Unsplash/Ryan Hafey
StoryEditor

Najlepšia zbraň proti horúčavám. Aj jediný strom môže pomôcť ochladiť mesto

Miroslav Kamody20.07.2021., 11:00h
Stromy môžu v mestách slúžiť ako prirodzená klimatizácia. Nová vedecká štúdia odhaľuje, že ich tieň má zásadnejší vplyv, než sme si mysleli.
Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ bývaš vo väčšom meste, tak určite poznáš ten pocit, keď vyjdeš na rozpálené námestie. Nikde nie je žiadna zeleň, tebe je na nevydržanie a utieraš si pot z čela. Preto sú najlepším miestom na trávenie horúcich letných dní mestské parky a oblasti, ktoré sú husto zalesnené. 

Nie je žiadnym tajomstvom, že práve husté koruny stromov nás efektívne chránia pred slnečnými lúčmi. Skupina vedcov sa v najnovšej štúdii pozrela na ich účinky do najmenších detailov. Zistili, že už jediný strom dokáže pohodlnejšiu mikroklímu.

Keď v okolí Washingtonu do ich tieňa zaparkovali autá so snímačmi teploty, zaznamenali výrazný chladiaci efekt. Počas jedného horúceho dňa a noci zhromaždil tím viac ako 70-tisíc nameraných hodnôt teploty vzduchu v rôznych prostrediach po celom meste.

Pixabay

​Asi ťa to neprekvapí, no v porovnaní s ulicami, na ktorých sa nenachádzali žiadne stromy, boli noci chladnejšie. „Existuje veľa dobrých dôvodov na výsadbu stromov, ale naša štúdia ukazuje, že by sme nemali podceňovať úlohu, ktorú môžu jednotlivé stromy hrať pri zmierňovaní horúčavy v mestských oblastiach,“ tvrdí vedec pre životné prostredie Michael Alonzo z Americkej univerzity.

Je známe, že stromy ochladzujú obyvateľov miest a mestské budovy a fungujú ako klimatizácia. Svoju úlohu tu zjavne zohráva aj odtieň, ktorý zmierňuje žiarenie, ktoré zahrieva zem, ale transpirácia listov (výdaj čistej destilovanej vody rastlinou vo forme vodnej pary) v horúcom dni môže mať vplyv aj na miestne teploty.

​Koruny stromov v jednom z parkov vo Washingtone dokázali podľa štúdie ochladiť územie o takmer dva stupne, čo je viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Omnoho lepšie je to však pri západe slnka, pretože tiene stromov sa prirodzene naťahujú a pokrývajú väčšiu plochu. 

TASR/Pavel Neubauer

​Podľa autorov štúdie je veľmi dôležité zamerať sa na výsadbu stromov, pretože dopady klimatickej zmeny sa neustále zhoršujú. „Večery už nie sú takým oddychom od horúčav, ktoré sme mali kedysi,“ hovorí Alonzo. „Tieto rozmiestnené stromy pomáhajú mestu večer sa ochladiť, čo je dôležité pre zdravie človeka.“

Výsadba stromov je spôsob, ako ďalším populáciám zabezpečiť dostatok zatienenej plochy. Aj keď už v mestách nie je priestor pre les, nové objavy naznačujú, že na to bude stačiť jediný strom, ktorý má sám o sebe mimoriadne priaznivý dopad na oblasť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:13