Väčšina obchodov a služieb bude počas veľkonočných sviatkov zavretá - až na výnimky.Pavol FuntÁl/Mafra
StoryEditor

Chystáš sa počas Veľkej noci na nákup? Existujú prevádzky, kde potraviny nakúpiš aj počas sviatkov

mor04.04.2023., 13:00h

Tento týždeň bude zakončený veľkonočnými sviatkami, z ktorých 7. a 10. apríla, teda piatok a pondelok, slávime ako štátne sviatky. V článku sa dozvieš, kde si budeš môcť nakúpiť a ktoré služby budú dostupné.

Lajkuj Brainee.sk na

Obchody sú počas štátnych sviatkov zatvorené. Existujú však výnimky, ktoré predávajú napríklad potraviny aj počas týchto dní.

image

Prehľad sviatkov, prázdnin a voľna na rok 2023. Žiadne polročné prázdniny, pracujúcich čaká až deväť predĺžených víkendov

Veľkonočné sviatky, našťastie, prinášajú predĺžený víkend, takže nejaký ten zatvorený obchod by sa dal oželieť. Hneď ako vo štvrtok padne záverečná, prácu môžeš vypustiť z hlavy v podstate až do utorka, kedy sa po Veľkonočnom pondelku znova vstáva do práce. Pričom školopovinní budú mať o dva voľné dni naviac. Prázdniny im začnú už vo štvrtok a školu uvidia najbližšie až v stredu. 

Veľkonočné sviatky sa radia k tzv. pohyblivým sviatkom, čo znamená, že v každom roku ich slávime v inú dobu. Napríklad, v nasledujúcom roku 2024 ich budeme sláviť o 14 dní skôr (na prelome marca a apríla). Radí sa k nim aj Kvetná nedeľa (9. apríla), tá síce nie je štátnym sviatkom, ale väčšina obchodov bude v tomto čase aj tak zatvorená.

image

V ústave sa od náboženstva dištancujeme, na Hlavnej stanici v Bratislave bude spoveď. Veriaci sa môžu vyrozprávať Haľkovi

Obchody a supermarkety

V obchodoch, ktoré budú počas sviatkov otvorené, bude musieť robiť majiteľ, ako nariaďuje legislatíva. Otvorené však budú čerpacie stanice a predajne na letiskách a v prístavoch, tiež aj predaje v zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a nemocniciach. Obchody so suvenírmi budú tiež prístupné.

Obchodné reťazce zverejnili aj otváracie hodiny k blížiacim sa sviatkom. Tie najväčšie budú zatvárať v rovnaké dni - v piatok, nedeľu a pondelok. Medzi sviatkami si teda nakúpiš len v sobotu. Rovnako to platí aj pre veľké obchody s náradím a nábytkom.

Čo sa týka potravín, tak výnimku tvorí sieť Delia, ktorá bude mať zatvorené od piatku do pondelka, s výnimkou predajní na uliciach Slovnaftská a M. Schneidera Trnavského v Bratislave - tie budú otvorené nonstop.

image

Halucinácie, absťák a pôst? Nechal som sa zavrieť na sedem dní do absolútnej tmy, takto to tam vyzeralo

Služby a lekárne

Okresné úrady, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny budú zatvorené od piatka do pondelka. Slovenská pošta, mobilní operátori a aj banky budú mať počas sviatkov otvorené len v sobotu. Pre lekárne platí, že budú počas sviatočných dní zatvorené okrem tých, ktoré sú pohotovostné. Ak chceš vedieť, kde sa v tvojom meste nachádzajú pohotovostné lekárne, klikni na tento link

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:41