K streľbe sa vyjadril aj majiteľ podniku Tepláreň.Facebook/Aktuality.sk
StoryEditor

Cítim len ľútosť, páchateľ mal otrávenú myseľ nenávisťou. Tepláreň znovu otvoriť neplánujem, hovorí jej majiteľ Roman

Nikola Michalkova13.10.2022., 16:00h

Tepláreň bola pre nás podnikom, kde sme sa cítili bezpečne, hovorí majiteľ Teplárne Roman. Tragédia v stredu vo večerných hodinách zasiahla mnohých, no najväčšiu bolesť cíti práve LGBT+ komunita.

Lajkuj Brainee.sk na

Tragická udalosť si vyžiadala dve obete a jednu zranenú osobu. Svoje vyjadrenie poskytol aj samotný majiteľ podniku Tepláreň. Spolu s ním sa konferencie zúčastnila Jana Jablonická z organizácie Inakosť a riaditeľ tejto organizácie Martin Macko. 

Prišiel a vyčkával

Podľa slov Romana mal páchateľ 40 minút vyčkávať a sledovať tri osoby, ktoré sa v tom čase nachádzali pred podnikom na lavičke. To, či mal vrah čakať, či príde viac ľudí alebo čakať na niekoho konkrétneho, nie je známe. Dvoch mladých chlapcov zabil, jednu zákazníčku postrelil. Podnik Tepláreň Roman prevádzkuje sedem a pol roka, ale nikdy sa nestretol s fyzickými útokmi. Vždy išlo len o výkriky či ničenie dúhových nálepiek. „Pre nás bola Tepláreň domovom, bolo to miesto, kde sme sa stretávali, kde sme sa cítili bezpečne, kde sa zo zákazníkov stali priatelia. Boli sme ako rodina,“ hovoril majiteľ. 

„Mňa to veľmi vydesilo, lebo to nebolo ani z afektu. Bol to očividne dlhodobo plánovaný čin. Ten človek zabil tých dvoch ľudí, ktorí sedeli na lavičke a pili limonádu len preto, kým sa narodili. Nespravili nič.“

image

Nenávisť, ktorú politici roky zasievali, začína prinášať prvé ovocie, reaguje LGBTQ komunita na tragédiu

Páchateľ mal vystreliť osem výstrelov a následne z miesta činu utiecť. Podľa informácií majiteľa podniku má byť postrelená zákazníčka v poriadku. 

Vedomý útok

Podľa jeho slov to bol vedomý útok na LGBT+ komunitu. Zároveň to mal byť vedomý útok na bezpečnosť Slovenska či na bezpečnosť každého z nás. Treba si uvedomiť, že v podniku skutočne mohol sedieť ktokoľvek. Mohol to byť tvoj známy, blízky človek či rodina. 

Dlhodobé útoky

To, že sa komunita LGBT+ bežne stretáva s predsudkami, je známy fakt. Samotný majiteľ Teplárne tvrdí, že sa báli, že sa niečo podobné stane. „Na sociálnych sieťach Teplárne každý deň posielajú grcajúcich smajlíkov, vypisujú nám hlúposti. Každý deň nám pľujú na dvere, zoškrabúvajú dúhovú nálepku, ktorú máme na dverách,“ pokračuje Roman. 

Samozrejme, podiel na predsudkoch majú aj politici, bývalí premiéri, predsedovia parlamentu či poslanci. Tí dlhodobo a zámerne podnecujú k tejto komunite nenávisť a podľa Romana sa členov komunity snažia akoby symbolicky vymazať. Dôkazom je zákon, ktorý mal zakazovať vyvesiť dúhovú vlajku či zákon, ktorý má byť ešte len predložený a zakazuje rozprávať sa o LGBT+ komunite v školách. 

„Deje sa to verbálne, symbolicky a dôsledkom je to, čo sa stalo včera. Krv majú na rukách všetci, ktorí proti nám zámerne a dlhodobo štvú ľudí.“

image

Dúhová vlajka.

Unsplash/sharon Mccutcheon/

Nie je to náhoda

Podľa riaditeľa organizácie Inakosť Martina nemalo ísť o náhodu, že si páchateľ vybral práve LGBT+ komunitu. „Smerovalo to tam roky. A je na nás ako spoločnosti, či sa toto smerovanie zastaví alebo nie.“

Obete boli mladí ľudia, ktorí mali celý život pred sebou. V podstate si žili svoj život, s nikým nemali konflikt a v ten večer si išli dať do baru len drink. Previnili sa iba tým, že boli iní. 

Na nenávisť si zvykli

LGBT+ komunita je bežne pod terčom útokov či nenávisti. V spoločnosti sú považovaní za nenormálnych ľudí, ktorí by mali byť zavretí na psychiatrii. Podľa Romana si však na tú nenávisť už zvykli. „Naučili sme sa to nepúšťať si do sŕdc, lebo by sme sa zbláznili.“

image

Redaktor Brainee o streľbe na Zámockej: Matúš bol prvý, ktorého som držal za ruku a nehanbil sa za to

Zarážajúce na tom bolo, že niektorí ľudia pod príspevok, ktorý informoval o smrti dvoch ľudí, mali písať prajúce vyjadrenia, ako napríklad „dobre sa stalo“ alebo „tak im treba“. Taktiež riešili, že sa táto tragédia stala preto, že sa nevedeli dohodnúť na tom, kto, s kým, ako majú mať pohlavný styk. A tu prichádza otázka, prečo ľudia nedokážu tolerovať inakosť a vždy musia preraziť morálne dno aj pri takejto tragickej udalosti. 

Politici sa vyjadrujú ku komunite v podobe homofóbnych urážok, ktoré zanechávajú v ľuďoch dojem, že táto komunita je problémom, ktorý treba odstrániť. Roman dokonca hovorí, že sa rôzne incidenty boja nahlasovať, pretože sa v samotných inštitúciách stretli s homofóbnym správaním. 

image

Nenávisť, ktorú politici roky zasievali, začína prinášať prvé ovocie, reaguje LGBTQ komunita na tragédiu

Pokračovať nechce

Majiteľ po tejto udalosti nechce momentálne Tepláreň znovu otvárať. Pri tejto otázke sa rozplakal, pričom hovoril, že si nevie predstaviť, že by v tom naďalej pokračoval. 

Sám majiteľ v dobe incidentu v podniku nebol, prišiel tam až po tom, čo mu ľudia začali písať, či je v poriadku. Ako sám však povedal, v daný moment tam mal byť spolu s kamarátmi, s ktorými sa tam mal stretnúť. 

Má ísť o jediný prípad

Podľa polície malo ísť o individuálny prípad a nemá sa jednať o nejakú sieť páchateľov. „Samozrejme, vždy je riziko kopírujúcich trestných činov, ktoré nadväzujú na takéto podujatia, ale v zásade si myslíme, že toto bol ojedinelý útok,“ vyjadril sa Martin Macko. 

Necíti nenávisť

Majiteľ Teplárne necíti nenávisť, skôr ľútosť. „Je to poľutovaniahodné a smutné, že sa to stalo. Páchateľ je obeťou všetkej tej nenávisti, ktorá tu koluje. Jeho myseľ bola otrávená tým jedom všetkých tých konšpirácií a zlosti,“ uzatvára majiteľ Teplárne. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:05