Jana Jochová, predsedkyňa Aliancie pre rodinuMichal Šula/Mafra
StoryEditor

Ukončite spoluprácu s Alianciou za rodinu, píšu členovia cirkvi vláde. Deti z LGBTI+ rodín označuje ako rukojemníkov

iDnes.cz27.06.2023., 13:00h

Členovia cirkvi a náboženských obcí v Česku vyzývajú k odvolaniu organizácie Aliancie pre rodinu zo štruktúr štátu. Podľa vyzývateľov mimo iného šíri morálnu paniku a davovú hystériu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pozorujeme, že sa snaží dosiahnuť ciele, ktoré idú proti náboženským hodnotám,“ stojí vo výzve adresovanej premiérovi Petrovi Fialovi či šéfovi rezortu práce a sociálnych vecí Marianovi Jurečkovi. 

Výzvu vedľa ministra práce a sociálnych vecí či premiéra obdržal tiež minister spravodlivosti Pavel Blažek alebo poslanec Václav Král, ktorý má za asistentku predsedkyňu Aliancie pre rodinu Janu Jochovú. Redakcia iDnes oslovila ohľadne výzvy ministra Jurečku a prostredníctvom hovorcu aj premiéra Fialu. Tiež ponúkla priestor pre reakciu Aliancii pre rodinu. Na vyjadrenie oslovených zatiaľ čaká. 

„Ako aktívni členovia cirkvi či náboženských obcí si vás dovoľujeme osloviť v súvislosti s organizáciou Aliancie pre rodinu. Táto organizácia často prezentuje svoje pôsobenie v súvislosti s náboženskými hodnotami,“ píše sa v úvode výzvy. 

Tú podpísali Jakub Helebrant – evanjelický farár, člen dua Pastoral Brothers, Martina Viktorie Kopecká – husitská farárka, Tomáš Petráček – rímskokatolícky kňaz, Zuzana Matisovská – doktorandka teológie na KTF UK alebo Jan Zeman, zastupiteľ mesta Hradec Králové. 

Idú proti zmyslu a hodnotám náboženstva

Podpísaní vo výzve uvádzajú, že sa tiež vo svojom pôsobení ako Aliancia pre rodinu, ktorá to aspoň deklaruje, opierajú o náboženské hodnoty, z ktorých vyrastajú všeobecne ľudské hodnoty, ako je porozumenie, empatia a príslušnosť medzi ľuďmi. hodnoty, ktoré sú kľúčom nielen pre vieru, ale aj pre štát.

„U Aliancie pre rodinu, bohužiaľ, tieto hodnoty nevidíme. Naopak pozorujeme, že sa snaží dosiahnuť ciele, ktoré idú proti týmto hodnotám,“ zdôrazňujú s tým, že s cieľmi organizácie nesúhlasia.

„Pretože nielen že idú proti zmyslu a hodnotám našich náboženstvách, ale zároveň sú proti princípom slobodného, demokratického štátu tak, ako ho chápeme ako občania a občianky našej krajiny,“ vysvetľujú ďalej. 

Vyzývatelia súčasne upozorňujú na verejne dostupné informácie, že Aliancia pre rodinu spolupracuje ako poradný orgán, resp. jej čelní predstavitelia, s ministerstvami práce a sociálnych vecí a spravodlivosti. 

Zároveň poukazujú na fakt, že predsedkyňa organizácia Jana Jochová je zároveň asistentkou poslanca Václava Krála.

„Domnievame sa, že táto forma spolupráce ODS, KDU-ČSL a Aliancie pre rodinu sa pokúša o legitimizáciu cieľov Aliancie pre rodinu, prípadne spôsobov, ktorými svoje ciele presadzuje. Sloboda prejavu, sloboda vyznania a pluralita názorov je integrálna súčasť demokratického politického rádu,“ svojí ďalej vo výzve. 

Podľa nich sloboda prináša aj zodpovednosť stanoviť a jasne vymedziť hranice vlastného politického pôsobenia a ohradiť sa proti jednaniu, ktoré tieto hranice prekračuje. 

„Vnímame ODS A KDU-ČSL ako strany ochraňujúce demokratické princípy našej spoločnosti, ktoré ctia slobodu jednotlivcov; ako strany, ktorých politika je podoprená rozumným uvažovaním a faktami,“ píšu ďalej vyzývatelia k ukončeniu spolupráce. 

Reakcia ministra Bartoša

Podľa nich práve spolupráca s Alianciou podkopáva ich dôveru. „K výzve nás vedie presvedčenie, že takéto správanie nemá miesto v našej demokratickej spoločnosti, ktorej základom sú základné ľudské práva, sloboda a rovnosť všetkých ľudí. Aliancia pre rodinu svojou činnosťou a výrokmi svojich členov, najmä pani predsedkyni Jany Jochovej, tieto základy sústavne podkopáva,“ dodávajú. 

Na výzvu reagoval už na sociálnej sieti minister a šéf Pirátov Ivan Bartoš. „Ako človek, občan, otec a kresťan súhlasím. Navyše, svoje výhrady o zapojení ultrakonzervatívnych spolkov do pracovných skupín sme smerovali príslušným ministrom niekoľkokrát. Nemám problém s tým, že si niekto myslí, že zem je plochá,“ uviedol Bartoš.

Podľa neho je ale dôležité starostlivo sledovať, či a aký možný vplyv môžu mať sily, ktoré vo svojom učení popierajú slobodu človeka. „Je potrebné brať do úvahy právny rámec, v ktorom všetci žijeme. Vidíme viac a viac deštruktívnych dopadov na ženy, menšiny, ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou, ale aj na proces vzdelávania v rade štátov, ktoré inak považujeme za celkom demokratické,“ doplnil. 

image

Jana Jochová, predsedkyňa Aliancie pre rodinu

Michal Šula/Mafra

Rukojemníci záujmov dospelých

Aliancia pre rodinu na čele s Janou Jochovou dlhodobo bojuje proti manželstvu pre všetkých. Manželstvo je podľa nich hlavne o deťoch a celý spor je teda hlavne o ich výchove. 

Zároveň kritizujú údajnú snahu „vytvoriť dve kategórie detí.“ „Niektoré, ktorým štát mamu a otca posvätí a iné, ktorý ich už v rodnom liste odoprie? Nemajú mať deti rovnaké práva?“ napísala v minulosti Jochová. 

Nepáči sa jej predovšetkým to, že by deti nemali poznať svoj biologický pôvod. Zapísanie dvoch rodičov namiesto matky a otca potom označuje za očividné „klamstvo“ a deti z dúhových rodín „rukojemníkov záujmov dospelých“. 

„Sme súčasťou pracovnej skupiny ku Koncepcii rodinnej politiky, opäť ako jedna z viacerých organizácií. Vzhľadom na to, že sa pracovná skupina ešte ani nestretla, nemôžem vám k tomu povedať viac podrobností,“ povedala pre iDnes v minulom roku k spolupráci Jochová. Vtedy tiež uviedla, že ich práca na ministerstve nie je nijak platená. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:38