Jeffrey DahmerProfimedia
StoryEditor

Patríš k fanúšikom skutočných kriminálnych prípadov? Z psychického hľadiska to môže byť vážny problém, hovorí odborníčka

Nikola Michalkova23.09.2023., 10:30h

Ak si si našiel záľubu v pozeraní pravdivých krimi príbehov, je možné, že sa v tebe skrýva nevyriešená trauma.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si po dlhom dni ľahneš doma pred dokument o skutočných kriminálnych prípadoch, podľa odborníčky je to z hľadiska duševného zdravia vážny problém, píše sa na portáli LadBible. 

Keď sa dokument o zločincoch stane relaxom

Špecialistka na duševné zdravie doktorka Thema Bryantová bola ako hostka v podcaste Mel Robbins. Rozprávala v ňom o tom, ako sa ľudia môžu po prežitých ťažkostiach znovu spojiť a uzdraviť. Odhalila tiež, že ak ľudia pozerajú príliš násilné obsahy v televízii, deje to z určitého dôvodu.

image

Prečo sa ženy zvyknú zamilovať do vrahov ako Jeff Dahmer? Forenzný psychiater má na to jasnú odpoveď

„Ak je vašou predstavou o relaxe pozrieť si tri epizódy napríklad seriálu Zákon a poriadok, potom by som vás vyzvala, aby ste sa zamysleli nad tým, ‚prečo je trauma pre mňa relaxáciou?‘“ vyjadrila sa. Ak si sa v tom našiel, pravdepodobne budeš potrebovať poradenstvo. 

„Niektorí z nás vyrastali vo veľmi stresových situáciách, takže si ľudia mýlia pokoj s nudou. Aby ste sa vrátili domov k sebe, musíte sa oprieť do nepohodlia, pretože sa budete cítiť neznámo,“ pokračuje. 

image

Jeffrey L. Dahmer

TASR/AP Photo

Reakcie ľudí

Jej vyjadrenia, samozrejme, nezostali bez spätnej väzby na sociálnych sieťach. Jeden používateľ napísal: „Odvádza to moju pozornosť od bolesti, ktorú cítim vo svojom živote. Nemám to rád, len to presmeruje môj hnev.“

„Trauma nie je pre mňa relaxom – je to spravodlivosť, ktorú postavy alebo skutoční ľudia často dostávajú, a ktorú som ja vo svojom živote nikdy nezažil,“ dodal druhý. 

Do problematiky sa zapojila aj profesorka Elizabeth Jeglic, ktorá vysvetlila, prečo môžu byť pre tých, ktorí prežili traumu, príbehy o skutočných zločincoch také zaujímavé.

image

Nikto neveril, že toľko vrážd spáchal jeden človek. Obete bil hodiny palicou, pred spravodlivosťou policajt unikal 44 rokov

„Niektorí ľudia sa venujú štúdiu psychológie, aby pochopili samých seba a uzdravili sa. V psychologických programoch máme veľa ľudí, ktorí majú za sebou aktívnu duševnú chorobu. Podobne si myslím, že je pravdepodobné, že ľudia, ktorí majú za sebou traumu, môžu byť priťahovaní skutočným zločinom, aby si tieto traumatické situácie znovu prežili v bezpečnom prostredí, kde majú väčšiu kontrolu,“ hovorí. 

Preto ak si svoj deň nevieš predstaviť bez toho, aby si si nepozrel pár epizód nejakého dokumentárneho seriálu či podcastu o skutočných zločincoch, možno je načase, aby si začal pátrať po reálnej príčine. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 17:40