Rusi robia nábor vo väzniciach.Twitter/the Dead District/
StoryEditor

Rusi používali svojich väzňov v prvej línii ako návnadu. Pedofilov nechcú, vrahov áno

Michal Čiernik12.08.2022., 10:00h

K čomu ešte Rusi pristúpia? Vojna na Ukrajine evidentne neprebieha podľa ich predstáv, a čím dlhšie trvá, tým sa viac prikláňajú k zúfalejším veciam. Najnovšie robia nábor do prvej línie z radov kriminálnikov.

Lajkuj Brainee.sk na

V priebehu mesiac trvajúceho vyšetrovania sa CNN rozprávala s väzňami, ktorých zachytil najnovší ruský náborový proces. Aktivisti sa domnievajú, že v desiatkach väzníc po celom Rusku bolo oslovených stovky ľudí. Od vrahov až po drogových dílerov. Desiatky správ medzi príbuznými, ktoré preskúmala CNN, podrobne opisujú lákavé odmeny ponúkané za boj na Ukrajine. Aj napriek veľkému riziku smrti.

Väzeň, ktorý si odpykáva už niekoľko rokov trest za drogové trestné činy, hovoril pod podmienkou anonymity pomocou pašovaného smartfónu. „Prijmú vrahov, ale nie násilníkov, pedofilov, extrémistov alebo teroristov,“ povedal. „V ponuke je amnestia alebo milosť do šiestich mesiacov. Niekto hovorí o 100 tisícoch rubľov (približne 1500 eur) mesačne, iný o 200 tisícoch.“  Načrtol ponúkané podmienky.

image

Ponúkajú im odmeny a slobodu.

Alexander Zemlianichenko/Tasr

Netrvajú na vojenských skúsenostiach.

„V mojom prípade, ak je to skutočné, tak som za,“ povedal väzeň. „Môže to byť pre mňa skutočný rozdiel: byť uväznený na takmer desaťročie alebo sa dostať von o šesť mesiacov, ak budem mať šťastie. Ale len ak budem mať šťastie. Chcem ísť čo najskôr domov k deťom. Ak mi to toto umožní, tak prečo nie?“

Odsúdený povedal, že 50 väzňov už bolo vybraných na nábor a umiestnených do karantény vo väznici, ale počul, že sa prihlásilo 400. Ochrancovia ľudských práv pracujúci v ruskom väzenskom systéme uviedli, že od začiatku júla boli zaplavení správami z celého Ruska od vystrašených príbuzných, ktorí sa obávali o osud svojich príbuzných - väzňov.

image

Využívajú ich ako ako návnadu v prvej línii

Pavel Neubauer/Tasr

„Vieme, že bol v Rostovskej oblasti,“ povedal Oksana nevlastná sestra ruského väzňa, ktorému bolo ponúknuté nasadenie v boji. „Zavolal mi z nové čísla na WhatsAppe 10. júla a požiadal ma, aby som mu poslala kópiu svojho pasu, aby som dostala jeho mzdu,“ povedala. „To znamenalo, že je nepravdepodobné, že bol vo väzení, keďže mzda väzňa za prácu vo väzení sa zvyčajne platí na ich vlastný účet. Putin povedal, že nebudú posielaní žiadni branci, ale boli. Pri odsúdených bude veľmi ťažké odhaliť, že boli na front odvedení.“ 

image

Fotografia Oleny Zelenskej spustila virálnu reakciu. Flashmob #SitLikeAGirl dominuje sociálnym sieťam

Využívajú ich ako ako návnadu v prvej línii

Osechkin šéf Gulagu.net, skupiny na obhajobu väzňov, špekuloval, že zajatci môžu byť využívaní ako návnada. Podľa neho majú prilákať paľbu ukrajinských pozícií a umožniť pravidelnej ruskej armáde presne zasiahnuť. „Idú prví, a keď ich uvidí ukrajinská armáda, zaútočia. Potom nastúpia ruskí vojaci a bombardujú odhalené ukrajinské pozície“

CNN sa obrátila na ruské ministerstvo obrany a väzenskú službu (FSIN) so žiadosťou o vyjadrenie k obvineniam, že väzni sú verbovaní do bojov na Ukrajine. Ani jeden nereagoval.

image

Vrecia s pieskom nás pred útokom nezachránia. Posledná pôrodnica na Donbase je len pár kilometrov od frontu

„Posledné týždne došlo k veľmi veľkej vlne tohto projektu, ktorého cieľom bolo naverbovať tisíce ruských zajatcov a poslať ich do vojny,“ povedal Vladimir Osechkin. Osechkin povedal, že niektorým bolo prisľúbené, že ak zomrú, vyplatia svojim rodinám päť miliónov rubľov (79 000 eur), ale všetky finančné odmeny možno nikdy nedostanú. „Neexistuje žiadna záruka, neexistuje skutočná zmluva. Je to nezákonné,“ povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:36