Extrémistickí influenceri sa po detskej nemocnici zamerali aj na linku prevencie samovrážd.Cdc/Unsplash
StoryEditor

Extrémistickí influenceri rozšírili kampaň proti LGBTQ. Najskôr detská nemocnica, teraz linka na prevenciu samovrážd

Nikola Michalkova05.09.2022., 13:00h

Extrémistické strany sú známe tým, že sú netolerantné voči komunitám, ktoré sa podľa nich nezhodujú s tým, čo považujú za,,normálne". Tentokrát si za terč svojej propagandy vybrali detskú nemocnicu a linku na prevenciu samovrážd pre LGBTQ komunitu.

Lajkuj Brainee.sk na

Útoky na doktorov, nemocnice a dokonca aj linku na prevenciu samovrážd sa stávajú bežnými situáciami. Pravicoví extrémistickí influenceri rozširujú svoju kampaň proti komunite LGBTQ. 

Nemocnica v Bostone

Bostonská nemocnica, ktorá sa radí medzi najlepšie detské lekárske kliniky v Spojených štátoch, sa stala obeťou bombovej hrozby. Stalo sa to po týždňoch, kedy sa pravicoví extrémisti zamerali na nemocnicu a šírenie dezinformácií, ktoré sa týkali zdravotníckych služieb pre transrodovú mládež. 

„Nemocnica bola terčom bombovej hrozby. Uľavilo sa nám, že sa nenašla žiadna bomba, a že zamestnanci a pacienti sú v bezpečí. V našom úsilí bojovať proti nepravdivým informáciám o nemocnici a našich opatrovateľoch zostávame ostražití,“ vyjadrili sa hovorcovia nemocnice na portáli Vice

Kampaň je plná dezinformácií

Jadrom kampane pravicových extrémistov sú dezinformácie, ktoré sa zameriavajú na zaobchádzanie s „transgender“ mládežou. Ide o falošnú predstavu, že nemocnica u neplnoletých vykonáva hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice, pozn. red.). Túto informáciu, ktorú šírilo niekoľko pravicových osobností, podporilo veľké množstvo fanúšikov. 

Kampaň pochádza zo širšieho hnutia krajnej pravice, ktorá vidí lekárov, aktivistov a v podstate kohokoľvek, kto sa pohybuje okolo LGBTQ komunity ako pedofilných „groomerov“. Sara Aniano, analytička dezinformácií z Centra pre extrémizmus Anti-Defamation League tvrdí, že je problém sledovať obťažovanie, pretože sa rozšírilo do mnohých nemocníc. 

„Je to ťažšie sledovať, keď sa to tak rozšírilo. Najskôr sa zdalo, že to bolo možno obmedzené len na jednu nemocnicu, ale potom to odtiaľ jednoducho explodovalo. Vyzerá to tak, že keď sa tieto skupiny chytia na stratégiu, snažia sa ju aplikovať na čo najviac okolností, pretože to prispieva k ich rozprávaniu,“ vyjadrila sa. 

image

Boh miluje každého, tvrdila kresťanská škola. Teraz je všetko inak a deti inej orientácie ju musia opustiť

Predtým to boli emaily

Ešte v auguste nemocnica čelila veľkému návalu telefonátov, obťažujúcich emailov, vrátane násilných vyhrážok. „Tieto útoky čo najdôraznejšie odsudzujeme a odmietame falošný príbeh, na ktorom sú založené,“ vyjadrili sa v ich stanovisku. 

Nemocnica bola terčom útokov aj v roku 2007, keď neonacistické fóra šírili antisemitské konšpirácie o lekárovi, ktorý založil kliniku služieb pre rodový manažment v nemocnici. Jazyk bol nápadne podobný tomu, čo možno nájsť aj v súčasnosti. „Nemyslím si, že ľudia celkom chápu, ako hlboko sú transfóbia a antisemitizmus zakorenené,“ povedala Aniano. 

Pravicoví extrémisti to vidia inak

Nie je žiadnym prekvapením, že šíritelia dezinformácií začali naznačovať, že útoky sú falošné a ich cieľom je urobiť z nich tých zlých. Muž, ktorý prevádzkuje pravicový web Babylon Bee, ponúka 20-tisíc dolárov tomu, kto odhalí identitu osoby, ktorá stojí za bombovou hrozbou v Bostonskej nemocnici. 

Linka prevencie samovrážd Trevor Project

Zatiaľ čo nemocnica v Bostone je terčom útokov dlhšie, novinkou je útok na linku zameranú na prevenciu samovrážd. Rasistickí a anti-LGBTQ „trollovia“ začali svoju kampaň aj na horúcej linke na prevenciu samovrážd pre LGBTQ komunitu. Extrémisti mali podľa informácií Alexa Kaplana zverejniť snímky obrazovky, na ktorých zaberajú čas poradcom a podávajú inštrukcie používateľom, ako preťažiť systém. 

„Ak to spôsobí, že sa jeden jediný (nadávka pre trans osobu) zabije, poteší ma to. Totálne árijské víťazstvo,“ povedal jeden z extrémistov.

„Vždy, keď existuje cieľ, vždy existuje hrozba offline násilia. Takže to musíme brať vážne, ako keby táto hrozba bola prítomná neustále. Trans ľudia majú strach. Lekári majú strach. Učitelia majú strach. A majú na to dôvod,“ uzatvára Aniano. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:28