Hasiči odobrali z jasne zelenej vody vzorky na analýzu.Twitter/vigili Del Fuoco/
StoryEditor

VIDEO Záhada zelenej vody v Benátkach vyriešená. Nešlo o žiadnu ekologickú katastrofu

dvoj12.06.2023., 10:00h

Farba vody v benátskom Canale Grande sa cez víkend zmenila na fluoreskujúco zelenú. Za záhodou nakoniec nestáli aktivisti, ale látka zvaná fluoresceín, ktorá slúži na testovanie odpadových sietí. Vysvetlenie podali benátske úrady.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď si obyvatelia Benátok aj turisti v nedeľu všimli, že veľký úsek Veľkého kanála zmenil farbu na veľmi jasnú zelenú, polícia začala vyšetrovanie, čo mohlo túto zmenu spôsobiť, píše iDnes.cz.

image

Počul si už o novej dani? Tri obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov zvyšujú poplatky pre turistov

Medzi podozrivými sa hneď ocitli predovšetkým klimatickí aktivisti. Aktivistická skupina Ultima Generazione (Posledná generácia) však zodpovednosť za sfarbenie kanála odmietla.

Niektorí ľudia mali obavy, že by látka vo vode mohla byť jedovatá a spôsobiť ekologickú katastrofu. Talianski hasiči následne uviedli, že v spolupráci s agentúrou na ochranu životného prostredia okamžite odobrali vzorky na rozbor. Benátsky prefekt tiež zvolal mimoriadnu schôdzku s políciou.

Podľa talianskych médií úrady nepredpokladali, že by bola tekutina nebezpečná. Podľa regionálnej agentúry pre ochranu životného prostredia analýza preukázala prítomnosť fluoresceínu v odobraných vzorkách.

image

Známe benátske kanály vysychajú. Môže za to spln mesiaca, Taliansko o ne možno príde

Jedná sa o syntetickú látku, ktorá sa obvykle používa vo forme prášku rozpustného vo vode. Používa sa napríklad pri testovaní tesnosti potrubia. Fluoresceín má aj vo veľmi zriedenom alkalickom roztoku intenzívnu žltozelenú fluorescenciu. Tá je viditeľná aj v ohromnom zriedení (1:40 000 000), to sa využíva napríklad na sledovanie podzemných tokov.

„Výsledky nepreukázali prítomnosť toxických prvkov v analyzovaných vzorkách,“ potvrdil hovorca spoločnosti, pôvod látky v kanáli však nespresnil.

Nie je to prvýkrát, čo sa benátsky Veľký kanál sfarbil do zelena. V roku 1968 zafarbil argentínsky umelec Nicolás García Uriburu počas 34. benátskeho bienále vodu Veľkého kanála taktiež zelenou fluorescenčnou farbou, aby tak podporil ekologickú osvetu v krajine. Podobnú priamu akciu zopakoval neskôr napríklad aj v Buenos Aires.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:46