Brutálnej pohanskej kliatbe sa báli aj Vikingovia.X/Drbeachcombing/
StoryEditor

Prebudila na Islande sopku pohanská kliatba? Brutálnej povery sa báli aj Vikingovia, teraz je súčasťou politického boja

iDnes.czRadomír Dohnal02.01.2024., 12:00h

Mocná pohanská kliatba bola za dlhé stáročia využitá ako argument len asi v tucte prípadov. Aj preto, že prišla prehnaná aj nebojácnym Vikingom. Na Islande teraz zažíva renesanciu ako súčasť politického boja a aj pri riešení osobných sporov. Podľa poverčivých môže stáť za prebudením sopiek.

Lajkuj Brainee.sk na

Moderný trend

Naprieč škandinávskymi literárnymi zdrojmi, od eposu Mokkurkálfi cez Kroniky Dánov až po ságu Gisliho Surssona, ktoré pokrývajú päťstoročnú históriu, nenapočítame viac ako tucet prípadov, pri ktorých niekto vytvoril níðstöng.

So súčasnosťou sa to však nedá porovnať.

Mocná pohanská kliatba je totiž teraz používaná, oveľa častejšie, než tomu bývalo pred stáročiami. Na Islande bol v 70. rokoch níðstöng osadený na mieste, kde nadnárodná korporácia Union Carbide plánovala ťažiť rudné horniny. V rokoch 1979 a 1985 potom na ostrove vyrástli ďalšie, oba namierené proti členstvu krajiny v NATO.

image

O tom, že níðstöng, preklínacie koly s konskými hlavami, boli skutočne „za čiarou“, asi najlepšie vypovedá to, ako zriedka boli v minulosti používané. 

Wikimedia/

Niekoľko ich bolo vztýčených v roku 2006, počas miestnych volieb. V roku 2007 nimi zaklínali ekologickí aktivisti z hnutia Saving Iceland politikov, ktorí hlasovali za výstavbu údajne ekologicky deštruktívne vodné elektrárne. V apríli 2016 níðstöng zostavili demonštranti, protestujúci proti predsedovi vlády Sigmundurovi Gunnlaugssonovi.

O štyri roky neskôr ich niekoľko bolo vztýčených pred budovou islandského parlamentu. Nápis na stĺpoch vtedy runovými veršmi kritizoval vládu za znižovanie platov zdravotných sestier počas pandémie covid-19.

„Vo všetkých týchto prípadoch však nešlo o skutočný níðstöng,“ vysvetľuje prísne Hilmar Örna Hilmarsson, súčasný predstaviteľ spoločenstva Ásatrú. Ide o duchovnú organizáciu, ktorá na Islande kriesi pôvodné pohanské náboženstvo. Medzi ich veriacich sa počíta už päť percent islandskej populácie.

image

Demonštranti a protestujúci poväčšine osadili tyč hlavami ovčími, poprípade starou konskou lebkou. A pokiaľ teda máme vyjsť z predlohy starej ságy o Skallagrímssonovi, také preklínanie fungovať nebude, hoci duchov samozrejme podráždiť môže.

X/Chronos_archive/

„V uvedených prípadoch totiž chýbal buď osemriadkový verš, nie každý je zručným básnikom, ktorý vie runové písmo, podpis zosielateľa alebo, a to najčastejšie, čerstvo odrezaná konská hlava. Demonštranti a protestujúci poväčšine osadili tyč hlavami ovčími, poprípade starou konskou lebkou. A pokiaľ teda máme vyjsť z predlohy starej ságy o Skallagrímssonovi, také preklínanie fungovať nebude, hoci duchov samozrejme podráždiť môže,“ vysvetľuje exaktne Hilmarsson.

Potomok tvorcu kliatby 

Za „funkčné“ naopak považuje níðstöng, ktorý v roku 2006 vztýčil farmár z Bíldudalur. Namierený bol proti susedovi z vedľajšej usadlosti, išlo o pomstu za to, že mu vraj úmyselne prešiel šteňa.

Polícia z Patreksfjörðuru to vtedy nebrala na ľahkú váhu, a farmár, ktorý kliatbu zoslal, tentoraz vrátane nevyhnutnej konskej hlavy, bol vyšetrovaný za mrežami. Legislatívne bol proces riešený ako vážne mienená vyhrážka smrťou. Obvinenému pritom vôbec neprospelo, že bol podľa rodokmeňa vzdialeným potomkom Egilla Skallagrímssona. Áno, pohanského básnika-čarodejníka, ktorý s desivou kliatbou prišiel ako prvý.

image

VIDEO Na Islande vybuchla sopka. Erupcia nastala len pár desiatok kilometrov od hlavného mesta

Kliatba níðstöng zo svojho mytologicko-historického princípu vychádza z toho, že pomáha slabým domôcť sa spravodlivosti proti mocným. Je pomstou za zradu či sprisahanie. Je posledným riešením, musí byť opodstatnená. Nemá sa s ňou ľahkovážne plytvať, pretože to landwætta, Duchov zeme, môže poriadne nahnevať. A pokiaľ nie je zosielateľ kliatby v práve, bude nasledovať trest.

A ten podľa niektorých poverčivých miestnych prišiel v podobe vybuchujúcich sopiek a zemetrasení na Islande. Napriek tomu, že chvenie celého polostrova Reykjanes a evakuácia Grindavíku bola pochopiteľne odrazom nepokojnej tektonickej povahy celého ostrova.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 05:12