StoryEditor

REPORTÁŽ z detskej onkológie: Chemoterapiu budú podávať inak. Ako to ovplyvní rodičov a pacientov?

Natívny obsah27.10.2022., 17:33h

Existujú krajiny, kde je úspešnosť liečby detských onkologických pacientov 20 alebo 40 percent. Na Slovensku môžeme hovoriť o 80 percentách. Liečba bude po novom ešte o čosi kvalitnejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Onkologické ochorenia zasahujú aj najmenších a najzraniteľnejších. Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu približne 200 detí. Potrebnú liečbu dostávajú na klinikách detskej onkológie v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. 

Kvalitnejšia liečba 

Dôležité je, aby liečba bola centralizovaná. „Detskí onkologickí pacienti majú šancu, že sa vyliečia na 80 percent, čo je úplne porovnateľné s krajinami v západnej Európe či Severnej Amerike. Naši pacienti majú šťastie, že žijú v krajine, kde môžu dostať špičkovú liečbu a vďaka podpore Nadácie Lidl bude ešte kvalitnejšia,“ objasnila Alexandra Kolenová, prednostka KDHaO NÚDCH.

image

Alexandra Kolenová

Archív Alexandry Kolenovej

Lidl totiž spolupracuje s onkologickými pracoviskami už niekoľko rokov. Tento rok sa z nadačného fondu v Nadácii Pontis rozhodol podporiť tri detské onkológie. „Košice a Banská Bystrica dostanú život zachraňujúce prístroje na podávanie liečby v hodnote vyše 40-tisíc eur a Bratislava rekonštrukciu priestorov tak, aby chemoterapia mohla byť pripravovaná bezpečne a komfortne s ohľadom na personál aj detských pacientov,“ dodal Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie spoločnosti Lidl Slovenská republika. 

Viac sa dozvieš v priloženej reportáži, ktorá vznikla v spolupráci so spoločnosťou Lidl Slovenská republika. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:50