Vrah Zodiac.Wikipedia/Criminalminds.fandom/
StoryEditor

Nebojím sa plynovej komory, pretože ma pošle do raja: Zlovestnú šifru od Zodiaca rozlúštili po viac ako 50 rokoch

Sarah Dobiašová23.10.2024., 14:00h

Zodiac Killer je jeden z najznámejších zločincov v histórii USA, ktorý sa opäť dostáva do centra pozornosti vďaka novej dokumentárnej sérii na Netflixe. Tento zlovestný vrah, známy svojou brutalitou a tajomnými šiframi, sa stal ikonou strachu a fascinácie. Po viac ako 50 rokoch od jeho posledného zločinu, bola rozlúštená jedna z jeho najzáhadnejších správ.

Lajkuj Brainee.sk na

Na konci 60. a začiatku 70. rokov severnú Kaliforniu zasiahla vlna nevyriešených vrážd, ktorá miestnych obyvateľov uvrhla do strachu a úzkosti. Zodiac Killer, ako sa sám označoval, sa pýšil svojimi zločinmi v listoch zaslaných do novín, kde tvrdil, že zabil až 37 ľudí. Podozrenia sa zamerali na sedem obetí, z ktorých päť sa stalo jeho bezprostrednými cieľmi.

Jedným z najdôležitejších vodítok na odhalenie jeho identity boli tajomné šifry. Do novín boli zaslané celkovo štyri, pričom niektoré z týchto zašifrovaných správ ostávajú nevyriešené dodnes, informuje portál LADbible.com

image

Agenti FBI identifikovali vraha s prezývkou Zodiac. DNA ho môže spájať s ďalšími piatimi vraždami

Rozlúštená šifra

340 šifra, zaslaná do novín v San Franciscu v roku 1969, sa stala kľúčom k odhaleniu temného posolstva Zodiaca. Po viac ako 50 rokoch sa podarilo rozlúštiť túto desivú správu, ktorá odhalila znepokojujúci posmech: „Dúfam, že sa zabávate v snahe chytiť ma. To som nebol ja v televíznej šou, čo vyvoláva otázku o mne. Nebojím sa plynovej komory, pretože ma pošle do raja.“ Tento výrok odhaľuje nielen psychológiu vraha, ale aj jeho schopnosť manipulovať s médiami a psychológiou verejnosti.

,,Teraz mám dosť otrokov, ktorí pre mňa pracujú, zatiaľ čo ostatní nemajú nič, keď dorazia do raja, takže sa boja smrti. Ja sa nebojím, pretože viem, že môj nový život bude jednoduchý v raji smrti.“ pokračoval vo svojej zvrátenej filozofii. 

image

Zodiacová šifra.

Tasr/Ap/

Zostávajúce hádanky a budúcnosť vyšetrovania 

Napriek pokroku ostávajú dve šifry stále nevyriešené, a odborníci sú skeptickí, či ich niekedy plne rozlúštia. Hoci nikto nikdy nebol obvinený z týchto zločinov, polícia mala jedného podozrivého, ktorého identita sa objaví v pripravovanom dokumente This is the Zodiac Speaking na Netflixe už 23. novembra. 

Zodiac Killer naďalej fascinuje a desí, pričom jeho zločiny sa stali neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho diskurzu o kriminológii a nevyriešených prípadoch. Tajomstvo, ktoré obklopuje túto legendu, je stále hlboké a tajomné, a aj po rokoch sa zdá, že pravda o jeho dedičstve sa len tak ľahko neodhalí.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. október 2024 14:02