V rakúskom vlaku zaznel Hitlerov prejav. Pohoršení zostali viacerí cestujúci.Facebook, Pixabay/brainee X Canva/
StoryEditor

Vo vlaku do Viedne zaznel Hitlerov prejav, pasažieri boli v šoku. Medzi cestujúcimi boli rabín aj novinárka

TASR16.05.2023., 09:00h

Incident sa stal vo vlaku z rakúskeho mesta Bregenz do Viedne v nedeľu 14. mája.

Lajkuj Brainee.sk na

Pasažieri rakúskeho vlaku zostali v nedeľu šokovaní po tom, čo sa z reproduktorov vlakového komunikačného systému ozvali úryvky z prejavu nacistického vodcu Adolfa Hitlera. TASR správu prevzala zo stanice CNN, ktorá o tom informovala v pondelok.

image

Pred bránou tábora smrti v Osvienčime zriadili stánok so zmrzlinou. Múzeum hovorí o nedostatku rešpektu

Cez vlakový komunikátor odzneli aj nacistické heslá “Heil Hitler” či “Sieg heil”, potvrdili viacerí cestujúci.

Vo vlaku sa v tom čase nachádzal aj viedenský rabín Schlomo Hofmeister, ktorý neskôr na sociálnej sieti Twitter napísal, že bol šokovaný aj neschopnosťou kompetentných okamžite zakročiť a prejav vypnúť.

Incident sa približne 25 minút pred príchodom do Viedne, v meste St. Pölten, začal “zvláštnou hudbou, úryvkami konverzácie a smiechu, ktoré sa vzápätí zmenili na Hitlerov prejav, prehrávaný stále hlasnejšie a hlasnejšie,” spresnil Hofmeister v pondelok pre CNN.

Ako dodal, spočiatku si myslel, že ide o omyl alebo o zlý vtip; napokon však pocítil “nevoľnosť”; nebolo totiž bezprostredne jasné, či sa niekto zmocnil len ozvučovacieho systému, alebo celého vlaku.

image

Slovenskú Mata Hari volali Trixi. Najmladšia špiónka Európy zasadila tvrdý úder nacistom

“Niekto nelegálne otvoril komunikátor duplicitným kľúčom a cez reproduktor pustil Hitlerov prejav,” uviedli v pondelok pre CNN Rakúske spolkové železnice (ÖBB) prostredníctvom svojho hovorcu. Ako dodali, incident bol nahlásený rakúskej polícii, ktorá prípad vyšetruje.

Zo záberov z bezpečnostných kamier vlaku mali byť medzičasom identifikovaní dvaja ľudia, ktorí sa na incidente podieľali.

Vo vlaku sa v čase incidentu nachádzala aj novinárka Colette Schmidt, ktorá na Twitteri požiadala o jeho objasnenie. Ako spresnila, Hitlerov prejav znel vo vlaku približne 20 sekúnd a po ňom nasledovali nacistické heslá, pričom záznam sa opakoval. Incident označila za “veľmi, veľmi desivý”, cituje CNN.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:45