Ukrajinský vojak Mychajlo Djanov. Vľavo v oceliarňach Azovstal počas ruského obliehania Mariupolu, vpravo po prepustení z ruského zajatia.iDnes.cz
StoryEditor

Kov mu z paže vytiahli hrdzavými kliešťami. Svet šokoval stav ukrajinského zajatca

iDnes.cz24.09.2022., 14:00h

Snímka ukrajinského vojaka Mychajla Djanova, ktorého ruská armáda vo štvrtok prepustila zo svojho zajatia, šokovala svet.

Lajkuj Brainee.sk na

Z obrancu Mariupolu zostala po 129 dňoch väznenia len kosť a koža. Ukrajinská rozviedka uvádza, že Rusi veľkú časť zajatcov brutálne mučili a týrali hladom. Djanov v zajatí stratil tridsať percent svojej hmotnosti. Píše portál iDnes.cz.

Musí pribrať, operácia by bola pre neho nebezpečná 

Štyridsaťdvaročný Djanov patril k 36. ukrajinskej brigáde námornej pechoty, ktorá s plukom Azov bránila do konca bitky o Mariupol tamojšie oceliarne Azovstal. Djanov pri bojoch utrpel vážne zranenie pravej paže, ktorú mu ukrajinskí zdravotníci zaistili pomocou kovových skrutiek.

Predtým, než Djanov v máji spolu s ďalšími obrancami padol do ruského zajatia, obletela svet snímka z vnútra Azovstalu. Djanov sa na nej usmieva a ukazuje gesto „V“, ktoré symbolizuje víťazstvo. Snímka je súčasťou série, ktorú v komplexe pri ruskom obliehaní zhotovil fotograf Dmytro Kozatsky.

Ukrajine sa zo zajatia vo štvrtok podarilo dostať 215 ľudí, na oplátku prepustili 55 ruských zajatcov. Vymenení ukrajinskí zajatci boli vychudnutí a pôsobili vyčerpane, niektorí mali obviazané paže alebo krívali, niektorých niesli zdravotníci na nosidlách. Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov povedal, že veľkú časť zajatcov Rusi „brutálne mučili“.

image

Putinov oligarcha za hrdinov z Azovstalu. Na Ukrajine sa uskutočnila najväčšia výmena zajatcov

Djanova sestra Aljona Lavrušková popísala portálu Ukrajinska Pravda, že jej brat v zajatí čelil krutému zaobchádzaniu. „Jeho telesný stav je, samozrejme, vážny, ale duševne zostal veľmi silný. Je nesmierne šťastný, že je späť. Teraz je hlavné postaviť ho znova na nohy,“ uviedla Lavrušková.

Výmena zajatcov sa odohrala v ukrajinskej Černihivskej oblasti, odkiaľ zdravotníci previezli Djanova do Kyjevskej vojenskej nemocnice.

„Doktor nám povedal, že brat potrebuje operáciu paže, ale zatiaľ ho operovať nemôžu. Musí najskôr pribrať, pretože inak by to pre neho bolo nebezpečné. Stratil tridsať percent svojej hmotnosti a musí ju nabrať späť,“ dodala Lavrušková s tým, že Djanovi v ruke chýbajú štyri centimetre kosti.

Čaká ho dlhá liečba 

Ukrajinská Pravda uvádza, že Rusi nebrali ohľad na zdravotný stav zajatcov. Na sociálnych sieťach sa od štvrtka objavil rad príspevkov, v ktorých ľudia odsudzujú správanie Rusov k zajatcom. Medzi užívateľmi najviac rezonuje práve Djanov príbeh. „Toto s ním urobili za pár mesiacov, dokážete si predstaviť roky?“ napísal jeden z nich. „Z Mychajla zostala po štyroch mesiacoch v ruskom zajatí len podvyživená kostra,“ uviedol ďalší.

„Rusi vytiahli bratovi kov z paže bez anestézie, len pomocou hrdzavých klieští,“ hovorí Lavrušková. Keď Djanova prvýkrát po prepustení videla, bola v šoku. „Boli sme ale nekonečne šťastní, stále sme ho objímali. My sme plakali, zatiaľ čo on sa usmieval. Teraz ho čaká dlhá liečba,“ uzavrela.

image

Jednosmerné letenky či zisťovanie, ako si doma zlomiť ruku. Rusi na internete hľadajú, ako sa vyhnúť vojne

Pomoc vojakom

Týranie vojnových zajatcov je v rozpore so Ženevskými konvenciami, ktoré stanovujú, že sa s nimi musí zaobchádzať humánne.

Česká ministerka obrany Jana Černochová v piatok pripomenula, že Česko je pripravené pomôcť zraneným ukrajinským vojakom s liečbou.

„Písala som nášmu veľvyslancovi na Ukrajine, že sme stále ready prijať v našich vojenských nemocniciach ďalších ukrajinských vojakov. Teraz sme ich tu mali deväť a už sú späť na Ukrajine,“ napísala na Twitteri.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:44