Sonda zachytila vskutku pozoruhodné snímkyNASA.gov
StoryEditor

Pozri si prvé skvelé snímky najväčšieho mesiaca v slnečnej sústave

Radka Rosenbergová10.06.2021., 09:37h
Internet začínajú zaplavovať naozaj kvalitné fotografie Jupiterovho mesiaca Ganymede.
Lajkuj Brainee.sk na

V pondelok sa sonda Juno agentúry NASA priblížila na vzdialenosť iba 1038 kilometrov od obrovského Jupiterovho satelitu Ganymede, ktorý je väčší ako planéta Merkúr. Bolo to najbližšie, ako sa akákoľvek sonda dostala do blízkosti tohto mesiaca od mája 2000. Vtedy sa kozmická loď Galileo NASA dostala do vzdialenosti asi 620 míľ (okolo 1 000 kilometrov) od ľadového povrchu Mesiaca.

Prvú snímku  zachytila kamera JunoCam, ktorá má rozlíšenie zhruba jeden kilometer na pixel, druhú zas RU (Stellar Reference Unit), ktorá bežne slúži ako sledovač hviezd. Tá má zas rozlíšenie 0,6 až 0,9 km na pixel a ukazuje stranu Ganymeda oproti slnku, ktorá je slabo osvetlená svetlom odrážajúcim sa od Jupitera.

„Podmienky, v ktorých sme urobili fotografie, boli ideálne pre kameru so slabým osvetlením, ako je naša Stellar Reference Unit,“ uviedla vo vyhlásení Heidi Becker, vedúca pracovníčka pre sledovanie radiácie z laboratória Jet Propulsion Laboratory NASA v južnej Kalifornii. „Toto je teda iná časť povrchu, než akú uvidíme u JunoCam, ktorá fotila povrch osvetlený priamo slnkom. Bude zaujímavé sledovať, čo z toho dokážu poskladať dva tímy.“

Sondu Juno predstavili v auguste 2011 a k Jupiteru dorazila v júli 2016. Študuje zloženie, vnútornú štruktúru Jupitera, magnetické a gravitačné polia a zhromažďuje údaje, ktoré by mali vedcom pomôcť lepšie pochopiť, ako sa Jupiter a naša slnečná sústava formovali a vyvíjali.

Sonda však nespravila iba tieto fotografie, ďalšie snímky by mali doraziť počas nasledujúcich dní, pričom budú k dispozícii v archíve. Vedci očakávajú, že tieto údaje by mohli pomôcť pri informovaní a nasmerovaní budúcich misií do systému Jupiter, vrátane európskej kozmickej lode Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), ktorej vypustenie je naplánované na rok 2022 s cieľom podrobne študovať Ganymede a ďalšie mesiace Europa a Callisto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:55