Asus Zenbook S 16 (UM5606)HN/Patrik Koreň
StoryEditor

Notebook, ktorý je ťažké nemilovať. Novinka od Asusu ponúka ľahučké telo, elegantný dizajn a výkon, s ktorým dokážeš čokoľvek

Natívny obsah31.07.2024., 00:00h

Ak hľadáš zaridenie s veľkým OLED displejom, skvelým výkonom a výdržou, ktorá zvládne aj meškajúci rýchlik z Bratislavy do Košíc, práve si ho našiel. Asus Zenbook S 16 si totiž hravo poradí so všetkým.

Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Asus.

Aj keď momentálne medzi notebookmi jasne vedú menšie kompaktnejšie zariadenia, spoločnosť Asus myslí aj na tých, ktorí obľubujú väčšie 16-palcové displeje. Novinka Zenbook S 16 si ťa však okrem vyšperkovanej obrazovky získa aj unikátnymi materiálmi, šikovnými vychytávkami, elegantným dizajnom a silným hardvérom.

ASUS sa rozhodol telo nového modelu vyrobiť z Ceraluminu (keramického hliníka), ktorý zariadeniu dodáva prémiový punc. Tento materiál, ktorý sa používa napríklad v leteckom priemysle, má jedinečnú jemnú štruktúru, ktorá ho jasne odlišuje od iných notebookov. A čo je ešte dôležitejšie - je omnoho ľahší, takže celý notebook váži len neuveriteľného jeden a pol kilogramu.

Nemysli si však, že nič nevydrží, práve naopak. Odolnosť konštrukcie potvrdzuje vojenský štandard MIL-STD 810H. Okrem toho je displej s telom spojený celistvým pántom po celej dĺžke rámu, takže zariadenie drží stabilne na svojom mieste presne tak, ako potrebuješ. Hrúbka Zenbooku je od 1,19 do 1,29 centimetra, celé zariadenie má 35,36 krát 24,30 centimetra.

Božská klávesnica

Testované zariadenie bolo v elegantnej striebornej farbe Scandinavian White, na výber však máš aj zo sivej Zumaia Gray. Zenbooky sa naďalej držia doslova „zenového” jednoduchého dizajnu, takže na zadnej strane nájdeš v horu nápis Asus Zenbook a okrem toho ho len križujú tenké minimalistické čiary.

Po otvorení hneď zaujme klávesnica. Aj keď je notebook dostatočne veľký, chýba jej numerická klávesnica, takže zaberá pomerne malý priestor a po bokoch ju ohraničujú široké rámy. Na druhú stranu ide o jednu z najlepších klávesníc, na akých sme kedy písali! Je neuveriteľne tichá, príjemná na dotyk a keď raz na nej začneš písať, už nebudeš chcieť inú.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Pozor si však musíš dať na jeden drobný detail - vývojári sa rozhodli vymeniť Delete a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie. Zámerom bolo zrejme minimalizovať mýlenie si ich, no kým si na to nezvykneš, pravdepodobne sa budeš paradoxe mýliť viac. Nechýba ani kláves Microsoft Copilot, ktorý dáva najavo, že zariadenie je pripravené na éru umelej inteligencie.

Bezproblémová konektivita aj zvuk

Nad klávesnicou nájdeš ešte tvarovanú mriežku ukrývajúcu reproduktory, v jej pravej časti je logo spoločnosti Asus. Nechýba veľký trackpad, ktorý sa rýchlo stane tvojim kamarátom, pričom ponúka aj podporu gest na ovládanie jasu a hlasitosti.

Nad displejom si svoje miesto už tradične našla FullHD webkamera a infračervený snímač pre podporu služby Windows Hello, takže odomknutie je jednoduché a spoľahlivé. Vrchný rám ešte dopĺňajú mikrofóny, dokopy tak ide o kvalitný setup pre videohovory či streamovanie. Asus Ai Sense navyše umožňuje monitoring sledovania displeja, čím sa zabráni nechcenému sledovaniu obsahu a zvyšuje bezpečnosť.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Na pravej strane notebooku nájdeš bežný USB port, čítačku SD kariet a ukazovateľ nabíjania batérie. Na ľavej strane sú HDMI port, dvojica USB-C portov a 3,5-milimetrový audio konektor. Zenbook S 16 je dokopy vybavený šiestimi kvalitnými reproduktormi vyladenými spoločnosťou Harman Kardon a certifikáciou Dolby Vision Atmos, takže počúvanie hudby aj hranie hier ponúka dobrý zvukový zážitok.

Displej, ktorý sa nedá nemilovať

Až teraz sa však dostávame k tomu najlepšiemu - 16-palcový lesklý OLED displej s 3K rozlíšením a pomerom strán 16:10 si totiž okamžite zamiluješ. Nechýba 120 Hz obnovovacia frekvencia, technológie na ochranu zraku, schopnosť zobraziť viac ako miliardu farieb či overenie firmou Pantone, ktoré má zabezpečiť vysokú vernosť farieb.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Farby sú intenzívne, OLED technológia umožňuje zobrazenie úplnej čiernej, a tým pádom aj perfektný kontrast. Pri rozmeroch zároveň dosiahneš skvelý zážitok, ktorý oceníš nielen pri sledovaní filmov a seriálov, ale aj úprave fotiek či videí.

Najväčšou výhodou OLED technológie je, že vypína čierne pixely, takže si naplno užiješ čokoľvek, čo na noťase budeš aktuálne robiť. Veľkou výhodou je, že displej je dotykový. Toto ovládanie funguje bez problémov, nevýhodou je len nízka ohybnosť pántu. Asus však k Zenbooku pribalil aj svoj stylus Asus Pen 2.0, ktorý využiješ pri kreatívnych aktivitách.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) a stylus Asus Pen 2.0

HN/Patrik Koreň

Výkonné srdce

Zariadenie však zaujme aj tým, čo oku zostáva ukryté. Nami testovaný Zenbook bol vybavený procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370 s 12 jadrami, základnou taktovacou frekvenciou dva gigahertze, ktorá sa v prípade potreby dokáže zvýšiť až na hodnotu 5,1 gigahertzu. AMD Ryzen AI pritom dokáže vykonať až 81 tera operácií za sekundu (TOPS), z čoho vyplývajú bohaté možnosti umelej inteligencie.

Operačná pamäť RAM je na úrovni 32 gigabajtov a ide o rýchlu LPDDR5X jednotku. Na výber sú dva varianty úložiska, a to buď s kapacitou jedného, alebo dvoch terabajtov, ktoré sú jedinou zmenou medzi konfiguráciami. Cenový rozdiel medzi nimi potom predstavuje sto eur.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Grafiku zaobstaráva integrovaná jednotka AMD Radeon 890M. Tá pozostáva zo 16 jadier vytvorených štvornanometrovým procesom, pričom jej taktovacia frekvencia dosahuje hodnotu až do 2 900 megahertzov. Navyše umožňuje pripojenie až štyroch monitorov. Ide tak o silné zariadenie v elegantnom tele, ktoré si hravo poradí s akoukoľvek aplikáciou.

Bez problémov si zahráš aj hry, na tie najvýkonnejšie však logicky nie je stavaný - Asus v tomto smere ponúka úplne iné herné beštie. Notebook je vybavený systémom Windows 11 Pro. Ten dopĺňa séria funkcií od Asusu vrátane balíka MyAsus pre správu systému, GlideX, ktorý slúži na zdieľanie obrazu medzi zariadeniami a prenos dát, či ScreenXpert pre optimalizáciu workflowu.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Výdržou nikdy nesklame

Ako sme už naznačili vyššie, nový Zenbook S 16 už prináša plnú podporu umelej inteligencie. Súčasťou systému je aj priama integrácia chatbota Microsoft Copilot. Umelú inteligenciu dopĺňajú aj riešenia od Asusu vo forme Asus AI. Medzi ne patrí generátor videa, odstránenie pozadia fotografií, asistent obsahu pre generovanie a súhrny, vylepšenie videohovorov, tvorba titulkov v reálnom čase či automatické usporiadanie obsahu v StoryCube.

Batéria má kapacitu 78 watthodín a ponúka rýchle nabíjanie prostredníctvom 65-wattového adaptéra. To vo výsledku znamená, že tvoj nový notebook ťa nikdy nenechá v štichu. Pri bežnom použití zvládol v našom teste celý pracovný čas pri maximálnom jase displeja, pričom mu v batérii ostalo ešte ďalších 30 percent energie nazvyš.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Pri aktívnom používaní, hraní hier či editovaní fotiek a videí však tiež obstojí parádne a vydrží solídnych šesť hodín. Takže s ním zvládneš celú cestu vlakom z Bratislavy do Košíc a ešte ti pár percent batérie aj zostane. Nabíjanie prebieha prostredníctvom USB-C portu, pričom s priloženým adaptérom kompletné dobitie zaberie výrazne menej ako dve hodiny.

Hodnotenie

Asus Zenbook S 16 (UM5606) je zaujímavým notebookom, ktorý prináša skvelé prvky ako krásny displej, vysoký výkon, celodennú výdrž batérie či množstvo AI funkcií a najmä dizajn, ktorý mu umožnil udržať si prekvapivo nízku hmotnosť vzhľadom na rozmery.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606)

HN/Patrik Koreň

Vo výsledku tak ide o dokonalého parťáka na všetko, čo mladý človek aktuálne chce a potrebuje so svojim zariadením urobiť. Podrží ťa pri štúdiu, práci, streamovaní, ale aj tvorivej činnosti - pri tomto notebooku sa fantázii naozaj medze nekladú!

Testovaný kus príde do predaja za cenu 2 399 eur, pričom lacnejší model s menším úložiskom stojí o stovku menej. Z hľadiska konfigurácie tak príliš veľa možností nemáš, ale zase na druhú stranu, čo viac môžeme chcieť, keď samotný notebook je vyladený do dokonalosti?

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 20:59