Shutterstock
StoryEditor

Malý byt – je to naozaj problém alebo výzva?

PR článok22.08.2022., 00:00h

Zariaďovanie malých priestorov je častokrát tvrdým orieškom. Každý centimeter štvorcový má svoje využitie a nábytok musí byť vyberaný rozumne. Správnym výberom sa však dá aj z malého bytu vytvoriť útulné a priestranné miesto na bývanie.

Lajkuj Brainee.sk na

V nasledujúcich odsekoch vám prinášame zopár tipov ako na to.

Farby sú dôležité

Výber farieb a štýlu, do ktorého chcete ladiť váš byt, je čisto na vás. Do malých priestorov však odporúčame zvoliť svetlejšie farby, ktoré priestor opticky zväčšia. Ďalším dobrým trikom, ako miestnosť zväčšiť, je umiestnenie zrkadiel. Nebojte sa použiť ani rôzne vzory a textílie, ktoré bytu dodajú útulný nádych.

Rozdelenie miestností

Problém malých bytov je okrem obmedzeného priestoru aj v tom, že častokrát neposkytujú dostatočný počet miestností. Vhodným riešením je v niektorých izbách spojiť ich účel. Napríklad obývačka môže zároveň slúžiť aj ako spálňa. Dosiahnuť sa to dá rôzne.

Často sa využíva oddelenie časti miestnosti závesom alebo posuvným panelom. Budete tak mať čiastočné súkromie a pritom nenarušíte samotný účel obývačky. Závesy však nemusia vyhovovať všetkým a problémom je aj príliš malá rozloha miestnosti. V takomto prípade vám pomôžu kvalitné rozkladacie sedacie súpravy. Cez deň poslúžia ako luxusná pohovka a v noci sa premenia na pohodlnú posteľ.

Sedacie súpravy pomôžu riešiť aj odkladacie priestory

Aby ste za chvíľu neboli zahltení množstvom vecí, je potrebné už pri zariaďovaní myslieť na odkladacie priestory. Možností je mnoho. Veľmi dobrým pomocníkom sú veľké vstavané skrine. Obľubu si získali aj obojstranné posuvné panely, ktoré zároveň rozdeľujú miestnosť. Skvelým tipom sú sedacie súpravy s úložným priestorom.

Detský nábytok

Deti potrebujú dostatok miesta na hru, spanie aj robenie domácich úloh. V malých miestnostiach vám preto pomôže praktický detský nábytok. Vybrať môžete poschodové postele – a to nielen pokiaľ máte viac detí. Vyvýšená posteľ vytvorí dole viac priestoru na písací stolík alebo na útulný kútik na čítanie.

Veľkou pomocou je aj detský nábytok s úložným priestorom. Všetky hračky, knihy či oblečenie budú mať svoje miesto a nebudú sa zbytočne povaľovať po miestnosti.

Aj takto hravo sa dá vytvoriť z mála komfortné bývanie.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:34