K ochrane sov treba najprv sovy pozabíjať.Wikimedia/
StoryEditor

K ochrane sov treba najprv niektoré pozabíjať. Ochranári sa rozhodli radikálnym riešením zachrániť ohrozený druh

Radomír DohnaliDnes.cz03.01.2024., 11:30h

Aktívna ochrana prírody má mnoho podôb, nie je len o vysádzaní stromčekov. Často prináša aj pomerne radikálne prístupy, vzbudzujúce kontroverzie. V USA teraz kvôli ochrane ohrozených druhov sov plánujú začať vyhladzovanie státisícov iných sov.

Lajkuj Brainee.sk na

Sovy škvrnité (Strix occidentali) patria v USA k ohrozeným druhom. Svoje si už užili kvôli výrubu lesov a teda úbytku pôvodných stanovíšť. Ich počty dlhodobo klesajú, a pracovníci Úradu pre ochranu rýb a voľne žijúcich živočíchov USA dnes vynakladajú nemalé zdroje na to, aby ich vymieraniu zabránili. Ale ľahké to nie je, pretože v súčasnosti najväčším nepriateľom týchto sov sú iné sovy, konkrétne sovy pásikavé (Strix varia).

image

Gang agresívnych kosatiek ničí lode pri európskom pobreží. Nikto nevie prečo

Na jednej strane teda stojí sova škvrnitá, ktorej domovom sú horské lesy štátov Oregon, Washington a severu Kalifornie. Na druhej pásikavá, ktorá preferujú skôr miernejšiu klímu, no postupom času je stále viac rozšírenejšia aj na západe. A pretože sú o niečo väčšie, prispôsobivejšie a tiež o dosť agresívnejšie, dostávajú od nich menšie sovy škvrnité takpovediac príučku.

image

Sova škvrnitá.

Wikimedia/

Medzi týmito druhmi neboli žiadne konflikty, kým sa sovy pásikavé držali „na východ od Mississippi“. Lenže ich postupná migrácia na západ sa zmenila na inváziu. Obsadzujú príhodné dutiny v stromoch, konkurujú pri love potravy, množia sa rýchlejšie. A tiež pôvodnému druhu likvidujú hniezda.

Tam, kde sa v teritóriu pôvodných sov škvrnitých objavil rozšírenejší druh, začali počty „domácich“ klesať až o deväť percent ročne. Šanca na záchranu sov škvrnitých teda razantne klesajú a reálne hrozí, že tí pôvodní budú prichádzajúcimi úplne vytlačení.

Plošné zabíjanie

Predstavenia z Úradu pre ochranu rýb a voľne žijúcich živočíchov USA sa teda rozhodli k radikálnemu, hoci nie práve lichotivému riešeniu. Chcú spustiť program plošného hubenia, pri ktorom by v nasledujúcich rokoch zabíjali v teritóriu „domácich“ ony „invázne“ sovy približne 20–46 tisíc kusov ročne. A to až po dobu tridsiatich nasledujúcich rokov.

Toto riešenie, zatiaľ vo forme návrhu, predložili na verejné pripomienkovanie a v prípade schválenia by okamžite začalo vybíjanie sov pásikavých.

Stratégia, kedy pre záchranu sov treba sovy zabíjať – hoci ide o sovy iného druhu, ale pre laika na pohľad vcelku zameniteľné – sa pochopiteľne v Štátoch nestretla s veľkým ohlasom.

image

Sova pásikavá.

Wikimedia/

Ľudia totiž len ťažko chápu, prečo je jedna sova hodnotnejšia ako druhá. A ako môže likvidácia jedného druhu prospieť tomu druhému. A tiež sa citlivejšia verejnosť všeobecne stavia do opozície proti zabíjaniu akýchkoľvek živočíchov v mene ochrany prírody.

Pracovníci Úradu pre ochranu rýb a voľne žijúcich živočíchov USA pripúšťa, že takú silnú negatívnu reakciu nečakali. Prispieť k záchrane jedného druhu odstrelom odstrelom druhého je technicky jednoduchšie, než ľuďom vysvetliť, že aktívna ochrana prírody nie je len o ľúbivých gestách a vysádzaní stromčekov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 01:22