Častým sprchovaním zaťažuješ svoju pokožku.Canva/
StoryEditor

Potrpíš si na hygienu? Každodenným sprchovaním si môžeš aj uškodiť. Na toto by si si mal dať pozor

iDnes.cz04.05.2024., 09:00h

Prehnaná hygiena nemusí byť pre tvoje telo prospešná. Opak je pravdou a časté a intenzívne sprchovanie ti v skutočnosti môže spôsobiť problémy. Na čo si dávať pozor?

Lajkuj Brainee.sk na

Obdobie chladných rán a horúcich dní je tu. Márne premýšľaš nad výberom outfitu. Buď ti bude ráno zima v krátkom tričku alebo sa budeš na obed potiť vo vetrovke. 

S týmito zmenami počasia sa ťažko vrovnáva aj tvoja pokožka. Býva suchá a začervenaná? Je tu ešte jedna vec, ktorá tvoju už aj tak vystresovanú pokožku podráždi ešte viac - každodenné sprchovanie.

image

Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť?

Čistota nadovšetko?

Samozrejme, nikto nechce po svete chodiť so spotenými pazuchami, ale so sprchovaním by si to nemal príliš preháňať. Časté sprchovanie totiž vysušuje pokožku, ktorá tým dlhodobo trpí.

Každodenné sprchovanie mydlom a vodou oslabuje takzvanú kožnú bariéru a tvoja pokožka stráca vlhkosť a kožný maz, ktorý ju chráni. V dôsledku toho sa zvyšuje jej citlivosť a môže sa vyskytnúť aj svrbenie.

Aj keď sa môže zdať, že každodenné sprchovanie nás zbavuje choroboplodných zárodkov, opak je pravdou. V skutočnosti častým sprchovaním ohrozuješ svoj mikrobióm, čo môže viesť k tvorbe akné. Ako sa teda správne starať o svoju pokožku?

image

Nespavosť si nevyberá. 6 krokov k lepšiemu spánku

Nepodceňuj hydratáciu

Častým sprchovaním svoju pokožku pripravuješ o prirodzený maz, preto by si nemal zabúdať na jej hydratovanie. Telové mlieko by malo byť povinnou výbavou tvojej kúpeľne.

Dôležité sú aj zložky. Márne sa budeš natierať telovým mliekom po každom sprchovaní, ak neobsahuje účinné zložky. Napríklad avokádový olej pomáha regenerovať bunky. Vitamín A je zas veľmi dobrý na ochranu pokožky.

Ak si zvykneš po sprche drhnúť telo uterákom, mal by si s tým okamžite prestať. Pokožku ešte viac dráždiš. V období zimných mesiacov by si sa tomu mal obzvlášť vyhýbať. Chlad pokožku vysušuje ešte viac ako prudké zmeny teplôt. Namiesto agresívneho drhnutia stačí len jemné poklepanie uterakom.

ANKETA
Ako často sa sprchuješ?

Nepoužívaj bežné sprchovacie prípravky. Osoby s citlivou pokožkou by nemali používať sprchovacie gély a telové mlieka obsahujúce farbivá, vonné látky alebo konzervačné látky. Tieto prísady zhoršujú podráždenie. Vyberaj si radšej organické výrobky alebo telové mlieka s hodnotami pH od 4 do 6,5.

Používaniu čistých olejčekov by si sa mal tiež vyhýbať. Tie totiž odstra§ujú prirodzené kožné tuky. Namiesto toho si vyber hydratačné, výživné krémy a telové mlieka s lipidmi, ktoré sú nerozpustné vo vode.

image

Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty

"Desatoro" správnej hygieny

V ideálnom prípade by si sa nemal sprchovať dlhšie ako tri minúty. Počas tohto krátkeho času sa ochranný plášť pokožky príliš nenaruší.

Zabudni na horúcu vodu. Pre citlivú pokožku je horúca sprcha vždy náročnou skúškou. Už štyri minúty horúcej sprchy zmyjú takmer celú ochrannú tukovú vrstvu pokožky. V dôsledku toho zostane popraskaná a suchá. Lepšie urobíš, ak sa budeš sprchovať vlažnou vodou.

Daj si pozor na dávkovanie sprchového gélu. Na celé telo ti stačí jedna kvapka veľkosti lieskového orieška. Ak sa málo potíš, niekedy môžeš sprchový gél úplne vynechať.

Na záver použi telové mlieko alebo krém, dôkladne, ale jemne ošetrí a zjemní pokožku celého tela. Výrobky určené na tento účel sa rýchlo vstrebávajú, takže sa nemusíš obávať, že sa ti oblečenie prilepí na telo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 09:02