ROG Zephyrus G16Brainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Ťažko uveriť, že toto tenké telo ukrýva totálnu hernú beštiu. ROG Zephyrus G16 je notebook, po ktorom túži každý gamer

Natívny obsah14.03.2024., 10:00h

To, čo sa pred rokmi zdalo ako obyčajný sen všetkých hráčov, je dnes dychberúcou realitou. ROG Zephyrus G16 je totálne delo v tenučkom tele, ktoré si hravo poradí aj s tými najnáročnejšími hrami, a to nech si kdekoľvek.

Lajkuj Brainee.sk na

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

Mať silný výkon stolového počítača v tenučkom notebooku bolo snom mnohých z nás. Len si to predstav - nemusíš vôbec čakať, kým k tebe prídu tvoji kamaráti, jednoducho hodíš noťas do tašky a zbehneš ty k nim. Spoločne sa tak môžete hrať tie najnáročnejšie hry úplne bez sekania.

Jasné, vyrástli sme, no niektoré sny zostávajú. A vďaka ROG Zephyrus G16 sa definitívne stávajú realitou. Jedna z vlajkových lodí značky Republic of Gamers v sebe spája jedinečný dizajn, brutálny výkon v tenkom tele a ešte niekoľko šikovných vychytávok k tomu. Poďme však pekne postupne.

image

Vyskúšali sme unikátny ASUS Zenbook DUO. Očarí výkonom aj jedinečným dizajnom, pre toto si ho zamiluje úplne každý

Herná beštia sa prebúdza

Pri vybalovaní čiernej krabice som cítil podobné vzrušenie v bruchu ako pred prvým rande v tínedžerských rokoch. A skutočne to stálo za to. Vytiahol som z nej laptop, ktorý sa na prvý pohľad ničím nelíši od iných. Je tenký ako väčšina aktuálne dostupných počítačov, jediným rozdielom je mriežka, ktorá sa tiahne krížom cez zadnú stranu monitora.

Po otvorení na mňa čakal neporovnateľne veľký touchpad, ktorý už načínal naznačovať, že predo mnou na stole nie je obyčajný notebook. Po stlačení cool skleneného zapínacieho tlačidla bolo jasné, s čím mám dočinenia. Klávesnica začala hrať všetkými farbami, na obrazovke sa rozsvietilo logo Republic of Gamers a spomínaná mriežka na zadnej strane začala doslova dýchať.

Prvý dobrý dojem môžeš urobiť len raz a ROG Zephyrus G16 sa podaril najlepšie, ako sa dá. Pod ultratenkým (len 1,49 centimetra!) prémiovým hlinikovým šasi vyrobeným CNC obrábaním (vo farbách - recenzovanou Eclipse Grey a Platinum White) a plnou konektivitou sa začala prebúdzať beštia, ktorú sa podarilo skrotiť tak, ako ešte nikomu predtým.

Neuveriteľné špecifikácie

Pri prezeraní špecifikácií človek len neveriacky krúti hlavou, ako vývojári mohli do tak tenkého zariadenia vložiť také výkonné komponenty. Ukrýva v sebe totiž procesor až do Intel Core Ultra 9 s AI akcelerátormi a grafickú kartu až NVIDIA GeForce RTX 4090. Práve umelá inteligencia sa v pozadí stará o neustále zlepšenie tvojich herných či kreatívnych zážitkov.

image

ROG Zephyrus G16

Brainee/Miroslav Kamody

Tohtoročnému modelu Zephyrus G16 nechýba DLSS 3.5 s generovaním snímok, rovnako tak aj najnovšie vylepšenia ray tracingu, vďaka čomu získaš nielen napríklad úplne hladkú tvorbu náročných videí, ale aj bezproblémové hranie Spider-Mana - to všetko pokojne aj v nočáku z Košíc do Bratislavy.

Každý občas potrebujeme schladiť a v prípade herných noťasov to platí niekoľkonásobne. V tomto prípade sa oň stará chladenie ROG Intelligent Cooling, odparovacia komora, tekutý kov, vylepšené teplovodivé trubice a ventilátory Arc Flow Fans druhej generácie. Samozrejme, pokiaľ dáš zariadeniu poriadne zabrať, začne ťa hriať na nohách, no dôležité je, že komponenty zostávajú bez poškodenia. Zároveň si môžeš vybrať, v akom režime chceš, aby tvoje zariadenie pracovalo.

Možno sa pýtaš, ako mi môžeš veriť, keď som v prvom rade redaktor a nie gamer. Na legitímnu otázku prichádza legitímna odpoveď - do štúdia sme si zavolali profesionálneho e-športového hráča Jakuba „Goksiho” Gogu z e-športového tímu STUBA. Čo na ROG Zephyrus G16 povedal on?

Čo na ROG Zephyrus G16 hovorí profesionálny e-športový hráč Jakub „Goksi” Goga z e-športového tímu STUBA?

Pohlcujúci zážitok

Poďme však hovoriť o tom, čo nie je tvojim očiam skryté. Toto herné delo sa môže pochváliť vôbec prvým 2,5K OLED 16-palcovým Nebula displejom s obnovovacou frekvenciou 240 Hz a ultrarýchlou 0,2 ms dobou odozvy. Aj keď ti možno údaje typu 100 percentné pokrytie farebného priestoru DCI-P3, presnosť farieb delta E menšej ako 1 a certifikácia VESA HDR True Black 500 nič nehovoria, vo výsledku sa pozeráš na dokonale vyladenú obrazovku, vďaka ktorej sa môžeš naplno ponoriť do sveta hier.

Poteší aj masívne a zároveň ultrarýchle 2 TB SSD úložisko, až 32 GB pamäť, podpora technológie NVIDIA Advanced Optimus (plynulý prechod medzi režimami s nízkou spotrebou a nízkou latenciou v okamihu spustenia hry) či G-SYNC (synchronizácia obnovovacej frekvencie so snímkovou frekvenciou GPU). Zásluhou maximálneho výkonu 115 W tak môže GPU vždy naplno využiť svoje kremíkové svaly.

image

ROG Zephyrus G16

Brainee/Miroslav Kamody

Čerešničkou na torte je podpora Dolby Vision, šestica reproduktorov s dvomi woofermi a technológiou Dolby Atmos, 3D mikrofóny či potláčanie šumu pomocou umelej inteligencie. 90 Wh batéria podporuje rýchle nabíjanie, pričom z nuly na polovicu kapacity sa nabije už za 30 minút.

Splnený sen

Čo si budeme hovoriť - najnovší ROG Zephyrus G16 je crème de la crème všetkých herných počítačov na trhu. Poradí si s najnáročnejšími hrami, tvorbou aj tvojou produktivitou. Má vyšperkovanú veľkú klávesnicu s technológiou Aura Sync, masívny touchpad, vynikajúci zvuk, ešte lepší displej a brutálny výkon, ktorý hravo prekoná aj tvoj stolový počítač.

image

ROG Zephyrus G16

Brainee/Miroslav Kamody

To všetko v tenučkom tele tenkom len 1,49 centimetra a váhou 1,85 kilogramu. Na jedinečnosti mu pridáva Slash Lighting na zadnej strane displeja, ktorý si môžeš upraviť presne podľa svojich predstáv a umelá inteligencia, ktorá sa v pozadí stará o hladný chod, nech na ňom aktuálne robíš čokoľvek. Čo dodať, táto mašina je jednoducho splneným snom, ktorý sa pred rokmi zdal ako úplné sci-fi.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:32