StoryEditor

Túto chybu robí takmer každý vodič. Pokuta ťa môže stáť desiatky eur

Radoslav Petrík09.03.2021., 12:52h
Polícia udáva na pravú mieru, kedy a ako majú povinnosť vodiči dávať prednosť vychádzajúcim vozidlám pravidelnej verejnej dopravy osôb zo zastávkových pruhov a zastávok.
Lajkuj Brainee.sk na

Vlastníte vodičský preukaz? Aktívne i autom jazdíte? A skutočne poznáte všetky povinnosti, ktoré voči vodičovi zo zákona plynú? Niektoré vás môže prekvapiť, čo dokazuje i polemika, na ktorú upozorňuje a ktorú vo videu na svojom facebookovom účte rieši samotná Polícia Slovenskej republiky.

Hovorí, že vodiči sa nevedia jednotne zhodnúť, či v obci z autobusovej zastávky a vyhradeného pruhu majú povinnosť autobus alebo trolejbus (všeobecne vozidlo pravidelnej verejnej dopravy) púšťať pred seba.

Často pritom aj my v praxi stretávame vodičov, ktorí sa doslova strčia do cesty už vychádzajúcemu vozidlu MHD - jednoducho si myslia, že vo svojom pruhu majú prednosť pred všetkými a všetkým.

To sa však môže odraziť v nemalej sankcii. Polícia totiž problém udáva na pravú mieru a jednoznačne vysvetľuje, že "vodičovi vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb sú v obci vodiči ostatných vozidiel povinní umožniť vyjdenie zo zastávky alebo zastávkového pruhu."

Ďalej potom dopĺňa, že vodič je z tohto dôvodu povinný znížiť rýchlosť alebo dokonca i zastaviť vozidlo, pričom vodič nesmie obmedziť alebo ohroziť ostatných šoférov jazdiacich rovnakým smerom.

Ak túto povinnosť vodič poruší, polícia mu môže za priestupok "Nedania prednosti v jazde vodičovi autobusu alebo trolejbusu vychádzajúcemu z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, ak dáva znamenie o zmene smeru jazdy" uložiť blokovú pokutu až 60 eur.

Veľmi častým javom na cestách, a to nielen v hlavnom meste, je však taktiež aj bezdôvodná jazda vodičov vo vyznačenom vyhradenom autobusovom pruhu.

​Mnohí si tak plánujú urýchliť presun a obísť prípadnú kolónu, no riskujú sankcie a v niektorých prípadoch môže dôjsť i k blokovaniu linky pravidelnej verejnej dopravy osôb. Takéto správanie je zakázané, za čo si môžete vyslúžiť od policajnej hliadky pokutu - napríklad aj s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti a odoslaním na adresu majiteľa auta - a to až do výšky 99 eur.

Existujú aj výnimky, keďže vyhradený pruh môžu využiť aj ďalší vodiči, no len v prípade obchádzania, predchádzania, odbočovania, otáčania, vchádzania na cestu, alebo ak to dovoľuje dopravná značka alebo ak to vyžadujú mimoriadne okolnosti.

Pri radení však musíte zásadne dať prednosť všetkým vozidlám, ktoré v ňom idú - či už sú to autobusy, trolejbusy, autá s právom prednostnej jazdy či cyklisti.

Výnimku vo využívaní bežných bus pruhov majú napríklad riadne označené vozidlá taxislužby, no v niektorých dočasných by jazdiť nemali, ak im to nepovoľuje dopravné značenie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:59