People hold placards as they take part in the Fridays for Future climate strike, ahead of the upcoming state elections, in Berlin, Germany, February 10, 2023. REUTERS/Fabrizio BenschFabrizio Bensch/Reuters
StoryEditor

Deti žalujú Rakúsko za to, že ich dostatočne nechráni pred klimatickou hrozbou. Najmladšie má len 5 rokov

mor21.02.2023., 14:00h

Ide o dvanásť neplnoletých, ktorí v utorok podali sťažnosť na rakúsky ústavný súd. Chcú prinútiť vládu vo Viedni, aby podnikla tvrdšie kroky proti zmene klímy a tým ochránila ich ústavné práva.

Lajkuj Brainee.sk na

Právnička skupiny detí Michaela Krömerová uviedla, že ich podanie sa podobá na ústavnú sťažnosť v Nemecku. Pred dvoma rokmi donútila vládu v Berlíne stanoviť si prísnejšie ciele pri znižovaní emisií skleníkových plynov, informuje TASR.

image

Fakt nám ide viac o poškodený obraz než o zdravie planéty? Pýtajú sa ekoaktivisti

Podľa Krömerovej súčasný rakúsky klimatický zákon z roku 2011 žalobcov (vo veku päť až 16 rokov) dostatočne nechráni pred život ohrozujúcimi následkami globálneho otepľovania. Konkrétne  porušuje ich právo na „generačnú spravodlivosť“ zakotvenú v rakúskej ústave.

Ústavná sťažnosť má podporu mládežníckeho hnutia Piatky za budúcnosť, ktorého vznik inšpirovala švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, a finančne je podporovaná dobročinnými darmi, dodala právnička, píše sa na TASR. 

Deti hája svoje práva

Rakúska žaloba, prvá svojho druhu v krajine, tvrdí, že zákon z roku 2011 nezabezpečuje ochranu detí pred následkami globálneho otepľovania. Rakúsko má práva detí zakotvené v ústave: „Každé dieťa má právo na ochranu a starostlivosť potrebnú pre jeho blaho, na čo najlepší rozvoj a naplnenie a na ochranu svojich záujmov aj pred z pohľadu medzigeneračnej spravodlivosti,“ píše sa v dokumente.

image

Mladí Česi protestne prespávajú na univerzitách. Tlačia na vládu, aby riešila klimatické zmeny

Dvanásť maloletých Rakúšanov sa však domnieva, že toto právo bolo porušené, preto podávajú žiadosť na Ústavný súd, informujú noviny Der Standard.

„Máme zákon o ochrane klímy, ktorý si nezaslúži svoje meno a je protiústavný, pretože porušuje práva detí,“ povedala v utorok novinárom právnička Michaela Krömer. „Zákon, ktorému chýbajú ciele na zníženie emisií skleníkových plynov, jasnú zodpovednosť a mechanizmus zodpovednosti, porušuje tieto ústavné práva,“ dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:30