Väzenia Tacumbu v Paraguaji patrí medzi najnebezpečnejšie väzenia na svete.Netflix/
StoryEditor

Držali hladovku a zašili si ústa na protest proti zlým podmienkam. Vitaj vnútri najnebezpečnejšieho väzenia

Nikola Michalkova02.10.2022., 16:00h

Kriminálne dokumentárne filmy stále na Netflixe dominujú a divákov tentokrát zaujalo najmä jedno väzenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Streamovacia služba, ktorá mala možnosť nahliadnuť dovnútra World’s Toughest Prisons, sa ponorila do života za mrežami. Vyslali muža Raphaela Rowea, ktorý sa vydal do nebezpečných ciel, aby odhalil, prečo sú niektoré väznice tými najbrutálnejšími miestami na Zemi. Seriál na Netflixe ukazuje najhoršie väzenia na Zemi. Celkovo má šesť sérií a redaktor ukazuje podmienky vo väzniciach po celom svete. Väzenie Tacumbú v Paraguaji navštívil v štvrtej sérii. 

Väzenie Tacumbú

Toto väzenie sa nachádza v Paraguaji a patrí medzi najnebezpečnejšie väzenia na Zemi. Rowe strávil vo väzení týždeň a prináša odhalenia alarmujúcich aspektov zo života väzňov, ktorí boli zatknutí. 

Vo väzení dôjde k úmrtiu každé dva týždne. Len v roku 2019 vo väzbe zomrelo najmenej 18 väzňov. Hovorí sa totiž, že vo väzení je rozšírené násilie gangov. Viac ako polovica väzňov zahynie v bitkách, zatiaľ čo tá menšina podľahne prirodzeným a neovplyvniteľným silám prírody. 

Lojalita medzi väzňami

Jorge Fernández, bývalý riaditeľ väznice Tacumbú sa vyjadril, že lojalita je medzi väzňami kľúčová, pretože „väzni sú ticho, nikdy nepovedia, kto bol vinný alebo že to bol boj," uvádza sa na portáli Unilad. 

Fernández takisto opísal aj problém s drogami vnútri väzenia. „Našli sme marihuanu, kokaín a crack. Kontroly sa v súčasnosti zintenzívňujú, ale nemáme potrebnú infraštruktúru, aby sme sa mohli celej situácii postaviť.“

„Teraz máme novú administráciu, ktorá hľadá spôsob, ako získať potrebnú technológiu na detekciu drog.“

Návštevy

Bývalý riaditeľ takisto hovorí, že väzni majú povolené štyri návštevy za týždeň. „V utorok alebo štvrtok sem vstúpi okolo 850 až 900 ľudí, ale to sa vyšplhá až na 2000 v sobotu alebo nedeľu. Takže s väzňami a návštevníkmi je tu cez víkendy šesť tisíc až sedem tisíc ľudí,“ vysvetľuje.

Svätyňa

Vo väzení majú aj svätyňu The Virgin of Mercy, ktorá si ctí strážcov, ktorí prišli o život v práci vo väzení v Tacumbe. 

Jeden strážca hovorí o kolegoch, ktorí boli usmrtení pri vzbure, kým ďalší bol zabitý počas pokusu o útek. Ďalší zomrel pri požiari, ktorý založili väzni počas nepokojov. 

V roku 2011 sa vo väznici vzbúrilo až 120 väzňov, pričom zajali dvoch dozorcov ako rukojemníkov. V roku 2020 deväť väzňov držalo hladovku a zašili si ústa na protest proti zlým podmienkam, ktoré vraj vo väzení majú. 

image

Navštívili sme ženskú väznicu: Budíček o 5:15, milostné vzťahy a 11 druhov jedál

Väzni sa zvyknú prehrabávať v košoch, aby našli plastové fľaše, ktoré by predali v snahe zarobiť si nejaké peniaze. 

Novinár Rowe sa vyjadril: „Keď som kráčal väznicou Tacumbú v Paraguaji, neveril som vlastným očiam. Videl som už mnoho väzňov a bol som svedkom mnohých podmienok, ale nikdy som nič takéto nevidel. Ale vo väzení Tacumbú to neriadia autority, ale väzni.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:41