Facebook/Mercedes-Benz VISION AVTR
StoryEditor

Ovládaš ho iba myšlienkami. Mercedes predstavil auto inšpirované Avatarom

Radka Rosenbergová17.09.2021., 09:38h
Stuttgartská automobilka znovu ukázala concept AVTR, ktorý si po minuloročnej premiére na CES v Las Vegas odkrútil európsky debut v Mníchove.
Lajkuj Brainee.sk na

Po dizajnovej stránke sa koncept elektromobilu Vision AVTR inšpiruje sci-fi filmom Jamesa Camerona Avatar z roku 2009. Samotná skratka tiež znamená Advanced Vehicle Transformation, teda vo voľnom preklade pokročilá premena automobilu, uvádza český portál novinky.cz.

Dojazd 700 km na jedno nabitie

Zaujme tiež svietiacimi kolesami. Vyzerá ako vajíčko so žiabrami na zadku, ktoré sa vysúvajú tak, aby imitovali dýchanie živočíchov. V podlahe má údajne revolučnú batériu s kapacitou 110 kWh, ktorá je grafénová-organická, teda neobsahuje žiadne kovy, ani tie vzácne. Vďaka tomu je možné ju úplne recyklovať alebo kompostovať. Zvláda vraj nabíjanie za pätnásť minút a dojazd 700 km na jedno dobitie, pričom výkon pohonnej sústavy dosahuje 350 kW.

Koncept sa snaží šokovať predovšetkým ovládaním. Ide o autonómne vozidlo s dvoma sedadlami sklonenými natoľko, že posádka dosiahne len na stredový tunel. Auto má byť totiž prvým, ktoré je napojené na ľudskú myseľ.

Meria aktivitu neurónov

„Zariadenie s nositeľnými elektródami pripevnenými k zadnej časti hlavy používateľa zaznamenáva mozgovú aktivitu a po minútovej kalibrácii nadviaže priame spojenie s vozidlom. Mozog reaguje na vizuálne podnety na palubnej doske. Zariadenie meria aktivitu neurónov v kôre v reálnom čase. Analyzuje namerané mozgové vlny a rozpoznáva, na ktoré svetelné body užívateľ sústredí svoje zameranie a plnú pozornosť,“ píše sa vo vyhlásení automobilky s tým, že čím silnejšie je zameranie, tým vyššia je vraj aktivita neurónov, na základe čoho systém spustí cielenú funkciu vo vozidle.

Okrem toho sa v jeho priestore premietajú rôzne ikony, ktoré sa, keď ich človek virtuálne stlačí, aktivujú. Týmto spôsobom tak možno surfovať ponukou v menu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/modely, menuAlias = modely, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:34