Americký prezindent sa ospravedlnil za tisícky ľudí väznených kvôli prechovávaniu a užívaniu konope.Evelyn Hockstein/Reuters
StoryEditor

Nikto by nemal byť v base len za užívanie či prechovávanie konope, vyhlásil Biden a omilostil väzňov

Marek Moravčík07.10.2022., 10:00h

Prezident USA Joe Biden tento týždeň oznámil, že udeľuje milosť tisíckam Američanom a Američankám odsúdeným za prechovávanie konope.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlava USA upozornila, že tisíckam ľudí sú upierané príležitosti zamestnať sa len kvôli zápisu v trestnom registri za užívanie tejto kontroverznej rastliny. Rovnako im to podstatne sťažuje aj možnosti prístupu k vzdelaniu či bývaniu.

Amnestie sa týkajú len tých, čo boli odsúdený za prechovávanie rastliny pre vlastnú spotrebu, netýka sa ďalších súvisiacich trestných činov. Taktiež sa vzťahuje na rozsudky vynesené federálnymi súdmi na základane federálnej legislatívy. Prezident vyzýva guvernérov amerických štátov, aby nasledovali jeho príklad a taktiež udeľovali milosť v tomto smere. Je to veľký krok na cestek dekriminalizácii konope. Za jej prechovávanie a užívanie sú, žiaľ, v USA odsudzovaný stále najmä ľudia tmavšej pleti. 

image

Americký prezindent sa ospravedlnil za tisícky ľudí väznených kvôli prechovávaniu a užívaniu konope.

Evelyn Hockstein/Reuters

Nespravodlivé sadzby trestov

Toto oznámenie prichádza len mesiac pred novembrovými voľbami do Kongresu. Viacerí z demokratických kandidátov zaradili otázku legalizácie konope do hlavných bodov svojho programu. Demokrati odmietajú obvinenia, že sú voči zločinu ľahostajní - snažia sa len o úpravu legislatívy tak, aby nedochádzalo k zbytočnému ničeniu životov a zadržiavaniu osôb. Biden poveril ministersrtvo zdravotníctva a sociálnych služieb a taktiež aj generálneho prokurátora, aby čo najrýchlejšie preskúmali ako sú tresty za prechovávanie a užívanie konope vedené vo federálnom zákone a tak mohlo dôjsť k legislatívnej úprave. Je to prvý krok k zmene tohto zákona - konope je totiž v USA v rovnakej kategórii ako heroín. 

image

Držali hladovku a zašili si ústa na protest proti zlým podmienkam. Vitaj vnútri najnebezpečnejšieho väzenia

„Registre trestov za prechovávanie konope vedú k zbytočným prekážkam v zamestnaní, bývaní a vzdelávaniu. A zatiaľ čo ľudia rôznej farby pleti užívajú konope v rovnakej miere, sú ľudia s tmavšou pokožkou zatýkaní, stíhaní a odsudzovaní oproti bielym častejšie a v neprimeraných sadzbách," vyjadril sa Biden  vo videu. 

image

Vyhlásenie prezidenta USA je prvým krokom k dekriminalizácii konope.

Vyzerá to tak, že USA predsa len k dekriminalizácii speje. Podporu to má v oboch táboroch - aj demokratickom aj republikánskom. Prezidenta však bolo zložité v tejto veci presvedčiť. Biden bol voči dekriminalizácii skeptický a nechcel diktovať zmeny ministerstvu spravodlivosti. Jeho názor na užívanie konope je ovplyvnený zajednak vekom (zažil ešte tvrdý režim americkej vlády vedený voči konope war on drugs (vojna proti drogám, pozn. red.) a zajednak jeho pôsobením v súdnom výbore Senátu, kde pracoval so zákonmi o trestnej činnosti. Jeho asistenti tvrdia, že ešte v roku 2020 čakal na nové štúdie v tejto téme. Nakoniec ho však presvedčili argumenty ohľadne nedostatočnej miere spravodlivosti (najmä čo sa rasizmu týka, keďže za mrežami sú najmä ľudia inej ako bielej farby pleti). 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:02