Grónske ženy žiadajú od Dánska odškodné za porušenie ľudských práv.Twitter/france24/
StoryEditor

Grónky žiadajú od Dánska peniaze za porušenie ľudských práv. Bez súhlasu im zaviedli vnútromaternicové telieska

TASR03.10.2023., 11:30h

Skupina 67 žien z Grónska podala v pondelok žiadosť o odškodnenie od dánskej vlády za to, že im pred desiatkami rokov bez ich súhlasu implantovali vnútromaternicové teliesko.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako uviedla agentúra AFP, stalo sa tak v rámci programu, ktorý organizovalo Dánsko s cieľom obmedziť pôrodnosť v Grónskom arktickom území. Mnohé zo žiadateliek o odškodné boli v tom čase tínedžerkami. Rozsah tejto kampane sa dostal na verejnosť vďaka sérii podcastov založených na dokumentoch z archívov a publikovaných na jar 2022 dánskym telerozhlasom DR.

Komisia, ktorá skúma sťažnosti voči dánskemu štátu, začala pracovať minulý rok. Svoje zistenia má zverejniť v roku 2025. Sťažovateľky však chcú kompenzácie skôr.

image

Vedci si mysleli, že je to nemožné. Pomocou DNA zistili, ako kedysi vyzerala oblasť severného Grónska

„Nechceme čakať na výsledky vyšetrovania,“ povedala pre agentúru AFP psychologička Naja Lyberthová, ktorá iniciovala žiadosť o odškodnenie. Vysvetlila, že najstaršie zo žien, ktorým vnútromaternicové telieska zaviedli v 60. rokoch, sa narodili v 40. rokoch a sú takmer osemdesiatničky. „Chceme konať hneď,“ zdôraznila Lyberthová.

Podľa zistení DR v 60. a 70. rokoch malo vnútromaternicové teliesko bez súhlasu svojho alebo zákonného zástupcu vložených asi 4500 mladých Inuitiek. Veľa z nich donedávna vôbec nevedelo, že majú v tele tento typ antikoncepcie. U viacerých ho zistili nedávno pri vyšetrení grónski gynekológovia.

Porušenie ľudských práv

Lyberthová tvrdí, že „teraz je na 100 percent jasné, že vláda porušila zákon tým, že porušila naše ľudské práva a spôsobila nám vážnu ujmu“.

Vláda podľa psychologičky pravdepodobne odmietne prijať ich žiadosti, kým trvá vyšetrovanie komisie. V takomto prípade sa vec dostane na súd.

Vlani sa Dánsko ospravedlnilo a vyplatilo odškodné šiestim Inuitom, ktorých v 50. rokoch odobrali ich rodinám a následne boli zapojení do experimentu zameraného na vychovanie po dánsky hovoriacej elity v Grónsku.

image

„Zázračné“ mesto Nagi. Ako je možné, že sa v ňom na rozdiel od celého Japonska, rodia deti?

Dánsko a Grónsko sú momentálne vo fáze, keď prehodnocujú svoje vzťahy v minulosti. Grónsko — najväčší ostrov sveta, ktorý sa nachádza v Arktíde asi 2500 kilometrov od Dánska, v roku 1953 prestalo byť kolóniou, má vlastnú vlajku, jazyk, kultúru, inštitúcie a premiéra, ale čiastočne zostalo pod kontrolou Kodane.

Od prijatia zákona o samospráve v roku 2009 patrí do pôsobnosti Dánska mena, súdny systém a zahraničné a bezpečnostné záležitosti. Grónsko tiež vo veľkej miere závisí od subvencií, ktoré tvoria štvrtinu jeho HDP a viac ako polovicu verejného rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:01