Pápež František dnes prijal prezidentku Zuzanu Čaputovú vo Vatikáne.Kancelária Prezidenta Sr/Tasr
StoryEditor

FOTO Čaputová sa stretla s pápežom. Prebrali utečencov aj úlohu cirkvi v našej spoločnosti

TASR10.12.2022., 15:52h

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s pápežom Františkom. Rozoberali rôzne spoločenské témy, ale venovali sa predovšetkým spoločenským krízam.

Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František prijal v sobotu dopoludnia na audiencii vo Vatikáne prezidentku SR Zuzanu Čaputovú so sprievodom. Správu o tom TASR prevzala zo spravodajského webu Vatican News.

Audiencia v Sále bibliotéky Apoštolského paláca, kde pápež zvyčajne prijíma hlavy štátov, trvala 45 minút. 

Svätý Otec privítal prezidentku Čaputovú o 10.30 h a pol hodiny s ňou pobudol v súkromnom rozhovore, spresnili Vatican News. Nasledovalo predstavenie členov delegácie so spoločnou fotografiou a výmena darov.

Slovenská prezidentka sa následne v priestoroch Štátneho sekretariátu stretla s vatikánskym sekretárom pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami Paulom Richardom Gallagherom.

image

Prezidentka Čaputová: Ruský režim vedie vojnu proti hodnotám, Ukrajine treba ďalej pomáhať

Rozprávali sa na rôzne spoločenské témy

Hovorili o bilaterálnych vzťahoch medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou a o úlohe cirkvi v spoločnosti.

Podrobnejšie diskutovali aj o vojne na Ukrajine a jej vplyve na regionálnej a medzinárodnej úrovni. Osobitná pozornosť bola venovaná humanitárnej situácii, prijímaniu utečencov a sociálno-ekonomickej kríze, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom Tlačovým strediskom Svätej stolice po schôdzke.

Podľa Vatican News pápež venoval prezidentke SR niekoľko darov: veľkú medailu z bronzu zobrazujúcu sv. Martina ako vojaka na koni, ktorý sa delí s chudobným o svoj plášť, ktorá je dielom rímskeho medailéra Guida Veroiho. Ďalšími darmi sú štyri tlačené publikácie. 

Prezidentka Čaputová priniesla pápežovi Františkovi ako dar obraz sv. Františka z Assisi od akademickej umelkyne Doroty Sadovskej, ručne vyrábané sklenené vianočné ozdoby z družstva Okrasa v Čadci a sviatočné pečivo zo sociálneho podniku Bivio v Bratislave na prútenom podnose z chránenej dielne Vrbovnica v Bardejove.

Dary 

Ako dary pre Svätého Otca priniesla slovenská prezidentka aj dve publikácie: ilustrovanú knihu Pápež František deťom z vydavateľstva Nové mesto s ilustráciami Evy Šimonovej a biografickú publikáciu Silvo Krčméry - o osobnosti slovenského katolíckeho disentu z doby komunistickej totality vydanú v rámci projektu Nenápadní hrdinovia.

Vatican News dodal, že v delegácii, ktorá sprevádzala prezidentku Čaputovú počas audiencie u pápeža, boli aj niekdajší parlamentný politik a exponent boja za slobodu a demokraciu František Mikloško, obeť útoku na LGBTI+ komunitu Radoslava Trokšiarová, vikár provinciála saleziánov Peter Jacko, koordinátorka centra pomoci utečencom z Ukrajiny Camp Žilina Martina Ďurčová, lekárka-paliatologička z Národného onkologického ústavu Kristína Križanová a držiteľka ocenenia Učiteľka Slovenska 2021 Alexandra Hučeková.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:15