TOP fotografie roku 2021, ktoré upozorňujú na klimatickú krízu. Do očí ti naženú slzyTASR/AP
StoryEditor

Poplač si, svet je na tom fakt zle. Fotografie roka, ktoré poukazujú na katastrofálnu klimatickú situáciu

ros21.12.2021., 15:00h
Požiare, suchá, záplavy či toxické rieky. Pozri si fotky, ktoré zachytili rok extrémnych poveternostných udalostí. Tie vedci spojili s intenzívnou zmenou klímy.
Lajkuj Brainee.sk na

V roku 2021 zažil svet množstvo extrémnych poveternostných udalostí, od záplav až po desivé lesné požiare. Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) spojil rastúci počet a intenzitu poveternostných udalostí so zmenou klímy a varoval, že rastúce emisie len zvýšia počet prírodných katastrof. Tieto udalosti síce spôsobujú škody a často aj smrť, no zároveň vedú k masovému pohybu ľudí utekajúcich do bezpečnejšieho prostredia.

Rozsiahle požiare v rôznych kútoch sveta

Grécko zažilo od roku 2007 asi najhoršie lesné požiare. Tie zničili domy a plodiny, pričom zahynuli traja ľudia. Svetová meteorologická organizácia (WMO) spája požiare priamo s globálnym otepľovaním, informuje portál Vice

Nesmieme zabudnúť ani na požiare v Kalifornii, kde v júli a v auguste zhorelo 2 569 009 akrov lesa a zomreli traja ľudia. Aj Rusko bolo v plameňoch. Požiare v Srbsku napríklad emitovali sedemkrát viac oxidu uhličitého ako požiare v USA.

Hasiči bojujú s ohňom počas lesného požiaru v Národnom lese Eldorado v Kalifornii 26. augusta 2021 Hasiči bojujú s ohňom počas lesného požiaru v Národnom lese Eldorado v Kalifornii 26. augusta 2021 TASR/AP

​Toxická pena v rieke Yamuna, Dillí

Táto vysoko znečistená rieka v Dillí bola v novembri pokrytá penou, ktorá vyzerala ako sneh. Mohlo za to znečistenie z odpadových vôd a priemyselného odpadu. Kompetentní už roky sľubujú, že rieku vyčistia, no doteraz sa im to nepodarilo.

Sucho v Keni

Dlhotrvajúce sucho na severovýchode Kene v decembri spôsobilo smrť hospodárskych zvierat a ohrozovalo poľnohospodárske komunity. Od septembra chýba v tejto oblasti asi tretina bežných zrážok.

​Povodne v Nemecku a Belgicku

Zrážky a topiaci sa sneh v pohorí Eifel v západnom Nemecku a vo východnom Belgicku zničili tisíce domov a zabili tento rok asi dvesto nevinných ľudí.

Sucho v Kolumbii

Klimatické zmeny sa opäť predviedli vo februári tohto roka. V Kolumbii bolo rozsiahle sucho, ktoré navyše viedlo k vysychaniu jazier. Takýmto spôsobom vyschlo aj kolumbijské jazero Suesca. 

Ružové jazerá v Argentíne

V júli sa lagúna v patagónskej provincii Chubut v Argentíne zmenila na jasne ružovú v dôsledku rozsiahleho chemického odpadu. Išlo o síran sodný, antibakteriálny produkt, ktorý sa používa v  rybárskom priemysle.

Okrem toho zružovelo aj jazero v blízko priemyselného parku na okraji argentínskeho mesta Trelew. Ako sme informovali v predošlom článku, úradníci tam objavili nákladné auto, ktoré do jazera vysýpalo odpad. 

Kopa vyradeného oblečenia v Čile

Obrovské množstvo oblečenia zo second handov pokrývalo piesok neďaleko štvrte La Mula v čilskej obci Alto Hospicio. Čile je veľkým dovozcom oblečenia zo second handov a nepredané oblečenie sa tu jednoducho vysype.

Kopa vyradeného oblečenia v Čile Kopa vyradeného oblečenia v Čile TASR/AP

​Odpadky v Srbskej rieke

Pozri na to neskutočné množstvo odpadu plávajúceho v rieke Lim neďaleko mesta srbského mesta Priboj. Môžu za to silné januárové dažde, ktoré naplavili do rieky odpad z odpadových systémov, ktoré v krajine nefungujú. 

Na snímke smetiarske auto vykladá odpad na skladke neďaleko mesta Priboj na juhozápade Srbska v piatok 22. januára 2021 Na snímke smetiarske auto vykladá odpad na skladke neďaleko mesta Priboj na juhozápade Srbska v piatok 22. januára 2021 TASR/AP

Na snímke plastové fľaše a ďalší odpad, ktorý uviazol v spodnej časti vodnej elektrárne pri akumulačnom jazere Potpeč neďaleko mesta Priboj na juhozápade Srbska v piatok 22. januára 2021 Na snímke plastové fľaše a ďalší odpad, ktorý uviazol v spodnej časti vodnej elektrárne pri akumulačnom jazere Potpeč neďaleko mesta Priboj na juhozápade Srbska v piatok 22. januára 2021 TASR/AP

Turecké suchá

Nedostatok zrážok v Turecku tento rok spôsobil, že extrémne suchá ohrozujú živobytie farmárov v poľnohospodárskych oblastiach, ako napríklad v juhovýchodnej Anatólii. Turecko s intenzívnym suchom zápasí od roku 2019 a minulý rok bol v tomto smere najhorší za päť rokov. Tento rok sa situácia ešte zhoršila, krajina sa v dôsledku sucha tiež potýkala s rozsiahlymi lesnými požiarmi

Napríklad priehrada Ömerli v Istanbule je plná len z tretiny. „Vlani v tomto čase bola hladina vyššie ako teraz. Najvyššie je obvykle na jar,“ potvrdzuje miestny rybár Serkan Coskun, ktorý sa kvôli nízkej hladine vody môže tento rok prechádzať miestami, kde obvykle pláva jeho korisť.

Cez niekoľko daždivých dní v januári sú na tom v priemere rovnako aj ostatné vodné diela v okolí Istanbulu. Nedostatok vody sa ale týka v podstate celého Turecka, pretože podpriemerné zrážky hlásia takmer všetky jeho provincie. „Turecko od osemdesiatych rokov zažíva sucha každých štyri až päť rokov a obvykle trvajú rok, dva. Hlavný dôvod sú zmeny klímy,“ vysvetľuje Akgün Ilhanová, hydrologička z výskumného ústavu Istanbul Policy Center na univerzite Sabanci, ktorú citovala česká televízia ČT24.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 06:29