Podľa žien si muž svoju smrť prial a sľúbil im, že jeho telo po skone zmizne.Mafra/jiří Meixner/
StoryEditor

Liečiteľ a vodca sekty si želal, aby ho zabili. Po vražde tyrana a manipulátora Češky čakali, kým jeho telo zmizne

ČTKiDnes.cz27.04.2023., 10:30h

Pražský mestský súd začal v stredu prejednávať vraždu liečiteľa a vodcu sekty, z ktorej sú obžalované zubárka a učiteľka na dôchodku. Podľa žien si muž svoju smrť prial a sľúbil im, že jeho telo po smrti zmizne. Keď sa tak nestalo, ženy samy informovali políciu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ponižoval a týral ženy. Mužom, ktorí ho odmietli počúvať, nariaďoval odseknúť si kus malíčka. Rozhodoval aj o tom, kto s kým bude mať sex. A na účte mal v prepočte necelé 4 milióny eur, ktoré vybral od členov svojej sekty. Známy prípad liečiteľa z Kutnej Hory, ktorého podľa obžaloby vlani v októbri rituálne zavraždili dve ženy, má desivé pozadie.

Čakali až telo zmizne

Tridsaťdvaročná zubárka a šesťdesiatpäťročná dôchodkyňa podľa obžaloby usmrtili partnera zubárky po polnoci na 4. októbra 2022 v byte staršej zo žien v pražských Hájích.

Podľa štátnej zástupkyne muž dobrovoľne prehltol liek, ktorý mal upokojujúce a hypnotické účinky. Zubárka mu potom rozrezala skalpelom trieslo a zápästie a vpichla mu anestetikum. Práve na akútnu otravu touto látkou muž zomrel, tvrdí obžaloba.

image

Obe vysokoškolsky vzdelané ženy po čine čakali, až mužovo telo samo zmizne, pretože im to pred svojím skonom sľuboval.

Mafra/jakub Stadler/

Obe vysokoškolsky vzdelané ženy po čine čakali, až mužovo telo samo zmizne, pretože im to pred svojím skonom sľuboval, uviedla obžaloba. Keď telo nezmizlo, ženy sa spoločne obrátili na políciu.

Obžalovaná nesúhlasí s výškou trestu

Obhajca zubárky Martin Bukaj uviedol, že obžalovaná má záujem uzavrieť dohodu o vine a treste, ak by sa v tejto dohode zmenila právna klasifikácia skutku. „S právnou kvalifikáciou a ani s navrhnutým trestom obžalovaná nesúhlasí. Namieta, že konala v silnom rozrušení, zo strachu, zmätku a v dôsledku predchádzajúceho zavrhnutiahodného konania poškodeného,“ povedal.

image

Vízie apokalyptického konca sveta ich dohnali k hromadným samovraždám. Členovia týchto siekt si kvôli viere vzali životy

Bukaj ďalej uviedol, ako sa poškodený k dvojici žien správal, vrátane zneužívania a psychického týrania. „Obžalovaná má poruchu prispôsobenia a zastupiteľstvo by nemalo toto bagatelizovať. Prejavuje sa to depresiou liečenou antidepresívami. Obžalovaná sa nesprávala vždy racionálne, zažívala s poškodeným hrôzostrašné situácie, ktorého sa poškodený na nej dopúšťal, keď bola jeho obeťou,“ uviedol vo svojej reči obhajca.

Štátna zástupkyňa nesúhlasí so zmenou klasifikácie. „Nemám záujem o uzavretie dohody o vine a treste,“ uviedla. Za vraždu totiž teraz žene hrozí až 17,5 rokov väzenia.

image

Štátna zástupkyňa nesúhlasí so zmenou klasifikácie. „Nemám záujem o uzavretie dohody o vine a treste,“ uviedla. Za vraždu totiž teraz žene hrozí až 17,5 rokov väzenia.

Mafra/jiří Meixner/

V čítanej výpovedi obžalovaná zubárka uviedla, že musela vyhovieť prianiu poškodeného. „Chcel uspať, musela som to urobiť. Otočil do seba celú krabičku liekov, ktoré som mu na seba objednala. Už si potom toho veľmi nepamätám, viem, že som po znecitlivení miest vykonala rezy, potom som vedľa neho ležala. Druhý deň som sa sama prihlásila na políciu,“ opísala obžalovaná žena.

Týral a znásilňoval

Mladšia z obžalovaných žien vo svojej doplňujúcej výpovedi uviedla, že sa poškodeného bála. „Strážil ma, hovoril mi, že určite mám niečo s pacientmi a musí na mňa dohliadnuť. V podstate mi organizoval celý život, čo budem raňajkovať, kde budem jesť, riadil všetko,“ uviedla žena, ktorú poškodený považoval za neschopnú.

„Nebolo úniku. Richard ma nútil, nech v rámci skupiny spím v posteli aj s iným mužom, než s ním. Ja som to odmietala, ale nešlo to inak, bola som zúfalá. Stále mi opakoval, že som neschopná,“ priznala.

image

Desiatky veriacich sa vyhladovali na smrť, aby sa mohli stretnúť s Ježišom. Nabádať ich mal k tomu pastor

„Osvienčimská dozorkyňa, aj tak mi hovoril. Ukazoval mi fotku jednej, tá mi mala byť podobná a popisoval, čo robila. Malo to na mňa taký vplyv, že ma to psychicky zlomilo na celé roky. Chcela som definitívne skončiť s ordináciou, ale nešlo to. Hovoril, že svoje činy si musím odpracovať a neutečiem tomu.“ dodala.

image

"Trhal mi vlasy, mlátil so mnou aj o radiátory. Tým, ako so mnou mlátil o zem a tlačil ma do podlahy, som si vykĺbila čeľusť,"

Mafra/jiří Meixner/

„Nevidela som na ľavé oko, praskla mi v ňom nejaká žilka. Trhal mi vlasy, mlátil so mnou aj o radiátory. Tým, ako so mnou mlátil o zem a tlačil ma do podlahy, som si vykĺbila čeľusť. Nemohla som chvíľu hovoriť. Stále ma bil, prosila som ho, aby už prestal. Tvár som mala už úplne fialovú,“ popísala obžalovaná hororové situácie.

Členov sekty vraj zhypnotizoval

Druhá obžalovaná sa k obhajobe mladšej zo žien odmietla vyjadriť. Po porade so svojou advokátkou Andreou Vejbělovou nevyužila ani inštitút viny a trestu. „Využívam svoje právo a vo veci odmietam vypovedať,“ povedala a preto bude jej obhajoba prečítaná z policajných spisov.

„Zdôrazňujem, že tento skutok nemožno kvalifikovať ako vraždu, nieto ešte ako vraždu úkladnú,“ uviedla obhajkyňa staršia zo žien. Dodala, že poškodený ovládal celú skupinu ľudí, ktorých by označila sektou. „Títo ľudia pre neho urobili čokoľvek, vrátane sebapoškodzovania. Úplne ovládal kroky skupiny a aj im odopieral kontakty s rodinami,“ uviedla Vejbělová.

image

Profesor chce vyriešiť starnutie populácie masovou samovraždou. Má státisíce sledovateľov

Z členov vraj robil aj za pomoci hypnózy stroje, učil ich automatickému správaniu a bezpripomienkovému plneniu všetkých príkazov, ktoré zadal. „Na svojom tele som cítila jeho pôsobenie, liečenie, preto som ho chcela podporovať, pretože mi liečba pomáhala,“ uviedla staršia žena dôvod, prečo sa pripojila k spoločenstvu a podporovala ho.

Ani na jednej strane, teda tak na strane žalobkyne, ako aj obhajcov zatiaľ nie je cesta k dohode, pretože žalobkyňa nesúhlasí s nižšou klasifikáciou činu. Ďalšie pojednávanie je plánované na 5. mája, kedy bude pustený zvyšok záznamu výpovedí a pristúpi sa k vypočutiu svedkov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 06:30