Škóta. Kráľovské námorníctvo ho vycvičilo v podvodnom zváraní a teraz pomáhal lodným spoločnostiam v NOLA opravovať lode, ktoré hurikán poškodil v prístave. Keď bol vo vode, platili mu 600 dolárov za hodinu,“ napísal používateľ. V eurách teda zarobil viac ako 500 eur. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:17