Sudca, čo oslobodil muža, ktorý zabil Henryho Acordu, zamietol žiadosť od konopného väzňa.Unsplash, Tasr/brainee X Canva/
StoryEditor

Sudca, ktorý podmienečne prepustil vraha Hossua, zamietol žiadosť mužovi, ktorý sedí za pestovanie konope

Marek Moravčík23.02.2023., 16:00h

Keď v roku 2019 kriminálka vykonala na farme 62 ročného Miloslava Weiznera prehliadlu, narazila na 11 rastlín konope. Miloslav si z rastliny vyrábal koncentrovaný extrakt, tzv. fénixové slzy, ktoré používal na zmierňovanie príznakov vysokého krvného tlaku a obštrukčnú chorobu pľúc.

Lajkuj Brainee.sk na

Redaktor Adel Ghannam na svojom Instagramovom účte upozornil, že sudca, ktorý v stredu podmienečne prepustil Juraja Hossua, vo štvrtok zamietol žiadosť Miloslava Weiznera o prepustenie. Hossua bol pritom obvinený zo zabitia Filipínca Henryho Acordu na Obchodnej ulici v Bratislave, ktorého dokopal a následne sa fotil s jeho mŕtvym telom. 

image

Robo Džunko o treste za trávu: Neveril som tomu, veď som nikoho nezabil. Ľudia v base sú fajn

V extrakte, ktorý si Miloslav z konope vyrábal, presiahol súdom tolerovanú koncentráciu alkaloidu THC o necelé percento (súd toleruje koncentráciu do 2 percent), informoval magazín StartItUp

Miloslav Weizer trpí obštrukčnou chorobou pľúc a vysokým krvným tlakom, na ktoré užíval konopné kvapky. V máji 2022 na okresnom súd v Trnave padol rozsudok 16 rokov a prepadnutie majetku. V dome, v ktorom býval, okrem neho žila aj manželka a 13 ročná dcéra, píše sa na webe aktivistickej platformy FreePepo.

image

Story Adela Ghannama.

Instagram/adel_fresh/

Drakonický trest za konope

Po spravodlivejších trestoch za prechovávanie konopy volá aj líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. "Potrebujeme normálne, spravodlivé zákony. Aj trestnú politiku. Niečo asi nie je v poriadku, keď ľudia za liečivé mastičky alebo pár džointov dostávajú 15 či 20 rokov, a po brutálnom dobití na smrť vyjdu z väzenia už po 3 - 4 rokoch," napísal na Facebooku.

Aktivistická platforma FreePepo zaujímajúca sa o tzv. konopných väzňov, sa zaoberala aj prípadom Miloslava. Polícia vykonala domovú prehliadku na základe udania od suseda, ktorý Miloslavovi dlžal peniaze. Kvapky, ktoré si farmár vyrábal z konopy, mali obsah THC 2,7 percenta - tinktúru však vyrábal kvôli inej obsahovej látke, a síce CBD (to má preukázateľne priaznivé účinky na zdravie, píše sa v článku univerzity Harvard). 

image

Na webe FreePepo aktivisti a aktivistky kritizujú štát za to, že tresty za užívanie, pestovanie a prechovávanie konopy sú neprimerane vysoké a nedodržujú medzinárodné zmluvy. "Každý si trest za svoje prehrešky zaslúžime, ale nie je normálne aby konopa z nášho nesprávneho konania robila okamžite obzvlášť závažný trestný čin. Je to nezmysel vzhľadom na vedecké poznatky, vzhľadom na to, že v iných krajinách je konopa ekologický, ekonomický i zdravotný benefit pre celú krajinu."

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:18