Oxid dusný môže spôsobiť eufóriu a pocit pokoja, skrýva však omnoho nebezpečnejšie riziká.Ketunt Subiyanto, Gareth Fuller/Pexels, Pa
StoryEditor

Spôsobuje pocit eufórie, riziká sú fatálne. Oxid dusný sa stal osudným len 16-ročnému dievčaťu

Nikola Michalkova07.09.2022., 15:00h

Oxid dusný, nazývaný aj ako „laughing gas“, je pomerne nebezpečný. Inhalácia priamo z kanistru môže mať až fatálne následky. O život tak prišlo len 16-ročné dievča.

Lajkuj Brainee.sk na

Kamarátka tíndedžerky, ktorá zomrela po tom, ako sa nadýchala oxidu dusného, spustila petíciu na zmenu zákona, aby tento plyn zakázali predávať deťom. 

Inhalácia priamo z kanistra je nebezpečná

Kayleigh Burns, 16-ročné dievča dostalo astmatický záchvat v dome v Warwickshire ešte v júni po tom, ako užila oxid dusný. Jej kamarátka Millie Lane jej poskytla prvú pomoc pred tým, ako dorazila záchranná služba. Nasledujúci deň Kayleigh zomrela v nemocnici. 

Millie Lane po incidente spustila kampaň, aby sa zastavil prístup ľudí pod 18 rokov k oxidu dusnému a zabezpečiť, aby predajcovia museli mať licencie na predaj. Kayleigh mala ísť na druhý deň s priateľmi do Skegness. Zostala podľa slov jej kamarátky na noc v dome v Leamington Spa, aby sa nasledujúce ráno mohli dostať na vlak. Kayleigh mala so sebou vziať aj kanister, začala ho inhalovať a tak sa dostala do eufórie. 

image

Ak sa oxid inhaluje priamo z kanistra, môže spôsobiť bezvedomie.

Gareth Fuller/Pa

Vyvolá eufóriu

Spomaľuje mozog a reflexy tela. Okrem toho spôsobuje pocity eufórie, relaxácie a pokoja. Taktiež aj záchvaty smiechu, preto dostal prezývku aj „laughing gas“ (plyn smiechu), skreslenie zvuku a halucinácie, pričom vidíš a počuješ zvuky alebo veci, ktoré neexistujú. 

Okrem toho oxid spôsobuje aj silnú bolesť hlavy, závraty. Taktiež môžeš prestať jasne myslieť a spôsobuje aj intenzívne pocity paranoje. Použitie je jednoduché. Plyn sa inhaluje prostredníctvom balóna. Pokiaľ sa však inhaluje priamo z kanistru, je to veľmi nebezpečné. Plyn je pod veľkým tlakom a rovnako je aj extrémne chladný. „To môže poškodiť tvoje hrdlo a pľúca, zastaviť dýchanie alebo spomaliť tvoje srdce na nebezpečný level. Taktiež pre inhaláciu z kanistru môžeš stratiť pojem o tom, koľko si toho inhaloval, čo môže spôsobiť potrebu získať viac. Nemá farbu a niektorí ľudia tvrdia, že má jemne sladkú chuť a vôňu," uvádza sa na portáli Talk to Frank.  

Riziká oxidu dusného

Fyziologické riziká plynu sú nebezpečnejšie, ak je inhalovaný priamo z kanistru v otvorenom priestore. Pri užití nadmerného množstva oxidu dusného môžeš upadnúť do bezvedomia alebo sa zadusiť, keďže nebudeš mať dostatok kyslíka. Existuje niekoľko prípadov takýchto úmrtí. Doktori sa zhodli, že droga je čoraz populárnejšia, ale nikto si neuvedomuje riziká, ktoré sa s ňou spájajú. 

image

Návštevníci omdlievajú z toxických výparov. Najjedovatejšia záhrada sveta je sprístupnená verejnosti

„Nadmerné pravidelné užívanie oxidu dusného môže viesť k nedostatku vitamínu B12 a k forme anémie. Nedostatok B12 môže viesť k vážnemu poškodeniu nervov, čo spôsobuje mravčenie a znecitlivenie prstov na rukách a nohách,“ uvádza sa na portáli Talk to Frank. Taktiež sa uvádza, že znecitlivenie môže byť bolestivé a môže sťažiť chôdzu. Okrem toho sa môže spomaliť aj tvorba bielych krviniek. 

Po smrti kamarátky spustila kampaň

Millie Lane po smrti svojej kamarátky rozbehla kampaň, v ktorej sa snaží vzdelávať mladých ľudí o rizikách, ktoré sú s užívaním oxidu dusného spojené. „Aj keď nepoznáte nikoho, komu sa to stalo, alebo ste vy sami nemali nikdy zlú skúsenosť, neznamená to, že sa to nestane. Nikdy neviete, čo je v tých nádobách. Skúste sa od nich držať ďalej. Spôsobuje to viac škody ako úžitku,“ vyjadrila sa na portáli BBC

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:28