Ilustračná fotografia.Tasr - Adel Ghannam/Tasr
StoryEditor

Chystáš sa do mesta? Dávaj si pozor, môže ťa prekvapiť tma. Niektoré mestá totiž vypnú svetlá, protestujú proti štátu

TASR30.01.2023., 15:00h

Ak pôjdeš večer z práce domov po tmavej a neosvetlenej ulici, nebude za tým vypálená žiarovka ani výpadok prúdu. Je to vzdor samospráv voči štátu, ktorý nerieši problém s cenami energií.

Lajkuj Brainee.sk na

Do tejto výzvy sa pripájajú viaceré mestá a obce po celom Slovensku. V pondelok večer na protest zhasnú verejné osvetlenie alebo jeho časť. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých základných úloh, uvádza TASR.

image

Vážení Európania, prejdite na alternatívnu dopravu, znie odkaz satirickej reklamy, ktorú nám posielajú Rusi

Verejné osvetlenie sa zhasne na polhodinu od 19-tej hodiny. "Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády a to, čo v tomto období najviac potrebujeme, je rýchla a efektívna pomoc od vlády," vyhlásili samosprávy.

Tie od vlády očakávajú riešenia, ktoré by im pomohli s vysokými účtami za jeseň a zimu minulého roka. Rovnako od vládneho kabinetu chcú, aby viac priblížil aj pomoc, ktorú chystajú v tomto roku a aby v nezabudol ani na samosprávy, ktoré využívajú biomasu, pelety či drevoštiepku.

image

Rok po klimatickom summite COP26 spaľujeme najviac fosílnych palív v histórii. Čo teda prinesie tohtoročný COP27?

"Očakávame, že pomoc nebude formou refundácie, lebo od mnohých samospráv na pokraji priepasti nemôžeme očakávať, že si zoberú úvery a potom budú čakať na ich preplatenie od štátu," povedal pre TASR ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Združenie pripomína, aby sa na pomoc nezabudlo aj na ďalší rok, v ktorom budú samosprávy dostávať ročné zúčtovanie za tento rok. "Lebo ani toto nemusí byť o zvládnuteľnej finančnej výške," podotkli združenia.

Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31. marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.

image

So zástupcami samospráv sa v uplynulých dňoch stretol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Informoval ich, že pomoc pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:41