Voči thajskej kráľovskej rodine sa búri čoraz viac ľudí. Volajú po spravodlivosti a demokracii.Twitter/rwthofficial/
StoryEditor

Thajskú kráľovskú rodinu chráni jeden z najsilnejších zákonov o ohováraní na svete. Zatknúť ťa môžu aj za komentár

mor27.05.2023., 10:00h

Vďaka zákonu lèse majesté je akákoľvek kritika na vládcu Maha Vajiralongkorna v rozpore so zákonom. Trest sa pohybuje od 3 do 15 rokov a môže prísť, zdá sa, takmer za čokoľvek podozrivé - aj za satiru.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia nezatýka len bežných ľudí, ale aj politických oponentov, ktorí kritizujú paragraf 112. Jedná sa o veľmi ohybný zákon, vďaka ktorému môže thajská justícia stíhať osoby, ktoré „hanobia, urážajú alebo sa vyhrážajú kráľovi, kráľovnej, následníkovi trónu alebo regentovi“, informuje portál Times of India.

image

Biznis a miliardy dolárov. Hollywood ovláda zopár konkrétnych rodín, poznáš ich aj ty

Zákon sa však častokrát interpretuje tak, že sa tresty vynášajú nad kritikou akéhokoľvek aspektu monarchie a všetkého, čo je k nej pridružené. Vzťahuje sa to aj na výroky a obsah publikovaný na sociálnych sieťach. S internetom sa spája aj jeden z vôbec najprísnejších trestov. Istý muž bol v roku 2017 odsúdený na 35 rokov odňatia slobody za sériu facebookových statusov a komentárov o kráľovskej rodine. 

Pričom lèse majesté sa kritizuje už viac než storočie. Pritom jediná zmena, ktorú podstúpil od roku 1908 je tá z roku 1976, ktorá nastala po vojenskom prevrate v krajine. Vtedy sa však kontroverzný zákon posilnil a bol rozšírený. Obvinenia môže teraz vznášať ktokoľvek a príslušné úrady sú povinné takéto nahlásenia riešiť (v opačnom prípade samy porušia zákon). 

V tejto veci taktiež zo strany štátu neexistuje žiadne transparentné vedenie počtu sťažností a nahlásení, zatknutí, obvinení či rozsudkov. Prokurátori taktiež za desaťročia svojej praxe rozšírili uplatňovanie paragrafu aj o internet či používanie satiry. Za satiru bol v roku 2015 stíhaný istý muž, ktorý si na internete uťahoval z kráľovho psa. 

image

Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia

Pričom zákon donedávna nebol relatívne často využívaný. Zmena nastala až v roku 2014, kedy krajina prešla ďalším vojenským prevratom a k moci sa dostali ultra nacionálni prorojalisti. Times of India píše, že kým pred prevratom bolo v rámci paragrafu 112 obvinených niečo cez šesť ľudí, v nasledujúcich rokoch sa toto číslo vyšplhalo až k 169 odsúdeniam. Pričom tresty sa znižujú až po tom, čo sa odsúdení priznajú, že spáchali daný zločin.

Množstvo mimovládnych organizácií upozorňuje na fakt, že sa zákon ohýba do podoby, vďaka ktorej má vláda možnosť bojovať s tými, čo s ňou nesúhlasia. K problému sa vyjadril aj osobitný spravodajca OSN David Kaye. Ten v roku 2017 naliehal, aby režim zastavil používanie spomínaného zákona. Argumentoval tým, že takýto paragraf nemá mať miesto v demokratickej krajine. 

Zákaz sa týka aj novinárov - trestné môže byť čo i len spísanie podrobnej správy o protestoch namierených na kráľovskú rodinu. Nemôžu tiež písať ani len o požiadavkách demonštrantov bez toho, aby neboli vystavení riziku zatknutia. Ohrození by boli taktiež prípadní čitatelia - previniť by si sa totiž mohol už len čítaním takej správy. Zahrňuje to aj situáciu, kedy by si niekomu inému tieto informácie reprodukoval alebo zhrnul. 

image

Smrť kráľovnej priniesla problémy celej monarchie. Niektorí Briti uvažujú, že zaprú Karola III.

Prodemokratické strany naberajú na sile

Thajská opozičná strana Kao Klai však žiada nižšie tresty za lèse majesté a dekriminalizáciu ohovárania. Líder strany sa v sprievode svojich poslancov pre médiá vyjadril, že navrhnú parlamentu súbor piatich návrhov zákonov, z ktorých jeden odstraňuje trest odňatia slobody ako trest za ohováranie a druhý stanovuje zákon na ochranu majestátu, informuje portál Thai PBS World.

Líder strany tiež priznal, že sa neobáva, že by snaha strany o zmenu zákona o lèse majesté narazila na tvrdý odpor. To by totiž mohlo viesť k rozpusteniu strany Ústavným súdom. Politik sa vyjadril, že v dmeokracii je normálne počúvať aj ľudí s opačnými názormi.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:15