Držiteľa Nobelovej ceny poslali do jedného z najdrsnejších žalárov v Bielorusku.Profimedia.cz/
StoryEditor

Bieloruského držiteľa Nobelovej ceny previezli do brutálneho väzenia. Žena o ňom nemá správy

dvoj26.05.2023., 08:00h

Laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Bjaljackého, ktorého v marci odsúdili na desať rokov väzenia, previezli do neslávne známeho bieloruského žalára. Jeho manželka o ňom už mesiac nemá žiadne správy.

Lajkuj Brainee.sk na

Šesťdesiatročného Bielorusa odsúdili spolu s tromi jeho kolegami za porušovanie verejného poriadku v marci tohto roku, uvádza sa na portáli iDnes.cz.

image

Špekuluje sa o Lukašenkovom zdraví, na fotkách vyzerá ako figurína. Čo by sa stalo, keby bieloruský diktátor zomrel?

Manželka Bjaljackého Natalia Pinčuková uviedla, že o svojom mužovi od jeho prevozu do kolónie N9 pre recidivistov v meste Gorki nemá žiadne správy. Obávaná väznica je vyhlásená bitím väzňov, rovnako ako vysiľujúcou manuálnou prácou.

„Úrady pre Alesa vytvárajú neznesiteľné podmienky a držia ho v prísnej informačnej izolácii. Už mesiac od neho neprišiel jediný list a ani on nedostáva moje listy,“ uviedla v stredu.

Šesťdesiatročný Bjaljacki je popredný bieloruský obhajca ľudských práv a jeden z nositeľov Nobelovej ceny za mier za rok 2022. Na desaťročný žalár bol odsúdený za financovanie akcií porušujúcich verejný poriadok a pašovanie. Rovnaký osud stretol aj troch jeho spolupracovníkov.

image

Ak prehráme, stiahneme vás so sebou, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov. Vyzýva Kremeľ na použitie jadrových zbraní

Rukopis sa zmenil

Pinčuková sa teraz obáva, že stav jej manžela sa neustále zhoršuje. „V posledných listoch od neho som videla, ako sa jeho rukopis zmenil. Situácia sa mení ako z hľadiska zdravia, tak zraku, a to ma veľmi znepokojuje,“ povedala. Vyzvala tiež OSN, aby v tejto veci čo najrýchlejšie zasiahla.

Tvrdý trest pre Bjaljackého a jeho troch kolegov prišiel zo strany bieloruských úradov po masových protestoch proti výsledkom volieb v roku 2020. Tie autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zabezpečili ďalšie funkčné obdobie.

Lukašenko, ako dlhoročný spojenec ruského prezidenta Vladimíra Putina, vládne krajine železnou rukou od roku 1994. Počas protestov v roku 2020, ktoré boli najväčšie v histórii Bieloruska, tamojšia polícia zatkla viac ako 35 000 ľudí.

Všetci štyria aktivisti, ktorí sú teraz za mrežami, opakovane trvajú trvajú na svojej nevine, uvádza Centrum pre ľudské práva Vjasna, ktoré založil práve Bjaljacki.

image

Rozkol v ruskej armáde? Kontroverzný šéf vagnerovcov Prigožin tvrdí, že jeho skupina by mohla čoskoro zaniknúť

Vjasna doteraz napočítala v Bielorusku 1 516 politických väzňov. Obhajcovia ľudských práv tvrdia, že úrady pre mnohých z nich zámerne vytvárajú neznesiteľné podmienky.

O Nobelovu cenu mieru za rok 2022 sa Ales Bjaljacki podelil s významnou ruskou skupinou pre ľudské práva Memorial a ukrajinským Centrom pre občianske slobody.

Už 28 dní nie sú žiadne informácie ani o osude väzneného bývalého uchádzača o prezidentský úrad Viktara Babaryka. Toho údajne v cele zbili tak, že ho museli previezť do nemocnice. O významnom predstaviteľovi opozície Nikolaji Statkevičovi, ktorý si odpykáva 14-ročný trest, nikto nepočul už sto dní.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:39