FilmTwitter/At the Flicks
StoryEditor

Psycho, mágia a vizuálne orgie. Prečítaj si RECENZIU na Oscara nominovaného filmu Ulička nočných mor

Lukáš Kovalčík19.02.2022., 13:00h
Ponurý film je nabitý hollywoodskymi hviezdami.
Lajkuj Brainee.sk na

Oscarový režisér Guillermo Del Toro zabojuje o najprestížnejšiu filmársku cenu aj tento rok. Filmár, ktorý vo svojich dielach úspešne kombinuje fantasy a drámu (Podoba vody, Faunov labyrint), vo svojej novinke Ulička nočných môr stavil na magickú atmosféru a trilerový príbeh, odetý v šate film noir.

Del Toro to však od začiatku nemal jednoduché, pretože jeho film je adaptáciou rovnomenného románu Lindsay Greshama, ktorý už v minulosti sfilmovaný bol. Snímka z roku 1947 sa dokonca stala klasikou.

Ulička nočných môr

Napriek ťažkej úlohe sa však režisér do filmu pustil s vervou, a výsledkom sú 4 oscarové nominácie, vrátane tej za najlepší film. Aká teda je Nightmare Alley?

Príbeh sa točí okolo charizmatického, no nešťastného Stantona v podaní Bradley Coopera. Keď sa na kočovnom karnevale zapáči jasnovidke Zeene (Toni Collette) a jej manželovi Peteovi (David Strathairn), razom dostáva životnú šancu premeniť svoj dovtedy mizerný život.

Na to, aby sa odrazil z úplného dna začne využívať novonadobudnuté vedomosti a schopnosti, ktoré však zneužije na to, aby si získal a ovládol bohatú elitu newyorskej spoločnosti 40. rokov. To ho samozrejme privedie do problémov.

Pri pohľade na nový Del Torov film, si divák neraz spomenie na iného velikána temných fantasy rozprávok ‐ Tima Burtona. Najmä cirkusová časť filmu vyzerá, že režisér hľadal inšpiráciu u svojho kolegu.

Dospelý film

Reči mnohých kritikov o tom, že ide o najdospelejší film Guillerma Del Tora sú pravdivé. Bokom idú všetky magické prvky (stále však zohrávajú svoju úlohu), a do popredia ide obyčajná ľudská dráma človeka, ktorý má problém s alkoholom, túžbou po peniazoch a klamstvom.

Sonda do duše podvodníka, ktorý pod rúškom mágie a jasnovidectva manipuluje so svojimi obeťami, s cieľom zbohatnúť či ovplyvňovať udalosti okolo seba, je snáď najsilnejším atribútom filmu. Stanton sa pritom neštíti ani tých najbrutálnejších činov.

Film však disponuje dvoma odlišnými polovicami. Prvá je cirkusová a predstavujú sa v nej rôzne postavy a chod celého teátra, v druhej sa snímka zmení na film noir, teda poriadne ponurú detektívku. V tejto časti film miestami naberá rýchlu dynamiku, a dokáže diváka dostať do skutočného napätia.

Dojem však ani zďaleka nie je stopercentný, problémom je pointa, ktorú všímavý pozorovateľ dokáže vytušiť oveľa skôr, než by tvorcovia snímku chceli.

Ďalším faktom je, že v tomto filme jednoznačne víťazí forma nad obsahom. Na krásnu kameru Dan Laustsena sa skvele pozerá, no diery v scenári nezakryje. 

Záverečný dojem zo snímku však dvíhajú skvelí herci. Bradley Cooper má ako podvodník Stanton silnú charizmu a zdatne mu sekunduje aj Cate Blanchett či Rooney Mara.

Pozrieš si Uličku nočných môr?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:09