Shutterstock
StoryEditor

Poľovníkom ako z filmu? Stačia tieto pomôcky

PR článok27.10.2022., 00:00h

Slovensko je ako stvorené pre poľovníctvo. Sme krajina s jedným z najvyšších percent výskytu stromov, pobehuje nám tu množstvo druhov zvierat. Ako si toto hobby užiť naplno?

Lajkuj Brainee.sk na

Fotopascami na zvieratá ale aj zlodejov

Zaujímavým doplnkom nie len pre poľovníkov sú moderné fotopasce. Ide o maskované digitálne fotoaparáty, ktorých úlohou je zaznamenať pohyb a vytvoriť snímku vo vami sledovanom prostredí. Ako sme spomenuli, záujem o nich nebadáme len medzi poľovníkmi.

Využívať sa môžu aj na:

  • Monitoring ťažšie prístupných úkrytov zvierat a chránených hniezd
  • Efektívne sledovanie zveri
  • Štatistické údaje
  • Kriminalistické úkony (odhalenie zlodejov či pytliakov)
  • Ochrana majetku chatárov, farmárov a pod.

Výhody využitia fotopasce plynú z prisvietenia v tme, na čo slúži infračervené žiarenie. Pri ich výbere posúďte niektoré z týchto kritérií. Dôležitá je vlnová dĺžka. Fotopasce do 850 nm majú dosah do 20 metrov, keďže práve toto je vzdialenosť, kedy by slabšie infračervené svetlo nemala osoba či zviera spozorovať. Pri vlnovej dĺžke 940 nm nie je toto svetlo vôbec viditeľné, no dosah je len do 10 metrov. Ak disponujú neviditeľným bleskom, môžete sa na nich spoľahnúť aj v noci či pri inej zhoršenej viditeľnosti.

Pri fotopascách s 4G modulom dostanete možnosť prenosu fotografií na e-mail alebo do mobilného telefónu, zaujímavou voľbou sú tie na chod bateriek bez potreby elektrickej energie. Kvalitu snímky ovplyvňuje aj rýchlosť spúšte, rozlíšenie, časozberný úsek a expozičný čas vo svetelne zhoršených podmienkach.

image
Shutterstock

Skvelý zrak aj v noci či hmle

Počuli ste už o termovíznych zameriavačoch? Možne ste ich zachytili pod názvom puškohľad. Ak sa ocitnete v prostredí bez dostatočného zostatkového svetla a nepomáha vám ani nočné videnie, skúste túto pomôcku. Aj keď vám vo výhľade bráni sneh, dážď, tma či hmla, pre termovízie to nie je problém, keďže zbierajú infračervené žiarenie a nie zostatkové svetlo.

Poznáme tri druhy termovízií:

  • Termovízie na pozorovanie – Disponujú možnosťou vytvorenie snímok a videí, zábery môžete sledovať cez internet aj v mobile. Detekcia cieľov sa pohybuje medzi 500 až 3000 metrov.
  • Termovízne zameriavače – Ciele sledujete ich pripevnením na zbraň alebo z ruky. Neovplyvní ich vlhkosť ani znečistené prostredie, niektoré modely disponujú aj integrovanými diaľkomermi. Nastrelenie zameriavača len jedným výstrelom.
  • Termovízna predsádka – Výhodou je nízka hmotnosť a kompaktné rozmery. Kompaktnosť sa nenarúša ani pri silnom spätnom ráze. Dokážu zobraziť širokú škálu teplých farieb. Zver sledujte z ruky alebo pripevnením na puškohľad adaptérom.

Do lesa v bezpečí aj štýlovo

Aby ste vydržali v lese aj v horšom počasí, ochráňte svoju hlavu pred vetrom, zimou či dažďom. Za túto radu nám ale určite poďakujete aj v lete, keď vám vo výhľade budú brániť dráždivé slnečné lúče. Šiltovka do lesa? Nebojte sa, nebudete nikomu na smiech. Navyše tento štýlový kus oblečenia môžete bez problémov nosiť aj v spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:12