Martina Grňová pečie zdravé sladkosti pod značkou Mandlove (ilu)instagram.com/mandlove_by_martina_grnova
StoryEditor

Od matematiky k pečeniu. Martina presedlala z MatFyz k zdravým koláčom, vyhrala aj MasterChef

ros27.09.2021., 18:42h
Sú plné zdravia a krásne napohľad. Zoznám sa s Mandlove, prevádzkou, v ktorej vznikajú chutné a navyše zdravé dezerty bez lepku, laktózy či cukru.
Lajkuj Brainee.sk na

„Názov Mandlove som vymyslela v roku 2015 cestou do školy. Zistila som, že v tomto slove je láska. A práve o tej Mandlove je. O láske k remeslu, jedlu, kvalitným surovinám a ľuďom,“ tvrdí jeho zakladateľka Martina Grňová. Tieto koláče distribuovala do bratislavských kaviarní, no postupom času sa dostali až za hranice.

Zo začiatku založila Mandlove s kamarátkou, teraz ho prevádzkuje sama. Momentálne zamestnáva päť ľudí, no boli časy, keď mali aj desať zamestnancov. „Pred pandémiou sme mali viac aktivít – robievali sme aj cateringy, kurzy, dodávali sme do 30 prevádzok, teraz je to okolo 22 prevádzok. Páči sa mi, že máme rodinnú atmosféru a nemusíme za každú cenu rásť. Mali sme aj plány ísť mimo Bratislavy – napríklad do Trnavy, no uvedomila som si, že možno väčším úspechom je mať niečo, čo dokáže fungovať roky a stabilne, ako vyrásť a potom padnúť.“

Od matematiky k pečeniu

Vyštudovala Fakultu matematiky, fyziky a informatiky v Bratislave, no momentálne v tomto obore nepracuje. Vyhrali totiž sladkosti. „Od detstva som mala rada matematiku, vždy som ju chcela študovať, chodila som na matematické gymnázium a jediná škola, na ktorú som chcela ísť bol MatFyz. Na výške som navštevovala neziskovú organizáciu Nexteria, kde sme sa bavili o víziách, poslaní človeka, kam sa v živote uberať, čo nás napĺňa a podobne. Vždy som rada varila a piekla. Okrem toho som mala zdravotné problémy, musela som zmeniť stravovanie.“ V tej chvíli si uvedomila, že matematika nie je to, čomu by sa chcela venovať aj naďalej.

Práve zdravotné problémy ju priviedli k vareniu a pečeniu. Časom si založila foodblog, kde pridávala svoje recepty. Neskôr si uvedomila, že presne tomu by sa chcela venovať aj naďalej. V tom čase jej chýbali prevádzky zdravého stravovania, a tak si založila vlastnú. Okrem toho organizovala rôzne kurzy varenia.

„Bola som presvedčená, že práca v banke či poisťovni nie je pre mňa. Takéto brigády som mala počas výšky, kde som však časom prestala pracovať a naplno som sa venovala blogu. S kamarátkou nám chýbali dobré, zdravé koláče v bratislavských kaviarňach,“ vysvetľuje Martina. A tak, pred šiestimi rokmi vzniklo Mandlove. Ani jedna nešla do toho pre peniaze ale skôr preto, lebo varenie a pečenie bolo ich vášňou.

Návrat do detských čias

Prevádzku zakladala, keď pred piatimi rokmi pôsobila v kulinárskej súťaži Masterchef, v ktorej obsadila víťaznú priečku.

Vďaka tomu dokázala všetkým ľuďom v okolí, že to s varením myslí naozaj vážne. „Chcela som ľuďom priniesť niečo nové. Navyše, vďaka tejto súťaži nemám problém s vystupovaním pred kamerou. Túto skúsenosť využívam najmä vtedy, keď natáčam videorecepty na blog.“

Recepty si vymýšľa sama, no inšpiráciu jej ponúkli aj spomienky na detstvo. „Čo sa týka noviniek, idem väčšinou podľa sezóny. Rada sa však inšpirujem aj tradičnými receptmi a tie obmieňam.“ Tvrdí, že veľa ľudí sa prostredníctvom jej koláčikov vracia do detstva. Spomenú si napríklad na to, že im také sladkosti piekla aj ich babička.

„Tieto koláčiky sú navyše kvalitné, zdravšie, majú modernejšiu podobu. Snažíme sa robiť veci, ktoré nikde inde neuvidíte. Najtypickejšie pre našu prevádzku sú rolády a keksíky,“ tvrdí Martina. Jej najobľúbenejšou sladkosťou z detstva sú sladké pirohy so strúhankou alebo s makom či tvarohové šúľance s bielym makom a javorovým sirupom. „Z našej výroby to je pekanová roládka. Nie som veľmi na ovocné koláče, skôr obľubujem orechové zákusky.“

Piecť sa naučila úplne sama. Priznáva však, že základy čerpala od svojej babičky. „Babka ma naučila v detstve základné veci, no aj tak som všetko robila sama. Nenavštevujem totiž žiadne kurzy či workshopy. Keď sa totiž človek niekde niečo naučí, tak to veľmi cítiť. Keď sa učí sám, tak tých nápadov má oveľa viac.“

Nielen chutní, ale aj ekologickí

Martina okrem pečenia sladkého robievala aj rôzne kurzy varenia a workshopy, no kvôli pandémii sa museli presunúť do online prostredia. Ako väčšina gastro prevádzok, počas tohto obdobia objednávky balili so sebou, mali okienkový predaj, sladkosti rozvážali... „Okrem toho som začala točiť aj videorecepty, ktoré som ľuďom poskytla namiesto kurzov. Tie som nerobila, pretože v online svete mi to nesedí. Mám rada kontakt s ľuďmi. Myslím si, že vďaka pandémii ľudia trošku spomalili, užili sme si prítomný okamih a prestali sme sa neustále za niečím naháňať. Určite tie kurzy budú, no teraz si nemyslím, že organizovať ich je úplne zodpovedné,“ hovorí Martina.

Mandlove sa nesnaží predávať iba chutné koláčiky a sladkosti. Záleží im aj na našom životnom prostredí. Niektoré suroviny majú napríklad aj z bezobalových obchodov. Navyše, používajú balenia z ekologických, ľahko rozložiteľných materiálov. „Pozitívom je, že si vyrábame vlastné mlieko, takže spotrebujeme menej obalov. Okrem toho robíme aj bezlepkové obedy, pričom 80 percent klientely sú stáli zákazníci, ku ktorým chodievame s ďalej použiteľnými obedármi,“ vymenúva Martina.

Svoje sladkosti dostala až za hranice, napríklad vo Viedni zožali Martinine koláčiky veľký úspech. Aj keď si tie najväčšie sny už splnila, predsa je niečo, čo by chcela ešte dosiahnuť. „Čo sa týka podnikania, verím tomu, že raz príde čas, keď si otvorím bistro. Gastru sa chcem venovať celý svoj život. Mojím nesplneným snom je napísanie kuchárskej knihy, receptov na internete mám množstvo, no ešte som nevydala žiadnu knihu. Raz mi aj niekto navrhol, aby som zozbierala tieto recepty na internete a vydala ich vo svojej knihe, no nechcem pýtať od ľudí peniaze za niečo, čo už niekde bolo publikované. Verím, že tú knihu raz vydám, no chce to čas. Ja už som si v podstate splnila všetko, čo som chcela dosiahnuť a teraz mám pocit, že je dôležitejšie niečo úplne iné. Túžim po tom, aby tu naša značka zostala aj o desať rokov a aby ju ľudia poznali,“ dodáva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:40