Dobrovoľníctvo nie je práca zadarmo, ale ochota pomáhať a budovať komunity vo svojom okolí.Unsplash/austin Kehmeier/
StoryEditor

Blížia sa sviatky pokoja, ale aj solidárnosti. Pozri sa, kde najviac potrebujú tvoju pomocnú ruku

mor15.12.2022., 15:30h

Dobrovoľníctvo je super vec, a to hneď z viacerých hľadísk. Nielenže pomôžeš nejakej organizácii s dobrým cieľom prácou nazvyš, ale aj sa popri tom naučíš nové veci a zručnosti. Ďalším super bonusom môžu byť aj nové priateľstvá.

Lajkuj Brainee.sk na

V podstate stačí vyjsť z bytu a hneď sme konfrontovaní so svetom, ktorý urgentne potrebuje s niečím pomôcť. Pomoc, ktorú svojmu okoliu môžeme poskytnúť, má množstvo vrstiev. Od objatí, prenášanie žiab mimo cestu, aby ich nezrazilo auto, až po dobrovoľníctvo pre niektorú z fungujúcich a serióznych neziskových organizácií. 

image

Pracuje s ľuďmi bez domova: Na pohovore ma vystríhali pred tým najhorším, čo môžem zažiť

Prečo vôbec pomáhať? Žijeme síce v zriadení, kde sa bez finančného ohodnotenia ani lístok na strome nepohne, no predsa len poznáme ten pocit, ktorý sa dostaví bezprostredne po tom, keď niekomu pomôžeme s problémom aj napriek tomu, že to nebolo našou povinnosťou.

Vzájomnosť, solidárnosť a otvorené oči voči ľuďom, ktorých denno-denne stretáme vo svojom živote, nie je zákonom, ktorý by sa dal vymáhať, ale hodnotou, ktorá - ak jej to umožníme - v nás môže ďalej zrieť. Zo vzájomnosti sa stáva priateľstvo a to nás nestojí ani cent aj napriek tomu, že je jedným z najhodnotnejších vzťahov, ktorý človek k človeku prežíva.

 

 

Nocľaháreň de Paul, Bratislava 

Do nocľahárne DePaul hľadajú stále nejaké posily, či už sú sviatky alebo letné prázdniny. Organizácia má rozbehnutých viacero projektov, ako hospic sv. Lujzy, útulok, ošetrovňu sv. Alžbety alebo terénne práce v meste.

Najkritickejšia je práve nocľaháreň - tá teraz pred sviatkami a počas zimy zažíva najväčší nápor ľudí bez domova. Viacej informácií ohľadne možností, ako organizácií pomáhať a spolupracovať s ňou nájdeš tu. DePaul prijíma ľudí starších ako 18 rokov. 

 

 

Červený kríž, celé Slovensko

Organizácia s celosvetovým renomé, ktorá funguje už viac než sto rokov a poskytuje pomoc vo všetkých krajinách sveta. Dobrovoľníctvo v Kríži ťa zoznámi nie len s prvou pomocou (ktorá častokrát zachraňuje ľudské životy pri rôznych kritických situáciach).

Organizácia svojim členom poskytuje aj neformálne vzdelávanie v rôznych oboroch. Rôzne pobočky Červeného kríža nájdeš po celom Slovensku. Viacej sa dozvieš na ich stránke

 

 

Sloboda zvierat, Bratislava

Sloboda zvierat nie je len o útulku a venčení odvrhnutých hafanov. Útok uvíta aj manuálne výpomocné práce, tie sa dajú určiť dohodou priamo s vedúcimi organizácie. Viacej informácií nájdeš na ich stránku tu

Dobrovoľníctvo v Košickom kraji

Dobrovoľnícke centrum Košického samosprávneho kraja je platformou, na ktorej viaceré neziskové organizácie posielajú svoje ponuky na hľadanie dobrovoľníkov. Aktuálne tam môžeš naraziť na údržbára knižných búdok či sprevádzanie sociálnych pracovníčok pri návštevách rodín.

 

 

Greenpeace

Kto by nepoznal grínpisákov? Organizácia je medzinárodná a stará sa o zdravie našej planéty, ktorú sa snaží chrániť pred nenásytnými aktivitami veľkých spoločností drancujúcich prírodu. Dobrovoľníctvo u nich sa týka zúčastňovania na festivaloch, trhoch, informačných a komunikačných aktivitách, príprave transparentov či zbieraním podpisov na petície.

Dobrovoľníci môžu svoju skúsenosti taktiež zúročiť pri práci v kancelárii na prekladoch, grafikách, fotkách a videách. Všetky potrebné informácie o tom, ako sa pridať nájdeš tuto

Tvoj Buddy, Bratislava

Tento kolektív je zameraný na podporu detí, ktoré nemôžu vyrastať vo svojich rodinách. Vďaka vzťahu, ktoré decká nadväzujú s dobrovoľníkmi programu sa učia opäť dôverovať ľuďom. Ako deti trávia spoločný vzťah s dobrovoľníkmi, vytvárajú si bezpečný a dôverný vzťah a zároveň získajú oporu pri svojom ďalšom životnom rozvoji. Info ohľadne dobrovoľníctva máš tu

Food not bombs, Košice

Food Not Bombs je dobrovoľná iniciatíva, ktorá rozdáva teplé a vegánske jedlo zdarma ľuďom, ktorí ho potrebujú. Mimo jedla však robia aj materiálne zbierky pre ľudí v núdzi. Teraz zháňajú najmä zimné oblečenie, deky a trvanlivé potraviny.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:00